Volledig scherm
Overal in huis hangen en staan bijzondere objecten. In een van de kamers heeft Petrie een naaiatelier. © Freekje Groenemans

Eindhovenaren vinden rust in Bladel na grootscheepse verbouwing

Heilig HuisjeRust en ruimte stonden bovenaan het wensenlijstje van de familie Braat. Anderhalf jaar geleden stapte het gezin over van Eindhoven naar Bladel. 'Het had ook de stadsrand kunnen zijn, maar onze grens schoof steeds verder op.'

Bladel is niet bepaald onbekend terrein voor het gezin. John groeide op in het Kempendorp en Petrie woonde er tien jaar lang. In die tijd leerden ze elkaar kennen in het café waar Petrie werkte.

Met hun opgroeiende kinderen woonden ze jarenlang met plezier in het Eindhovense stadsdeel Stratum. Petrie: ,,Ik vind het fijn dat onze kinderen ook het stadse leven hebben leren kennen. Hun levens hebben zich inmiddels wel verplaatst naar Bladel en die overgang is best goed gegaan.'' Dochters Teun en Sien voetballen nog wel in Eindhoven. ,,Ik ben assistent-coach van het team van Sien, dus daarvoor rijd ik elke week met ze op en neer naar de stad", aldus John.

Aannemer

John: ,,Begin april 2016 kregen we de sleutel van ons nieuwe huis. 's Morgens zaten we bij de notaris en 's middags waren we al aan het slopen. In de maanden ervoor maakte ik de planning voor de verbouwing. Toen we ons huis in Eindhoven verkocht hadden, wisten we pas echt wat ons budget was."

Geluk bij een ongeluk was dat John in die periode werd vrijgesteld van werk. Zijn toenmalige werkgever trok namelijk de stekker uit de bedrijfsactiviteiten in de vestiging waar hij werkte. ,,Ik heb de aannemer in de begroting weggestreept en ben het zelf gaan doen. Dat scheelde enorm in de kosten." Met de ervaring van twee eerdere verbouwingen en zijn draaiboek op zak gingen ze aan de slag. ,,Het vakwerk hebben we door vakmensen laten uitvoeren en mijn schoonbroer was hier zowat elke dag om te helpen."

Petrie: ,,In juli zijn we hier gaan 'wonen'. Wij sliepen in de schuur en leefden in de tuin en de caravan die we er hadden neergezet. We maakten eerst de slaapkamers en de badkamer boven in orde. Het was nog even heel spannend op de dag van de enorme hagelbui die Brabant in juni trof. Het dak van de ruwbouw zat er om 2 uur op en om 3 uur begon het te regenen. Gelukkig hadden wij geen schade."

Licht

Het huis van de familie Braat ademt licht. John: ,,We hebben allebei behoefte aan veel licht. De consequentie van zoveel ramen is wel dat er weinig muur overblijft om iets tegenaan te zetten." Petrie: ,,Ik ben ook heel blij met het licht dat de patio geeft in onze slaapkamer en de woonkamer."

Op de benedenverdieping ligt over de volledige oppervlakte een strakke betonvloer met vloerverwarming. De muren zijn glad en wit, maar kil is het allerminst. Aan de inrichting is veel aandacht besteed. Overal waar je kijkt staan of hangen bijzondere spullen, zoals oude reclameplaten, een anatomietorso en zelfs een oude kerkklok met uurwerk in de keuken. ,,Dat was een hobby van mijn vader, uurwerken. Mijn moeder handwerkte veel en verzamelde antiek naaigerei. We bezochten op vakantie in Frankrijk vaak brocantemarkten en dat doen John en ik nog steeds graag. In mijn webwinkel komt dat nu allemaal een beetje samen'', vertelt Petrie.

Thuis

John: ,,Er moeten nog wel wat kleine dingen gebeuren, zoals het schilderen van het kozijn in het trapgat, het vastzetten van enkele plintjes en het vinden van de ideale lamp voor boven de keukentafel, maar verder is het wel af. Ik ben trots op het geheel zoals het is geworden, met al onze ideeën erin verwerkt." Petrie: ,,Het huis geeft me nog altijd een 'wowgevoel'. Het is fijn om hier te wonen en het is écht ons thuis. In het weekend zitten we vaak met z'n vijven in de keuken. De haard aan, iets lekkers op tafel en samen een spelletje spelen."

Even voorstellen

- John Braat (52), projectmanager bij Canline in Eersel
- Petrie Braat (44), eigenaar van Mijnpakkiean.nl, webwinkel in antiek naaigerei, stoffen en fournituren
- Teun (15), 4 havo
- Guus (13), 2 vwo
- Sien (12), 1 vwo
- Lena, de hond

Volledig scherm
© Freekje Groenemans
Volledig scherm
© Freekje Groenemans
Volledig scherm
© Freekje Groenemans
Volledig scherm
© Freekje Groenemans
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement