Gaan de houten lades stroef open? Gebruik dan talkpoeder, adviseert Hieke Grootendorst.
Volledig scherm
Gaan de houten lades stroef open? Gebruik dan talkpoeder, adviseert Hieke Grootendorst. © Shutterstock

Eerste hulp bij klussen: deze tools helpen bij veelvoorkomende problemen

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week pakt ze stroeve lades en ander ongemak in huis aan.

Regelmatig moet ik lades weer soepel laten lopen. Meestal verwachten klanten dat dit een ingewikkelde klus wordt. Met nieuw beslag, de hele lade eruit, alle spullen eruit. Als ik na vijf minuten kom melden dat de lade weer lekker loopt, reageren mensen blij verrast. Dan verwacht ik eigenlijk de opmerking: 'Ben je nu al klaar? Sorry hoor, dat ik je hiervoor helemaal heb laten langskomen'. 

Maar meestal vinden ze juist dat ze er heel goed aan hebben gedaan mij te vragen. Ik vertel er zelfs bij hoe ze dit probleem in het vervolg zelf kunnen verhelpen. Dat is niet zo commercieel gedacht Hieke, hoor ik je denken. Klopt, maar meestal vragen ze toch gewoon weer of ik het kom doen. Met een paar hulpmiddeltjes sta ik paraat.

WD-40 (of talkpoeder)

In mijn toolkit zit altijd die blauwgele bus met WD-40 erop. Delen die over elkaar bewegen hebben af en toe smering nodig. Anders gaat de boel stroef lopen, hartverscheurend piepen en uiteindelijk kapot. Tip van grootmoeder: voor houten lades gebruik je talkpoeder.

Goede schroevendraaier

Ook altijd bij me: een simpele kruiskopschroevendraaier. Maar wel een echt goede, geen ding uit de koopjesbak bij de bouwmarkt. Vaak helpt het om van lades, deurtjes en andere bewegende delen weer even de schroeven goed aan te draaien. Ook een wiebelende tafel of stoel is hierbij gebaat.

Greepjes

Ook losse greepjes kun je meteen even vastzetten. Aan de achterzijde zit vaak een schroef. Draai die weer goed strak aan en je hebt het probleem opgelost. Tot nu toe hebben we dus met heel weinig middelen heel veel voorkomende ergernissen aangepakt. Wat valt er nog meer te doen?

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Lampjes

Meestal heb ik ook een voorraadje lampen bij me. Vooral halogeenlampjes en -spots komen altijd van pas. Dit kun je natuurlijk ook zelf doen. Zorg dat je, als er een lamp stukgaat, direct een nieuwe koopt en op voorraad legt. Dan blijft deze klus nooit lang liggen.

Verfreiniger

Een bonustip tot slot: een echt wondermiddel vind ik St. Marc verfreiniger. Het ruikt heerlijk en is ook nog veilig voor je gezondheid en voor het milieu. Ik haal er behoorlijk hardnekkige vlekken mee weg, wat ook weer menig klus bespaart.

Meer handige tips van Hieke Grootendorst in de video hieronder. Wil je veiliger klussen? Bekijk dan deze tips bij Eigen Huis & Tuin.