Fargesia, ook wel 'rode panda' genoemd.
Volledig scherm
Fargesia, ook wel 'rode panda' genoemd. © Shutterstock

De rode panda is alleen rood in het voorjaar

eigen tuin eerstTegen het eind van de winter is bamboe op z'n mooist. Het is nu een mooie tijd om een niet-woekerende soort te planten, weet tuingoeroe Romke van de Kaa.

Terwijl de tuin nog kaal is, vallen de verschillende bamboesoorten op door hun weelderige groen. Maar als je een bamboe koopt die 'Red Panda' heet vanwege zijn rode stengels, dan kijk je vreemd op als die stengels groen zijn in plaats van rood. Mooi olijfgroen, daar niet van, maar toch.

'Red Panda', in sommige tuincentra ook wel verkocht onder het alias 'Chinese Wonder', is een Fargesia. En Fargesia's staan bekend als niet-woekerende bamboes. Ze vormen compacte pollen en geen meterslange uitlopers zoals andere soorten uit de bamboefamilie graag doen.

Davidia.
Volledig scherm
Davidia. © Shutterstock

Vernoemd

Romke van de Kaa.
Volledig scherm
Romke van de Kaa. © Joost Hoving

De Fargesia is vernoemd naar Paul Guillaume Farges, een Franse missionaris die zich in de 19de eeuw in China bezighield met het verbreiden van het christendom. Of hij veel zieltjes won betwijfel ik, want hij was vooral druk met het bestuderen van de dieren, de planten en de geologie van zijn standplaats. Hij was een van de vele geestelijken die zich bezighielden met botaniseren.

Zo is de Davidia, of zakdoekjesboom, vernoemd naar zijn landgenoot Armand David. En de Incarvillea, een knolgewas met suikergoedroze bloemen, naar collega Pierre Nicolas d' Incarville. Ook naar Britse en Amerikaanse zendelingen zijn aardig wat bomen en struiken genoemd en samen hebben al die geestelijken ervoor gezorgd dat naar schatting vier procent van alle Chinezen de christelijke leer is toegedaan.

Bamboe plant je in het voorjaar, nu dus, want hoewel veel soorten volkomen winterhard zijn, kunnen ze maar beter voor de winter goed in de grond verankerd zijn. De laatste tijd maakt de Fargesia furore als haag. Dat is begrijpelijk, het frisse groen dat zo mooi met de winterstormen meebuigt vormt een goede barrière tegen inkijk.

De naam is wat misleidend, want deze rode panda is alleen maar rood in het voorjaar. En dan ook nog eens alleen maar als de plant in de volle zon staat.

De komende paar maanden is 'Red Panda' werkelijk rood, waarna de stengels later in het seizoen weer geleidelijk naar geelgroen verkleuren. De nieuwe scheuten die in het najaar verschijnen, zijn helemaal niet rood maar knalgroen.

Haag

Incarvillea.
Volledig scherm
Incarvillea. © Shutterstock

Een bamboehaag is verre van lelijk, maar gaat wel voorbij aan het karakter van de plant. Want de breed uitwaaierende groeiwijze is nu juist wat een bamboe zo sierlijk maakt en breed uitwaaieren is wel het laatste wat een geschoren haag doet.

Bovendien worden de meeste Fargesia's 3 meter hoog, terwijl de meeste hagen om praktische redenen op een hoogte van een meter of 2 gehouden worden. Dat betekent snoeien - het onthoofden van de jonge scheuten in dit geval, en ook dat komt de oosterse charme van de plant niet ten goede.

Plant de Fargesia daarom liever als solitair: 'Red Panda' als de stengels tijdelijk rood moeten zijn en 'Black Pearl' als zwart beter in het kleurenschema past.