‘Herken de soorten hout als je gaat klussen’
KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week gaat ze aan de slag met hout en legt ze uit hoe je de vele soorten een beetje kunt onderscheiden.
Hout is een van de meestgebruikte grondstoffen ter wereld. Het is gemakkelijk te bewerken en zowel binnen als buiten te gebruiken, dat maakt de toepasbaarheid groot. En omdat hout een natuurproduct is, werk ik er graag mee.
Er zijn niet alleen heel veel soorten hout, er is ook veel verschil in kwaliteit. Heb jij een project waarvoor je met hout wilt werken, dan kan het zijn dat je vanwege de enorme keuze letterlijk door de bomen het bos niet meer ziet. Ik stel je gerust: je bent geen kluns, er bestaat zelfs een Houtvademecum: een naslagwerk van meer dan achthonderd pagina's. Hout is echt een hele studie. Er zijn wel zevenhonderd soorten! Laten we wat voorwerk doen, zodat jij goed beslagen ten ijs komt.
Hoofdsoort
Er zijn twee hoofdsoorten hout: loofhout en naaldhout. Loofbomen hebben bladeren die ze in de winter verliezen, naaldbomen hebben het hele jaar naalden. Loofhout is bijvoorbeeld eiken, meranti en merbau. Naaldhout is vuren, grenen en redwood. En hardhout dan, hoor ik je denken... Dat is een eigenschap!
Hardheid
De hardheid van hout is een belangrijke eigenschap die mede bepaalt waarvoor je het wel of niet kunt gebruiken. Er zijn harde en zachte houtsoorten. Het is een misverstand dat loofhout per definitie hardhout is en naaldhout zachthout. Er zijn ook loofbomen die zachthout leveren.
Kwaliteit
De kwaliteit van hout is voor een leek moeilijk te beoordelen. De omstandig-heden tijdens de groei spelen een rol. Een langzame en stabiele groei maakt de kwaliteit beter. Daarnaast kan het hout op de verkeerde manier gezaagd zijn, waardoor het kan scheuren of erg kan krimpen.
Keurmerk
Kies hout met een keurmerk om verantwoord bosbeheer te stimuleren. En ga niet voor het goedkoopste. De duurzaamheidsklasse kies je op basis van waar je het wilt toepassen. Kies voor palen die onbeschermd in aanraking met vochtige grond komen een andere soort dan voor de schuttingplanken.
Duurzaam
Op houtinfo.nl staan alle houtsoorten met hun eigenschappen. Bepaal hoe hard het hout moet zijn en hoe duurzaam. Voor een boekenkastje kun je zachthout kiezen met een lagere duurzaamheidsklasse. Voor een tuinbank moet het harder en duurzamer zijn.
Wil je meer klustips of zelfmaakideeën? Kijk dan eens bij Eigen Huis & Tuin, of bekijk onderstaande video’s.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Hypotheker: Snelle stijging hypotheekrente voorbij
De snelle stijging van de hypotheekrente lijkt ten einde. Waar die in de eerste vier maanden van dit jaar nog bijna 2 procentpunten omhoog ging en in sommige gevallen verdubbelde, ging het tempo in mei omlaag. Volgens hypotheekadviseur De Hypotheker wijst dit op een afvlakking. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUMeigen tuin eerst
Deze eenjarige wonderolieplant brengt reuring in je tuin
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over planten die één jaar de tuin komen opfleuren. -
1
De hypotheekrente blijft stijgen: dit is het gevolg voor huizenkopers
De gemiddelde hypotheekrente is in een paar maanden tijd van 1,5 naar 3,4 procent gestegen en ook deze week zijn er weer verhogingen aangekondigd. Huizenkopers knijpen hem en zijn ongeduldig, maar wat is het effect nou precies?
-
‘Grote vraag naar hypotheken om te verduurzamen’
Het aantal aanvragen voor een hypotheek om een woning te verbouwen of te verduurzamen stijgt in rap tempo. Hypotheekadviseur De Hypotheker ziet dat het aantal aanvragen in een jaar tijd met 90 procent is gestegen, zegt de keten in een rapport over de eerste vier maanden van het jaar. Vaak wordt de overwaarde van een huis ingezet om de hypotheek rond te krijgen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Kwestie van durven: met deze klustips kun je thuis zelf aan de slag (ook met twee linkerhanden)
Menig doe-het-zelver steekt in deze periode met veel vrije dagen de handen uit de mouwen. En dat is maar goed ook, want nu alle aannemers volgeboekt zijn, moeten we toch echt zelf aan de slag. Professioneel klusser Maarten Ouwendijk (57) geeft tips hoe je dat het best doet.