Europese gasprijs flink gestegen door spanningen Oekraïne
De Europese gasprijzen zijn flink gestegen door de verdere escalatie van het conflict tussen het Westen en Rusland over Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin heeft twee separatistische regio’s in Oost-Oekraïne officieel erkend en kondigde aan er een ‘vredesmissie’ heen te sturen. Rusland is de belangrijkste gasleverancier van tal van Europese landen.
De prijs van een megawattuur gas op de Nederlandse termijnmarkt, die leidinggevend is voor de Europese gasprijzen, steeg dinsdagochtend met 10 procent tot zo’n 80 euro om daarna weer iets terug te zakken tot 78 euro, een stijging van 7,5 procent. Ook de olieprijzen zijn de afgelopen dagen al behoorlijk gestegen.
De Verenigde Staten en de Europese Unie zeiden nieuwe sancties tegen Rusland te zullen aankondigen door de beslissing van Poetin om de regio’s te erkennen. Sancties kunnen een verdere bedreiging vormen voor de Russische gasleveringen aan Europa, waarvan ongeveer een derde via pijpleidingen door Oekraïne loopt. Dat deel kan bij een Russische inval in Oekraïne in gevaar komen. Bijbehorende sancties tegen Rusland zouden er daarnaast voor kunnen zorgen dat de hele gasstroom uit Rusland wordt afgesneden.
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie verklaarde afgelopen weekeinde dat de Europese Unie is voorbereid op een volledige stopzetting van de levering van gas uit Rusland. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Nikolai Shulginov zei vandaag dat Rusland zonder verstoringen doorgaat met het exporteren van gas.
Energiecrisis
Europa worstelt al langer met een energiecrisis. De gasprijs bereikte de afgelopen tijd recordhoogtes. In Nederland zijn diverse kleine energiebedrijven omgevallen door de gestegen prijzen en consumenten worden geconfronteerd met fors hogere energierekeningen.
Rusland erkent de twee afvallige pro-Russische regio’s in het oosten van het buurland Oekraïne als onafhankelijk staten. President Vladimir Poetin zette gisteravond zijn handtekening onder het besluit na een lange televisietoespraak:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe vaak moet je je tuin bemesten? Expert beantwoordt negen vragen over meststoffen
-
eigen tuin eerst
Dit dure hulpmiddel zien we weer steeds vaker in de moestuin, maar is ook heel handig
Niet alleen vergeten groenten maken een comeback. Ook de aloude bleekpot verschijnt steeds vaker in de tuin, ziet tuinexpert Romke van de Kaa. -
Voor 5 miljoen koop je dit landgoed mét privéstrand: ‘Mooiste vakanties beleeft u voortaan gewoon thuis’
Je eigen landgoed kopen? Dat kan nu in Montfoort. Vraagprijs: bijna vijf miljoen euro. Maar dan heb je ook je eigen binnenzwembad, kun je biljarten in je hooiberg én relaxen op je privéstrand.Montfoort -
PREMIUM
Ruth en Martin verkochten hun huis, maar kopen 'm nu terug: ‘Makelaar heeft dit nog nooit meegemaakt’
Sommige mensen dromen nog lange tijd over hun oude huis, maar Ruth en Martin gaan een stapje verder: ze kochten na zes jaar hun voormalige woning in het dorpje Waarder weer terug.Waarder -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
Waarom je eens per maand je vaatwasser op hogere temperatuur moet laten draaien
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.