Grote gemeenten willen landelijke hulp in strijd tegen huisjesmelkers
De regio's met de hoogste woningnood vragen om meer wettelijke instrumenten om huurexcessen aan te pakken. Dat stellen zeven wethouders in een rondgang van NRC. Ze vinden dat minister Kajsa Ollongren te weinig heeft gedaan om huisjesmelkers en de exorbitant hoge huren voor woningen aan te pakken.
Delen per e-mail
De minister heeft weliswaar woondeals gesloten waarin afspraken zijn gemaakt voor woningbouw - waar de wethouders blij mee zijn - maar deed te weinig om malafide verhuurders aan te pakken, vinden de gemeentebestuurders.
Afgelopen jaar kochten beleggers tot wel 40 procent van de huizen op in de grote steden, zo becijferde het Kadaster onlangs. De kopers betaalden waarschijnlijk een hoge prijs en die moet worden terugverdiend met huurinkomsten. Dat werkt excessen in de hand. ,,Ik heb te weinig regie over de markt”, zegt Yasin Torunoglu uit Eindhoven tegen NRC. „Daar heb ik het rijk voor nodig.”
Zo zouden de gemeenten juridische instrumenten nodig hebben voor het bevriezen van de huren, het invoeren van een zelfbewoningsplicht voor huizenkopers en de invoering van een verhuurdersvergunning. Die zouden ze willen afpakken als pandjesbazen hun huurders uitbuiten.
Maximale huurverhoging
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken weigerde afgelopen jaar onder druk van de Eerste Kamer de huren te bevriezen gedurende de coronacrisis. Wel ging ze over op een maximale huurverhoging, ook voor vrije sectorwoningen (boven de 751 euro kale huur per maand), onder druk van de PvdA. Hoewel een meerderheid van het parlement inmiddels voor afschaffen is van de verhuurdersheffing voor sociale huurwoningen, wordt daar in deze regeerperiode nog niets aan gedaan. De VVD houdt collegapartijen aan het coalitieakkoord daarover.
Niet alleen linkse partijen pleiten in de steden voor meer bescherming van huurders. Wethouder Bas Kurvers van de VVD in Rotterdam is bijvoorbeeld ook voor een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouw. Andere gemeenten, zoals Amsterdam, zouden het liefst ook bij bestaande bouw zo'n plicht invoeren.
Wij pleiten voor het doortrekken van de huurbescherming voor woningen in de vrije sector
Die roep werd luider nadat in de buurt van de Zuidas een redelijk normaal rijtjeshuis voor 1,5 miljoen euro te koop stond. Wethouder Laurens Ivens tegen deze site: ,,Ik maak me grote zorgen over de betaalbaarheid van woningen in onze stad. Punt is dat ik geen wettelijke instrumenten heb om op de koopmarkt van bestaande huizen in te grijpen.”
De Woonbond deelt de analyse van de wethouders. ,,Er ontbreekt gewoon goede landelijke wetgeving", zegt woordvoerder Marcel Trip. ,,Wij pleiten voor het doortrekken van de huurbescherming voor woningen in de vrije sector. Ook vinden we dat er meer sociale huurwoningen gebouwd moeten worden. Dat kan als de minister geen greep uit de kas doet met de verhuurdersheffing. Betaalbaar wonen moet centraal staan.”
In een petitie wordt de volgende minister van Volkshuisvesting, als die weer in het leven wordt geroepen, gevraagd een vergunningstelsel voor verhuurders in te stellen en huurders beter te beschermen. Bijna 15.000 mensen tekenden de petitie.
Bekijk hieronder onze video’s over politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tientallen gemeenten komen met woonplicht voor nieuwbouwhuis, nu ook Rotterdam
Wie in Rotterdam een nieuwbouwhuis koopt, moet daar voortaan ook daadwerkelijk gaan wonen. Met deze woonplicht wil de gemeente voorkomen dat beleggers huizen voor de neus van woningzoekenden wegkapen. -
PREMIUMMijn Tuin
Petra is niet gezegend met groene vingers, maar heeft toch prachtige tuin
Petra Hisgen is geen gemiddelde tuinliefhebber. Geen fanatieke onkruidspitter gezegend met groene vingers. Toch heeft ze een prachtig exemplaar, en dat allemaal dankzij een verzwikte enkel. Wij gingen bij haar langs voor de rubriek Mijn Tuin. -
PREMIUM
Bouwers ontketenen houten revolutie in woningbouw
Wie denkt aan een Nederlands huis, denkt aan baksteen. Nog altijd wordt het grootste gedeelte van de woningvoorraad opgeleverd in beton, staal en steen. Maar hout heeft de toekomst. Experts voorspellen een revolutie. -
Vijf manieren om de overwaarde van je huis in te zetten
Huizenbezitters van 55 jaar en ouder zijn op zoek naar mogelijkheden om wat met de overwaarde van hun huis te doen, aangemoedigd door de extreem lage hypotheekrente. Het aantal hypotheekaanvragen bij die doelgroep stijgt en uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat 55-plussers hun woning graag verduurzamen. -
Huizenprijzen stijgen het meest in twee jaar tijd
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in januari het meest gestegen in twee jaar tijd. Het aantal jonge kopers (tot 35 jaar) was met 68 procent ongekend hoog dankzij de afschaffing van de overdrachtsbelasting. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
-
Voor het eerst maximale huurverhoging vrije sector volgend jaar, maximaal 2,4 procent
De huren van woningen in de vrije sector mogen op 1 juli 2021 met maximaal 2,4 procent omhoog. Dat heeft minister Kajsa Ollongren van Wonen bekendgemaakt. Voor de sociale huur geldt hetzelfde percentage, tenzij het inkomen van huurders boven een bepaald bedrag ligt, dan geldt een maximum van 5,4 procent. De Tweede Kamer moet officieel nog instemmen. -
video
Gemeenten verhogen lasten huizenbezitters fors
Veel gemeenten verhogen de lasten voor huizenbezitters dit jaar fors, om hun begroting te kunnen dekken. Volgens het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) stijgen de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing in veel gemeenten met meer dan 10 procent. -
Energierekening
Gerrit (65): ‘Ik wist niet dat de airco ook kon verwarmen, nu verbruik ik geen gas meer’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerrit Coster (65) uit Wierden.