Funda waagt zich aan voorspellen woningmarkt: krapte neemt verder toe
Huizensite Funda komt vanaf vandaag elke maand met een prognose van wat er op de woningmarkt gaat gebeuren. De website houdt enquêtes en leest datagegevens uit die inzicht geven in het vertrouwen, de intenties en het gedrag van woningzoekenden en huizenbezitters. De eerste voorspelling: de markt wordt nog krapper.
Delen per e-mail
Bezoekers kunnen de Funda Index raadplegen om zichzelf te informeren over de ontwikkeling op de woningmarkt, meent Funda, dat overigens deels eigendom is van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars. Woningzoekenden weten beter wat ze kunnen verwachten en huizenbezitters hoe kun kansen liggen op een snelle verkoop, is het idee. Later wil de huizensite hetzelfde doen voor huurders.
De eerste publicatie onderstreept het beeld van een huizenmarkt die voorlopig niet of nauwelijks wordt beïnvloed door de coronacrisis. Consumenten zijn sinds september nog actiever op zoek naar een woning. Ook de groep die van plan is om een nieuwe woning te kopen wordt steeds groter. Daar staat tegenover dat het aantal mensen dat een huis wil verkopen, daalt. Bovendien willen steeds meer mensen liever eerst een nieuw huis kopen, voordat zij hun oude woning verkopen. De spanning op de huidige woningmarkt neemt dus verder toe, concludeert Funda.
Onderzoek
Volgens Funda-ceo Quintin Schevernels kan de website als eerste zien hoe de woningmarkt zich ontwikkelt en voegt het ‘een ontbrekend stukje’ in van alle andere voorspellingen die er zijn van bijvoorbeeld banken en makelaars.
,,Wij hebben 5 miljoen bezoekers per maand en hebben dus al vroeg een indicatie van de veranderingen in het sentiment. Dat meten we op drie manieren: we vragen een wisselende groep van zo'n 1500 bezoekers naar hun vertrouwen. Denken ze snel en gemakkelijk een woning te kunnen kopen of verkopen? Dan vragen we naar hun intenties, oftewel zijn ze geneigd een huis te bezichtigen, te kopen of willen ze nog wachten. En als laatste, en dat is uniek, kijken we hoe alle bezoekers zich gedragen. Belangrijkste graadmeter is daarbij of ze de makelaar benaderen voor een bezichtiging of extra informatie over het huis.”
Grilligheid
Dat voorspellingen meestal niet uitkomen weten economen inmiddels wel. De rekenmeesters van de banken hadden kort na de eerste coronagolf verwacht dat dit jaar de huizenmarkt zou afkoelen, maar die komen van een koude kermis thuis. De Europese Centrale Bank hield de rente laag en de Nederlandse overheid voorkwam een golf aan faillissementen. Toch denkt Quintin Schevernels dat er toch wel iets te zeggen valt over de ontwikkeling. ,,De grilligheid van de huizenmarkt valt mee. Het woningtekort blijft de belangrijkste rol hebben en dat tekort is niet zomaar weg. Alleen een enorme werkloosheid door langdurige coronaproblemen kan effect hebben, maar dan moet je denken aan een horrorscenario”, is zijn overtuiging. ,,Afschaffen van de overdrachtsbelasting voor huizen onder de 4 ton gaat nauwelijks impact hebben, verwacht ik.”
Afschaffen van de overdrachtsbelasting voor huizen onder de 4 ton gaat nauwelijks impact hebben
Schevernels is niet bang dat de Funda Index een zelfvervullende voorspelling gaat worden, oftewel dat woningzoekenden zich laten sturen en dat op die manier de verwachting werkelijkheid gaat worden. ,,We doen verdiepend en structureel onderzoek en gaan op zoek naar de correlaties, maar het blijven macrocijfers. We kunnen dus niet zeggen wat er precies in een specifieke wijk of straat gaat gebeuren. Kopers laten zich denk ik niet tegenhouden door onze index om een huis te bezichtigen en verkopers natuurlijk ook niet als ze hun huis graag willen of zelfs moeten verkopen.”
Meer weten over huizen kopen? Beluister de podcast Onder de Pannen of bekijk de afleveringen hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een huis kopen in coronatijd: hoe doe je alles coronaproof?
Verhuizen is altijd chaotisch en corona doet daar nog een schepje bovenop. Elke stap in het proces van een huis kopen gaat anders dan we gewend zijn. -
Schoonmaaktips
Zo kun je een wc-blokje óók ophangen: 'Ik was 34 jaar toen ik dit ontdekte'
Het is niet de eerste en ook zeker niet de laatste TikTok-video die de wenkbrauwen doet fronsen: in een korte gebruiksaanwijzing wordt getoond hoe je een wc-blokje in de pot hangt. Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp heeft haar twijfels, maar moet na een proef erkennen dat het werkt. -
POLITIEKE DEAL
Huurstijging aan banden: óók in de vrije sector
Onder flinke politieke druk heeft het kabinet besloten om de huurstijgingen in Nederland in te perken: de huren mogen met niet meer dan 1 procent stijgen bovenop de inflatie. Dit geldt voor zowel sociale huur als de vrije sector. -
woningnood
Oproep: moeilijk om een geschikte woning te vinden?
Woningnood staat hoog in de prioriteitenlijst van zo'n beetje alle politieke partijen die volgende maand meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Wat zijn de problemen op de huizenmarkt precies en hoe zou jij zijn geholpen? -
PREMIUM
De magie van het jarendertighuis: ‘Zo’n halfronde voordeur alleen al...’
Huizen uit de jaren 30 zijn de heilige graal van het wonen geworden. Schrijver Ingmar Heytze (50), die de eerste achttien jaar van zijn leven een huis uit 1931 bewoonde, vraagt zich af waar die bewondering vandaan komt.
-
Warmetruiendag
Zet je verwarming lager, maar voorkom koude rillingen met deze tips
Nog altijd werkt een groot deel van de Nederlanders thuis en nu het kwik verder gaat dalen de komende week, worden de voeten en vingers in menig studeer- of zolderkamer aardig koud. Op Warmetruiendag daarom tips van Milieu Centraal om niet te verkleumen. -
Elektrische warmtepomp werkt niet in oude huizen? ‘Ik dacht, ik doe het gewoon’
Dat de gemeente Nijmegen weinig haast maakt met een warmtenet in zijn wijk, was de druppel voor Jan van der Meer. ,,Ik heb besloten zelf van het gas af te komen in mijn bovenwoning uit 1909. Volledig elektrisch verwarmen kán in zo'n oud huis, zelfs in de laatste extreem koude week gaat het goed.” -
Starters die huis van meer dan 4 ton kopen, betalen tóch overdrachtsbelasting: ‘Dit is spannend’
Het plan om de overdrachtsbelasting voor alle huizenkopers onder de 35 jaar af te schaffen, is nog voor de invoering alweer aangepast. Het geldt alleen nog voor huizen die maximaal 400.000 euro kosten. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren (Wonen) in een brief aan de Tweede Kamer.