Zet de ramen en deuren wagenwijd open voor een fris lentegevoel, raadt opruimcoach Esther van Dijk aan.
Volledig scherm
Zet de ramen en deuren wagenwijd open voor een fris lentegevoel, raadt opruimcoach Esther van Dijk aan. © Shutterstock

Geen tijd voor de voorjaarsschoonmaak? ‘Doe gewoon een opfrisronde’

TipsHet is komend weekend heerlijk weer en daar kun je maar beter van genieten. Zonde om nog vlak voor Pasen het huis binnenstebuiten te keren en alles schoon te maken. Focus je op een kleine opfrisronde, raadt opruimcoach Esther van Dijk aan. ,,Dat is vaak al voldoende om het voorjaar in huis te halen.” Ze geeft drie tips.

De term voorjaarsschoonmaak stamt uit de tijd dat het roet van de houtkachel op de muren stond en de bedden van stro waren, meent Esther van Dijk. ,,Opruimen heeft meer prioriteit gekregen. In een opgeruimd huis is het bovendien makkelijker om af en toe schoon te maken.”

Marie Kondo

De opruimmanie is aangewakkerd door de Japanse bestseller-auteur Marie Kondo toen ze begin dit jaar een Netflix-serie uitbracht waarin ze haar filosofie in praktijk brengt: bewaar alleen de spullen waar je vreugde aan beleeft. Haar opvouwmethodes en opbergtactieken zijn terug te zien op social media. Via de Instagram-hashtag organizing zijn talloze prachtig gevulde schappen en kasten te bewonderen, keurig symmetrisch en soms zelfs ware kunstwerkjes. 

Ook opruimcoach Van Dijk ziet de hype terug in haar dagelijkse praktijk. ,,Er is enorm veel aandacht voor. Ik zie dat mensen eruit halen wat voor hen werkt, want niet alles wat Marie Kondo adviseert is even realistisch. Leuk hoor, alle spullen bedanken en alleen items bewaren waar je blij van wordt, maar je kunt niet zomaar je belastingpapieren weggooien omdat ze je geen glimlach bezorgen. En in huis moet ook worden gelééfd.”

Elke dag een beetje

Als mensen blij worden van een rigoureuze aanpak, moeten ze dat vooral doen, vindt Van Dijk. ,,Maar als je minder tijd hebt, kun je toch al aan een opfrisronde beginnen. Je kunt elke dag tien minuten of een kwartier de tijd nemen om op te ruimen. Als je er de hele zaterdag voor uittrekt, ben je met Pasen misschien moe en niet voldaan.”

Esther van Dijk is professioneel opruimcoach. Ze wordt ingeschakeld door mensen die hulp nodig hebben bij het organiseren van hun huis.
Volledig scherm
Esther van Dijk is professioneel opruimcoach. Ze wordt ingeschakeld door mensen die hulp nodig hebben bij het organiseren van hun huis. © Eigen foto

,, Voor mij is opruimen beslissingen nemen. Alles in opruimbakken gooien onttrekt de rommel aan het zicht, maar geeft geen opgeruimd gevoel. Ik zou ook zeggen: wacht met het kopen van opruimbakken tot je weet wat je nodig hebt en maak een keuze waar je het voorwerp kwijt wil. Veel mensen kopen eerst dozen en vervolgens gebeurt er niks mee. Het begint echt met de organisatie.”

Drie tips die volgens Esther van Dijk het voorjaar in huis halen:

1. Zet ramen en deuren open en laat de frisse lentebries lekker door je huis heen waaien. Hang je beddengoed weer lekker buiten te luchten. Neem binnenkort ook eens de tijd om je matrassen op te frissen en om te keren, je dekbedden te wassen en de gordijnen of vitrage door een sopje te halen.

2. Vervang de accessoires in je huis en kies voor lentekleuren. Zet gekleurde kaarsjes neer, vervang je huidige kussenhoesjes voor hoesjes in pastelkleuren en fleur de boel op met fleurige en heerlijk geurende lentebloeiers. Zo haal je het voorjaar van buiten naar binnen.

3. Haal de bezem of hogedrukreiniger over je terras of je balkon en verwijder eventueel de groenaanslag. Haal de tuintafel en -stoelen weer tevoorschijn en maak ze even schoon voor een fris gevoel. Koop voor een vrolijk gevoel fleurig gekleurde tuinplanten en plant deze in je tuin of in een pot op je balkon.