Dierlijke bedrijvigheid zorgt nogal eens voor verrassingen in de tuin
eigen tuin eerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over de verrassingen die vogels de tuin in brengen.
Sommige onkruiden komen mee als verstekeling van tuincentra en kwekerijen. Levermos is zo’n illegale immigrant, en ook dat gehate kleine veldkersje dat het hele jaar lijkt te bloeien en dat bij de minste aanraking zijn zaden meters ver lanceert. Andere planten lijken uit het niets op te duiken. Niemand heeft ze ooit geplant of gezaaid en plotseling staat daar een volkomen onbekende plant in de tuin, als een botanische surprise.
Doornappels komen vanuit het niets tussen de sperziebonen, en geestverruimende hennepplanten staan plotseling in de volière van de zebravinken. Het muurleeuwenbekje verschijnt spontaan in de verweerde voegen van een muur en opiumpapavers ontkiemen onuitgenodigd onder de vlinderstruik.
Muur afbreken
Waar komen die planten vandaan? Vaak zijn het dieren die plantenzaden verspreiden: vogels eten bessen van vlier, meidoorn en lijsterbes en poepen de zaden kilometers verder weer uit. Soms zijn deze struiken welkom, maar als je ze liever niet in de tuin hebt kun je ze beter bijtijds uittrekken. Als je een vlier langer dan een jaar in een stapelmuur laat groeien moet je het muurtje afbreken om de struik er weer uit te krijgen. Want als je gaat trekken komt de hele muur mee.
Een andere plant die door vogels wordt verspreid is de karmozijnbes, een statige, bijna manshoge plant met witte bloemaren in de zomer en donkerpaarse, bijna zwarte bessen in de herfst. Dit is het pokeweed uit de USA dat in het lied Poke Salad Annie in de uitvoering van Elvis Presley wereldberoemd is geworden.
Probeer die poke salad trouwens maar niet na te maken, je krijgt er geheid buikloop van. Maar de karmozijnbes is als tuinplant een echte blikvanger.
Op zoek naar inspiratie voor de tuin? Kijk eens bij vtwonen hoe je meer privacy creëert.
Omgewoelde grond
Sommige plantenzaden zijn voorzien van een ‘mierenbroodje’, een zoet aanhangsel waar mieren verzot op zijn. Die worden door de plant als verspreiders ingeschakeld en slepen zich een ongeluk met zaden van muurleeuwenbek, kerstroos en sneeuwroem. Andere zaden sluimeren honderden jaren in de grond voordat ze door onze tuinactiviteiten tot leven worden gewekt. Zo’n plant is het vingerhoedskruid, waarvan het zaad meestal in de tuin aanwezig was voordat wij begonnen met tuinieren, maar dat nooit ontkiemde omdat het te diep in de grond begraven lag.
En het mooiste voorbeeld van deze schone slaapsters zijn de klaprozen en de opiumpapavers die als uit het niets in onze tuinen verschijnen. Zaad van klaprozen heeft licht nodig om te kunnen ontkiemen en overal waar de grond wordt omgewoeld, of dat nu gebeurt door de mol, de hond, de spade van de tuinman of door de ploeg van de boer, zullen klaprozen als bij toverslag verschijnen. De grootste omwoeling ooit was de Eerste Wereldoorlog, waarna de klaprozen de loopgraven en de bomkraters in Vlaanderen nog jarenlang rood kleurden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bedrijf van Peter bouwt binnen jaar complete straat: ‘Vanaf 175.000 euro kunnen wij een huis bouwen’
-
eigen tuin eerst
'Wil het tuincentrum meer insecten of bladluizen in de tuin?'
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Vandaag, de Dag van de Bij, neemt hij de kennis van tuincentra over insecten onder de loep. -
PREMIUMEnergierekening
Berco zette contract voor drie jaar vast: ‘Toen een beetje spijt, maar nu ben ik blij’
Berco van Gool (46) uit Breda is bijna energieneutraal. Een elektrische cv-ketel zou zijn huis helemaal gasloos maken. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
PREMIUM2
Pal naast kwetsbaar natuurgebied komt compleet vakantiepark: ‘Krijg er buikkrampen van’
De stikstofcrisis vertraagt elke dag bouwprojecten en brengt boeren in de problemen, maar in de recreatiesector wordt vrolijk doorgebouwd. Fonkelnieuwe chalets en complete zwemparadijzen worden pal naast kwetsbaar Natura2000-gebied gebouwd. Dat terwijl er wel stikstofberekeningen zijn gemaakt, blijkt uit een rapport van ingenieursbureau AIVN dat het AD heeft ingezien. ,,Misschien werd gehoopt dat dit nooit boven water zou komen.”Doornspijk
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUM
Hoe doet de palmboom het in de steeds hetere Nederlandse zomers?
Je ziet ze steeds vaker in voor- en achtertuinen: palmen. Kunnen ze dan ook bij ons aarden, nu we hetere zomers hebben?