Eerste hulp bij schilderen: zo zorg je voor een strakke wand
KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week gaat ze aan de slag bij haar zus voor een klus die iedereen wel eens moet doen: schilderen.
Delen per e-mail
Eindelijk heeft mijn zus de sleutel van haar nieuwe huis! Omdat ik vroeger alle klussen thuis deed, kreeg zij geen kans kluservaring op te doen. Op de eerste dag krijgt ze daarom hulp van mij en haar zwager, om de wanden voor te bereiden voor de stukadoor. Op dag twee gaat ze zelf aan de slag, met mij als hulplijn op afstand. Ik moet namelijk zelf werken.
De vragen die ze had hebben vast meer mensen, dus hoe kan het anders dan dat ik van alles vertel over het schilderen van wanden. Zo belde mijn zus me over pluisjes op de wand. Wat stom dat ik haar daar van tevoren niet over verteld had. Ze bekeek gelukkig ook mijn klusvideo's van Eigen Huis & Tuin (zie boven dit artikel) en daar had ze de oplossing gevonden. Volgende vraag!
Ontvetten
Moet je een muur ontvetten voor je gaat schilderen? Grondig ontvetten zoals bij houtwerk is voor een wand niet nodig. Tenzij er bijvoorbeeld rookaanslag op zit. Zorg wel dat de muur stofvrij is. Spoel je rollers kort af onder de kraan om pluizen te voorkomen.
Afplakken
Moet ik afplakken? Als je onervaren bent, plak dan de rand tussen wand en plafond af. Gebruik paars tape voor gevoelige ondergronden, zo trek je geen verf mee bij het verwijderen. Muurverf is op waterbasis, dus houd een licht vochtig doekje bij de hand voor als je uitschiet.
Kwast
Kun je gelijk beginnen met rollen? Nee. Met een kwast schilder je eerst de randen. Dan maak je met een kleine roller de randen ongeveer 10 centimeter breed. Zo voorkom je uitschieten met de grote roller. Daarna kun je met een grote roller op een verfstok het grote vlak schilderen. Werk per wand.
Naden en scheuren
Moet je naden en scheuren laten zitten? Nee. Die kun je met acrylaatkit dichtmaken. Goed laten drogen en daarna pas schilderen. Oneffenheden schuur je glad en als dat niet lukt, maak je die glad met muurvuller. Dat blijf je wel door je verf heen zien.
Streperig
Waarom ziet het er streperig uit? Je hebt meestal twee lagen nodig voor een goede dekking. Verpak rollers en kwasten in folie, dan kun je er de volgende dag de tweede laag mee opbrengen. Gooi daarna de rollers en kwasten weg, in plaats van ze uit te spoelen.
Wil je meer tips en inspiratie over klussen of interieur? Kijk dan onderstaande video's of volg meer verfadvies op bij Eigen Huis & Tuin.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hypotheekrente voor ‘20 jaar vast’ bereikt nieuw laagterecord
De hypotheekrentes liggen aan het begin van het nieuwe jaar historisch laag. Volgens gegevens van vergelijkingssite Rente.nl was met name bij lange rentevaste periodes sprake van een scherpe daling op jaarbasis. -
PREMIUM
Open haard is gezellig, maar ongezond: ‘Stook zo min mogelijk, liever helemaal níet’
Een open haard of houtkachel is beregezellig, maar niet bijster gezond of milieuvriendelijk. Neem deze tips in acht als je thuis fikkie stookt, of kies een andere opwarmer. -
energierekening Wil (78): ‘Ik ga iedere dag in bad, dat is erg prettig voor de spieren’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Wil Vis (78) uit Delft. -
klusvrouw Klussen met gebruikte materialen? Dat scheelt geld én is milieuvriendelijk
Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week gaat ze aan de slag met materialen die over blijven. -
Klusvrouw Waarom je een kast bij verhuizing het beste uit elkaar kunt halen
Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week gaat ze een kast verhuizen en geeft ze advies over de beste manier. Als hij te groot is om te versjouwen, zal hij toch echt uit elkaar moeten.
-
PREMIUM
Verhuizen door corona: ‘Ik hoorde het zelfs als de buurman het lichtknopje aanraakte’
Te klein, te gehorig, te weinig aanspraak: deze Amsterdammers waren na het lange thuiszitten he-le-maal klaar met hun huis en pakten hun spullen. ,,Ik hoorde het zelfs als de buurman het lichtknopje aanraakte.” -
PREMIUM
Meisje met de parel verovert Nederlandse huiskamers: ‘Niet voor niets een meesterwerk’
Eeuwenlang was het Meisje met de parel een onbekend schilderij. Inmiddels hangt het meesterwerk van Johannes Vermeer (1632-1675) in veel Nederlandse huiskamers. Waarom wil tegenwoordig iedereen dat schilderij in huis hebben? -
PREMIUM
Joost mag 't weten Kettingrokende buren reageren helaas niet op onze nette brief
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen.