De trap kan in huis een hoop geluid geven, zeker als ‘huisgenoten’ ‘s nachts naar boven of beneden lopen.
Volledig scherm
De trap kan in huis een hoop geluid geven, zeker als ‘huisgenoten’ ‘s nachts naar boven of beneden lopen. © Shutterstock

Die vervelend krakende trap in huis, daar kun je wat aan doen

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Veel mensen storen zich aan krakende trap in huis. Goed nieuws: met een paar simpele klusjes kun je de bron van de onrust aanpakken, weet Grootendorst.

Als expert bij de helpdesk van Eigen Huis & Tuin kreeg ik de afgelopen weken veel vragen over ongewenste geluiden in huis. Vooral kraken en galmen zijn veelgehoorde ergernissen. Dat komt meestal door het tijdstip waarop je die geluiden hoort. Nachtelijke wc-bezoekjes van huisgenoten, waarbij de trap kraakt, halen je al snel uit je slaap. 

Veel mensen sluipen daarom ‘s nachts als inbrekers door hun huis om maar niemand wakker te maken met een kraakje. Andere geluiden hebben een minder hoge irritatiefactor, zoals een galm in de hal. De oplossing van krakende trappen en galmende ruimtes ligt vaak niet direct voor de hand. Daarom help ik je op weg, naar een kraak- en galmloos leven.

Wigje

Het kraken van een open trap komt door speling in de bevestiging van de treden aan de trapboom. Je lost dat gemakkelijk op door hier en daar een stukje hout (een spie of wigje) aan de onderkant tussen de treden en trapboom te klemmen.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Opspannen

Een dichte trap kraakt doordat de stootborden krimpen, waardoor de treden lichtjes doorbuigen. Hout werkt, niks ernstigs. Je verhelpt het kraken door de treden op te spannen. Dat kan op drie manieren. Je kunt de stootborden vervangen en daarmee de treden opspannen. Dit is een klus voor gevorderden.

Schroeven

Een gemakkelijker oplossing is werken met opspanschroeven. Je schroeft ze in de bovenkant van de trede en door het aandraaien spant de trede zich op het stootbord. Als de achterzijde van de trap goed toegankelijk is, kun je ook kraak-latten gebruiken. Of eigenlijk antikraaklatten, en niet duur.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Antikraaklatten

Deze latten plaats je aan de achterzijde van je trap, in het midden onder elke trede. Doorbuigen (en dus kraken) is dan niet meer mogelijk. Met deze drie opties los je de oorzaak op. Het is ook mogelijk om het geluid te dempen met bijvoorbeeld vloerbedekking. Werkt ook tegen galm.

Dempen

In het algemeen geldt: ‘harde’ materialen en een minimalistische inrichting versterken geluid. Goede stoffering kan geluiden dempen. Denk aan gordijnen, vitrage, plisségordijnen, vloerbedekking of kleden. Ook meubels en planten helpen tegen weerkaatsing van geluid.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Meer klustips van Hieke Grootendorst? Bekijk onderstaande video.