Volledig scherm
Toeristen met rolkoffers op het Leidseplein in Amsterdam. Het vervelende geluid van rolkoffers is een van de problemen van de toenemende populariteit van Airbnb. © ANP

Boetes voor illegale Airbnb-verhuur gaan fors omhoog

Gemeenten krijgen meer mogelijkheden om de toeristische verhuur van woningen, bijvoorbeeld via Airbnb, aan banden te leggen. Ook gaan de maximale boetes die zij kunnen uitdelen bij fraude fors omhoog. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).

Zo krijgen gemeenten de bevoegdheid om een registratieplicht in te stellen. Wie zijn huis aanbiedt, moet daar dan melding van maken, zodat de gemeente kan bijhouden op welke adressen verhuur plaatsvindt. Ook een vergunningsplicht behoort straks tot de mogelijkheden.

Wie de boel belazert, bijvoorbeeld door een sociale huurwoning via Airbnb te verhuren, riskeert straks een veel hogere boete. Ollongren wil het maximumbedrag verhogen naar 83.000 euro, nu is dat nog ruim 20.000 euro. Die straf kan een gemeente opleggen als iemand bij herhaling woonfraude pleegt.

Amsterdam

Vooral in Amsterdam zorgt een wildgroei van Airbnb-locaties voor overlast. Het drijft de prijzen op van huizen, ook voor kopers en huurders die zelf in de stad willen wonen. Daarnaast zorgen toeristen op veel plekken voor (geluids)overlast, omdat hun levensritme te veel verschilt van hun buren. Ook het geluid van rolkoffertjes is Amsterdammers een doorn in het oog. De gemeente heeft geprobeerd afspraken te maken met Airbnb, maar afgelopen maand strandden de gesprekken.