Met videoHet kabinet wil dat asielzoekers sneller doorstromen naar reguliere huurwoningen, maar gemeenten en woningcorporaties blijven worstelen. ,,Hoe meer mensen voorrang krijgen, hoe langer de wachtlijsten.”
De Nederlandse asielopvang zit verstopt, omdat 14.000 statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) niet weg kunnen uit asielzoekerscentra. Er is voor hen geen andere woonruimte beschikbaar. Het kabinet wil dat gemeenten harder hun best doen en een hoger percentage huurwoningen beschikbaar stellen aan urgentiegroepen, zoals statushouders. ,,Die woningen zijn er wel degelijk”, stelde minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting).
Maar hoe groter de druk vanuit Den Haag, hoe meer de gemeenten en de woningcorporaties met de handen in het haar zitten. De woningmarkt is al jaren overspannen, óók die voor huurhuizen. ,,Die woningen zijn er niet. De wachttijd voor een huurwoning in onze gemeenten is 8,8 jaar", antwoordt wethouder Paul Slettenhaar (VVD) vanuit het Noord-Hollandse Castricum. Burgemeester en wethouders van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten, een van de achterlopende gemeenten: ,,Wij hebben een aantal grote gezinnen van acht personen of meer op de wachtlijst (voor statushouders, red.) staan. Hiervoor zijn helemaal geen passende woningen beschikbaar.”
De groep statushouders is niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat
Zeno Winkels
Het is ‘vechten vanuit schaarste', stelt een woordvoerder van Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties. ,,Hoe hoger de percentages van mensen die voorrang krijgen, hoe langer de wachtlijsten. Er zijn gewoon te weinig huurhuizen, want iedereen zou gehuisvest moeten kunnen worden.”
De woningcorporaties hebben 2,2 miljoen sociale huurwoningen. Daarnaast zijn er nog 1,1 miljoen particuliere huurpanden. Tegelijk zijn er zo’n 300.000 mensen die wachten op een huurwoning, stelt de Woonbond, belangenorganisatie voor huurders. De wachttijden in grote steden lopen soms op tot wel twaalf jaar. ,,De druk op de markt is gewoon te groot", zegt directeur Zeno Winkels. Maar de bond relativeert de druk die de zoektocht naar woningen voor statushouders op de huurmarkt legt. ,,Elke groep woningzoekenden zet druk op de beschikbare huizen voor een andere groep. De groep statushouders is niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat.”
De gemeente Castricum stelt statushouders al enkele jaren geen voorrang te geven op de lokale huurmarkt. Wel voldoet de gemeente inmiddels aan de zogenoemde taakstelling die haar is opgelegd vanuit het Rijk. Statushouders wonen er nu (weer) in een voormalig azc.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer