Gun je tuin een rijker leven met een fraaie stapelmuur
eigen tuin eerstVeel te wieden valt er niet meer in november, maar te bouwen des te meer. Zoals een stapelmuurtje. Tuingoeroe Romke van de Kaa bespreekt de mogelijkheden.
Delen per e-mail
Wat vroeger een muurtje heette, draagt nu vaak een modieus etiket als ecomuur of biomuur. Dat betekent weinig, maar je ziet wel dat de eigenaar met zijn geknutsel niet alleen een kering of afscheiding wil maken, maar tegelijk een goed tehuis voor planten en dieren.
Spinnen, mieren, pissebedden, duizendpoten, metselbijen en andere wriemelende schepselen leven in en op een verweerde muur. Luxe muren met een ambitieuze spouw worden bewoond door wezels, winterkoninkjes en vleermuizen. Liefst ook door muizen en ratten, want wezels leven niet van de lucht. Planten als muurbloem, muurleeuwebek, muurpeper, muurfijnstraal en steenbreekvaren groeien in de voegen.
Vochtig
Een voorwaarde voor een rijk planten- en dierenleven is dat de muur nooit uitdroogt. Een echte ecomuur zal dus bijna altijd een keermuur zijn die permanent vochtig wordt gehouden door de achterliggende grond. Tot ongeveer een halve meter hoogte kan een muurtje worden gestapeld; daarna wordt de druk van de grond zo groot dat metselen noodzakelijk is. Bij stapelen is het voor de stabiliteit van belang dat de muur iets achterover leunt. Dit om omvallen te voorkomen.
Stapelmuurtjes raken snel begroeid en desgewenst kun je dat proces versnellen door af en toe een plantje in kieren en spleten te duwen. In een vochtig muurtje zaaien varens zich vanzelf. Maar of de duvel ermee speelt zaaien altijd de ongewenste planten zich als eerste in je bouwwerk: brandnetels, kweekgras en - erger - bomen als esdoorns. Bij het uittrekken van een zaailing van een esdoorn loop je grote kans dat de halve muur meekomt. Wie daar bang voor is kan beter metselen, waarbij je de fundering niet moet vergeten. Meng leem, tuinaarde of turfmolm door de metselspecie. Dat komt de stevigheid niet ten goede, maar de muurbegroeiing wel. Binnen drie jaar kan een gemetseld keermuurtje eruit zien alsof het er honderd jaar staat.
Noord en zuid
Wat op jouw muur kan groeien, wordt bepaald door de ligging. Op een noordmuur groeien veel varens, zoals de muurvaren, blaasvaren en steenbreekvaren, maar ook de gele helmbloem houdt van het noorden. Zuidmuren drogen snel uit en worden zo warm dat maar weinig planten erop willen groeien. Muurfijnstraal en spoorbloem gedijen er wel. En vlinders warmen zich 's morgens aan de stenen voordat ze wegfladderen. Muurleeuwebek en huislook groeien overal. Westmuren komen enigszins overeen met zuidmuren, en oostmuren met noordmuren. Op het noorden maakt het niet uit of de muur in dure metselsteen is uitgevoerd of in goedkope betonklinkers of gebroken stoeptegels. Daar groeien varens en mos zo weelderig dat het bouwwerk binnen de kortste keren schuilgaat onder begroeiing.
Bekijk hieronder alle video's over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Munt Hypotheken opnieuw als beste geldverstrekker uit de bus
Munt Hypotheken is in 2020 door onafhankelijke financieel adviseurs opnieuw uitgeroepen tot beste geldverstrekker van het jaar. Dat blijkt uit een enquête die de Nationale Hypotheekbond heeft laten uitvoeren. Munt wordt de laatste jaren onder meer geroemd om de soepele aflosvoorwaarden. -
PREMIUM
Passen en meten in microwoning van 175.000 euro: ‘Ik heb plek zat’
Mathijs Snoeren is één van de bewoners van de eerste vier microwoningen in Waalwijk. Voor nieuwbouwbegrippen is de prijs uitzonderlijk laag: 175.000 euro. De inrichting van het 50 vierkante meter tellende huis was wel even passen en meten. Maar alles staat erin. -
eigen tuin eerst
Zo maak je de beste rozenbotteljam
Het is de perfecte tijd voor rozenbotteljam. Kies voor de roos met de grootste bottel, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMJoost mag 't weten
We hebben last van de herrie en muziek van bouwvakkers
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij uw vragen. -
Waarom een badkamerdeur meestal naar buiten draait
Als een architect een plattegrond tekent van een nieuwbouwhuis, gaat de deur meestal open naar de overloop en bijna nooit naar binnen. Waarom is dat?
-
eigen tuin eerst
Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg. -
Deze tulp kun je nu planten en komt elk jaar trouw bij je terug
Je kent misschien het verschijnsel van de verdwijnende tulp. Viridiflora is er niet zo eentje. Als je hem nu plant heb je er jaren profijt van, zegt tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Evelien (25) bevrijdt zich van beklemmende studentenkamer dankzij bijles
Een op de drie studenten geeft het leven tijdens de coronacrisis een zware onvoldoende, meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Evelien Scheffers (25) uit Rotterdam besloot het heft in eigen hand te nemen. Om even te kunnen ontsnappen uit haar kleine studentenkamer biedt ze bijles aan in ruil voor een plek om te studeren.