De huizenprijzen pieken, bijna iedereen kan winst maken bij verkoop.
Volledig scherm
De huizenprijzen pieken, bijna iedereen kan winst maken bij verkoop. © Shutterstock

Flinke winst voor vrijwel alle woningbezitters

Als je een huis hebt gekocht, heeft dat momenteel in bijna alle gevallen overwaarde. Door de aanhoudende prijsstijgingen zijn woningen in heel Nederland -doorsnee- inmiddels duurder dan tijdens de vorige piek in 2008. Wie in 2013 toesloeg, kan bij verkoop nu gemiddeld 88.000 euro winst maken.

Dat concludeert woningmarktonderzoeker Calcasa in een nieuw rapport over de woningmarkt. De onderzoekers wijzen wel op grote regionale verschillen. Zo is de gemiddelde winst sinds het tweede kwartaal van 2013 in Amsterdam 227.000 euro en in Enschede ‘slechts’ 47.000 euro. De verschillen zijn te zien in het kaartje hieronder.

Mensen die in 2008 een huis kochten (voor de crisis) zijn gemiddeld gezien het minste af met een potentiële winst van gemiddeld 54.000 euro. Woningbezitters die al lang geleden hun huidige huis aanschaften, vóór 1993, zijn inmiddels helemaal spekkoper. 

Hoewel de huizenprijzen momenteel niet meer zo hard stijgen als in de afgelopen jaren, gaan die door de krapte op de woningmarkt nog wel steeds omhoog. Banken verwachten dat de gemiddelde woning nog tot 2021 in waarde blijft stijgen. Er staan tegelijkertijd minder huizen te koop dan vorig jaar, dus er zijn ook minder verhuizingen. Zolang Nederlanders blijven wonen waar ze wonen, gebeurt er echter niks met de ‘slapende winst’.

De huizenprijzen in Amsterdam zijn tot een recordhoogte gestegen. Is de stad alleen nog van de rijken? Volg het college van de Universiteit van Nederland hieronder.