Deze tulp kun je nu planten en komt elk jaar trouw bij je terug
Je kent misschien het verschijnsel van de verdwijnende tulp. Viridiflora is er niet zo eentje. Als je hem nu plant heb je er jaren profijt van, zegt tuingoeroe Romke van de Kaa.
Delen per e-mail
Omdat er zo verschrikkelijk veel tulpen bestaan, zijn ze ingedeeld in groepen: parkiettulpen, gefranjerde tulpen, Darwintulpen en nog veel meer. Mijn favoriete groep is die van de Viridifloratulpen, en wel hierom. We kennen (bijna) allemaal het verschijnsel van de verdwijnende tulp: het eerste jaar nadat je de bollen hebt geplant bloeien ze rijk, in het tweede jaar verschijnt er wel blad, maar stelt het aantal bloemen teleur. In het derde jaar komen in de lente alleen wat groene sprieten boven de grond uit.
Voor een deel heeft dit verdwijnen te maken met de grondsoort. Op klei doen tulpen het vaak beter dan op zand. Waarom worden ze dan op zand geteeld, zal de slimmerik vragen. Dat heeft te maken met praktische zaken als het gemak van oogsten: staan de tulpen op zand, dan valt dat er na het oprooien van de bollen af. Groeien ze op kleigrond, dan blijft die klei na het rooien van de bollen hardnekkig aan de bol plakken. Ze moeten dan met water worden schoongespoeld. Maar goed, Viridifloratulpen lijden niet aan de verdwijnziekte en komen jaar in, jaar uit betrouwbaar terug.
Subtiel?
De bloemen van Viridifloratulpen zijn subtiel getekend in meerdere kleuren. En subtiliteit is niet iets wat je als eerste te binnen schiet als je aan tulpen denkt. De kersenrode succestulp 'Apeldoorn' of zijn knalgele tegenhanger 'Golden Apeldoorn' zijn vrolijk van kleur, maar subtiel is anders.
Viridifloratulpen zijn genoemd naar de groene vlam op hun bloemblad. De mooiste variëteit, 'Spring Green', is de goedkoopste. Dat treft. De bloemen zijn wit met een groene veeg op het bloemblad. Schitterend met fluitenkruid of een andere witte schermbloem.
Tulpen muteren spontaan, daar staan ze om bekend. Zo'n mutatie is 'Yellow Spring Green': zachtgeel met een groene vlam. Wat mij betreft iets te veel van het goede is 'Flaming Spring Green', met witte, rode en groene vegen op het bloemblad.
Het kan nog bonter: 'Esperanto' (spreekt iemand dat nog?) heeft niet alleen levendig gekleurde bloemen, maar ook nog eens blad dat groen is met een witte rand. Kermis in de hel.
Wat rustiger qua kleurengamma zijn 'Artist', donkerroze met een groene vlam, en zijn nakomeling 'Golden Artist', abrikoos met groen. Een curiositeit is 'KLM', een Viridiflora met wijduitstaande, smalle bloembladen, wit met een groene vlam. Een goede snijbloem, deze flying tulip. Als straks de vliegtuigmaatschappij is verdwenen, hebben we in elk geval de tulp nog.
Viridiflora's bloeien in mei en worden zo'n 50 centimeter hoog. Plant ze nu, in november. Niet vroeger. Het zijn niet alleen betrouwbare bloeiers; ze hebben ook stevige stengels. Heb je geen tuin, plant ze dan in een pot op het balkon.
Bekijk hieronder alle video's over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
Help, mijn man is klusser! Jaren na oplevering heeft Ferrie het huis nog niet afgebouwd
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling in ons katern ZO. Deze week zorgt een bouwval voor een relatiebreuk. -
PREMIUM
Voor deze duurzame woning moet je eerst solliciteren bij een selectiecommissie van drie man
Met een unieke selectiemethode wil woningcorporatie De Woonplaats zorgen dat de leefstijl van de bewoners aansluit bij het uitgangspunt van de circulair gebouwde woningen in Enschede: zo weinig mogelijk verspillen. Moni Tilmans en vriend Sebastian Pohlman overleefden de procedure. -
PREMIUM
Zelfbouw is booming: Marion en Sjoerd hadden nog nooit geklust, maar bouwden penthouse
Je eigen huis bouwen is booming. Het Voorburgse zelfbouwbedrijf Steenvlinder groeide in vijf jaar van twee naar 50 werknemers. ,,Ons droomhuis was nergens te vinden. Toen besloten we het zelf te maken.” -
Eigen Tuin Eerst
Deze bloembollen houden wél van de Nederlandse drassige grond
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Deze keer heeft hij het over bloembollen, die van natte voeten houden. 'Ze bestaan wel degelijk. Laat ze vooral niet uitdrogen’, aldus Van de Kaa. -
PREMIUMBinnen&buiten
Britt en Sander verkopen stijlvolle benedenwoning: ‘Mensen wanen zich hier vaak in een hotel’
Britt Luijpers en Sander Veenstra verkopen hun stijlvolle benedenwoning aan de Regentesselaan in Den Haag. Nog vijf jaar hier wonen had prima gekund, maar toen kwam toch dat ene klusproject voorbij.
-
Gemeentelijke heffingen nemen fors toe: grootste stijging afvalstoffenheffing in 26 jaar
Huishoudens gaan dit jaar een stuk meer betalen aan gemeentelijke heffingen. Gemeenten verwachten dit jaar 11,3 miljard euro uit heffingen te ontvangen, 4,4 procent meer dan ze hadden begroot, voor de uitbraak van het coronavirus. Vooral de afvalstoffenheffing en reinigingsrechten stijgen fors. Amsterdam krijgt onderwijl een flinke klap te verduren, vanwege het uitblijvende toerisme. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). -
eigen tuin eerst
Deze bloemen en planten zijn onruststokers, maar blijf kalm: er vallen niet snel slachtoffers
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt met zijn wekelijkse rubriek een handje. Zeker als je stress van je af probeert te schudden in de tuin heeft hij wel wat adviezen. -
Waarom een badkamerdeur meestal naar buiten draait
Als een architect een plattegrond tekent van een nieuwbouwhuis, gaat de deur meestal open naar de overloop en bijna nooit naar binnen. Waarom is dat?