Volledig scherm
De gaspit bestaat over tientallen jaren nauwelijks meer. Keukens en ketels worden in langzaam tempo van het gas afgekoppeld. © Shutterstock

Gelderland geeft als eerste provincie 10 miljoen euro om huizen van gas af te koppelen

Gelderland wil 10 miljoen euro uittrekken voor het project ‘Gelderse Proeftuin’. Arnhem kan 5 miljoen euro tegemoet zien van de provincie Gelderland om bestaande woonwijken aardgasvrij te maken. De andere 5 miljoen gaat naar Ermelo. Het zijn de eerste concrete projecten in Nederland die ondersteund worden door een provincie.

Arnhem heeft voor het project ‘Smart Polder’ in de wijk Vredenburg/Kronenburg een oplossing bedacht voor een wijk met veel flatgebouwen. Het plan van Arnhem is vooral gericht op de stad, waar Ermelo vooral oplossingen zoekt die interessant zijn voor plattelandsgemeenten, aldus de provincie. Het gaat officieel nog om een voornemen van het provinciebestuur om het geld beschikbaar te stellen. Provinciale Staten moet het plan nog goedkeuren. 

Nederland van het gas

De landelijke overheid maakte eerder al 120 miljoen euro vrij om de eerste Nederlandse wijken van het gas af te krijgen. De bedoeling is dat in het jaar 2050 geen enkel huis in het land meer wordt verwarmd door ketels op aardgas. Sommige steden zijn ambitieuzer. Zo heeft Amsterdam als doel om al in 2040 alle huizen op een andere manier te verwarmen. Alternatieven zijn onder andere restwarmte van industrie of afvalcentrales, elektrische warmtepompen of zonneboilers.

De ambitie heeft alles te maken met het dichtdraaien van de Groningse gaskraan in uiterlijk 2030 en de doelstelling de CO2-uitstoot terug te dringen. Vrijwel alle huizen worden momenteel nog verwarmd door gas uit Groningen. Alleen nieuwbouwwijken hebben andere warmtebronnen. Dat is overigens ook verplicht sinds 1 juli 2018. In Rotterdam is recent de grootste deal gesloten met betrekking tot bestaande woningen. Tweeduizend huizen worden daar van het gas afgekoppeld.

Volgens het IPO, koepelorganisatie van provincies, zijn meer provincies aan het kijken hoe ze wijken kunnen helpen bij het afkoppelen van het gas. Bij de meeste provincies blijft het bij het delen van kennis. De portemonnee wordt nergens anders getrokken, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. 

Plannen ingediend

Gelderland had gemeenten eind 2018 opgeroepen plannen in te dienen om wijken af te koppelen van het aardgasnet. Het beste idee zou 5 miljoen krijgen. Arnhem, Apeldoorn en Ermelo kwamen in actie en Arnhem en Ermelo maakten de beste plannen. Omdat de verschillen klein waren, krijgen beide gemeenten financiële ondersteuning.

Volledig scherm
Gedeputeerde Peter Drenth. © De Gelderlander

De ideeën zijn beoordeeld op gebied van financiële onderbouwing, draagvlak, duurzaamheid, proces en planning. ‘De gemeenten Arnhem en Ermelo hebben beiden goed uitgewerkte plannen ingediend. Ze scoren in de beoordeling bijna gelijk’, aldus de de provincie Gelderland. Het Apeldoornse idee was ‘nog niet voldoende uitgewerkt om subsidie te kunnen krijgen’.

Met de ervaringen in Arnhem en Ermelo moeten andere gemeenten in de toekomst hun voordeel kunnen doen, hoopt Gelders gedeputeerde Peter Drenth: ,,Dit zijn twee veelbelovende projecten. Arnhem biedt de kans ervaring op te doen met een stadswijk, en Ermelo met een wijk in een dorp. Daar moeten we gebruik van maken.”