De BunkerToren aan de Kennedylaan in Eindhoven in een impressie 'by night'.
Volledig scherm
De BunkerToren aan de Kennedylaan in Eindhoven in een impressie 'by night'. © RED Company/Being Development

Bouw van de Bunkertoren in Eindhoven van start: ‘iconisch’ gebouw van 100 meter hoog

De bouw van de 100 meter hoge woontoren op de monumentale Bunker in Eindhoven kan van start gaan. Nog deze maand start de sloop van delen van het huidige gebouw, daarna begint de opbouw. Begin 2022 heeft de vijfde stad van Nederland er een icoon bij. 

Het pand van het voormalige studentencentrum van de Technische Universiteit wordt uitgebreid met een woontoren met 85 koopappartementen en 127 huurappartementen. De woningen variëren in oppervlakte van 55 tot 310 vierkante meter. Daarnaast bevat het gebouw een grand café en 3000 m2 kantoren, met een ondergrondse parkeergarage. Rond de woontoren komt een park dat aansluit op de groene TU/e-Campus.

Het project kan rekenen op grote woorden van betrokken partijen. Het lijkt erop dat Eindhoven het nieuwe stadsaanzicht met open armen ontvangt. Al zijn buren erg kritisch, bleek vorig jaar uit een rondgang van het Eindhovens Dagblad.

Bunkertoren aan de Kennedylaan in Eindhoven in het groen.
Volledig scherm
Bunkertoren aan de Kennedylaan in Eindhoven in het groen. © Powerhouse Company

Tweede leven

Arno van den Thillart, Regiodirecteur Van Wijnen Zuid: ,,De skyline van Eindhoven gaat zichtbaar veranderen met de realisatie van de BunkerToren. We geven De Bunker, een begrip in Eindhoven, een tweede leven in de vorm van een 100 meter hoge woontoren. De BunkerToren staat symbool voor Eindhoven waar technologie, design en kennis een bron zijn van continue ontwikkeling.”

Bas van Dam, medeoprichter Being Development: ,,De komst van de Bunkertoren, op steenworp afstand van de binnenstad, sluit goed aan bij de vraag naar woningen in Eindhoven. Door de begane grond te activeren met een mix van functies, wordt dit méér dan alleen een woontoren; het wordt een hybride gebouw voor wonen, werken en ontspannen. Deze mix bevordert contact en interactie, en daarmee levendigheid: het creëert een uitnodigende woonomgeving voor comfortabel en hoogwaardig wonen.”

Impressie van een van de appartementen in de BunkerToren aan de Kennedylaan in Eindhoven.
Volledig scherm
Impressie van een van de appartementen in de BunkerToren aan de Kennedylaan in Eindhoven. © RED Company/Being Development

Historie

Maarten Boef, manager Acquisitie SPF Beheer: ,,De Bunker is een plek met historie in Eindhoven. De BunkerToren wordt een nieuw icoon in de stad; een plek waar gewoond, geleefd en gewerkt gaat worden. BunkerToren ademt grootstedelijk wonen op loopafstand van de binnenstad en openbaar vervoer. Het project geeft invulling aan het hoogbouwklimaat in Eindhoven. Het hoogwaardige materiaalgebruik, het bijzondere ontwerp mét oog voor het ontwerp van Maaskant en het landschapspark is een unieke toevoeging in de Eindhovense woningmarkt.” Delva Landscape Architecture & Urbanism is verantwoordelijk voor het landschapsontwerp.

Bunkertoren aan de Kennedylaan in Eindhoven in het groen.
Volledig scherm
Bunkertoren aan de Kennedylaan in Eindhoven in het groen. © RED Company/Being Development

De bouwer is Van Wijnen Zuid. 127 van de 212 woningen worden verkocht aan SPF Beheer dat voor de pensioenfondsen voor het openbaar vervoer en de spoorwegen de verhuur gaat doen. De betrokken partijen hebben inmiddels een overeenkomst getekend met de ontwikkelaars RED Company en Being Development. Het voormalige studentencentrum voor de TU/e krijgt de naam BunkerToren. Het gebouw met zijn brutalistische architectuur wordt getransformeerd naar een ontwerp van architectenbureau Powerhouse Company. 

Eind 2015 wonnen RED Company, Being Development en Powerhouse Company de ontwikkelprijsvraag voor de Bunker uitgeschreven door de eigenaar, de TU/e. Ze werden onder meer gekozen omdat ze het markante, monumentale gebouw, ontworpen door architect Huig Maaskant uit de late wederopbouwperiode, met respect behandelen. Door de opbouw van de toren kan de betonnen kolos grotendeels gehandhaafd blijven. Daarin komen ook woningen en kantoren en op de begane grond een horecabestemming.

Bunkertoren aan de Kennedylaan in Eindhoven in het groen.
Volledig scherm
Bunkertoren aan de Kennedylaan in Eindhoven in het groen. © RED Company/Being Development