‘Hoe krijg je het onkruid tussen de tegels het beste weg?’
Schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen en beantwoordt vragen van lezers. Vandaag: onkruid wieden.
Jacqueline wil graag haar tuin schoonmaken:
Hallo Marja,
Hoe maak ik de beste onkruidverdelger? Op onze oprit en onderaan de stenen muur... Overal staat onkruid dat je ‘ziet’ groeien, zo snel. Heb je enkele tips voor langdurig resultaat?
Alvast bedankt,
Jacqueline Hoet
,,Voor deze tips heb ik even contact opgenomen met mijn vaste tuinman in Engeland", zegt Marja Middeldorp. ,,Nu moet me toch eerst iets van mijn hart. Onkruid is eigenlijk een verkeerd woord. Het is iets dat de natuur ons geeft en vaak genoeg komen er de meest prachtige bloemen uit. Ik ben dan ook begaan met onkruid. Het zou mooi zijn als we wat meer met de natuur leefden.”
Maar nuchter is Marja ook en ze zegt te snappen dat Jacqueline er iets mee wil. Ze wil het vooral even gezegd hebben en met die opmerking richting geven aan haar tips. ,,Natuurlijk is het vervelend om onkruid tussen de stenen te hebben. Daar zijn allerlei korreltjes en vloeistoffen voor om het te vernietigen. Als er iets is wat ik níet doe, is het dat spul gebruiken. Gif trekt de grond in en sijpelt door naar de borders, waardoor vaste planten er ook last van krijgen.”
Hoe kan het wel?
,,Wij houden het terras en het pad goed schoon met een grastrimmer. Hij wordt ook wel kantenmaaier genoemd. Er zit een nylonachtige draad aan die heel hard ronddraait als je hem aansluit op elektriciteit. Met die grastrimmer, ga ik over de stenen paden als er onkruid tussen groeit. Dan kun je het onkruid kortwieken, zodat het gelijk komt te staan met de tegels.”
De schoonmaakgoeroe, die er niet vies van is om soms de tuin in te duiken, is ervan overtuigd dat het de beste manier is. ,,In de voegen staat dan getrimd onkruid. Dat is een mooi gezicht, vind ik. Je moet het goed bijhouden, maar dat is nu eenmaal wat een tuin eist.”
,,Anders is er nog altijd de ouderwetse stok met staalborstel en aan de andere kant een stalen driehoek. Bij iedere voeg kun je dan het onkruid eruit halen. Dat doe ik ook wel eens op sommige plekken. Een tip is dat je dat doet als het geregend heeft. Als de grond vochtiger is, is het makkelijker te verwijderen. Je kunt er vervolgens wat zand overheen strooien. Dan komt het onkruid wat minder snel naar boven. Maar het belangrijkste is dus wat mij betreft een groene voeg tussen de tegels. Dat houdt ook de grond mooi in balans zonder last te krijgen van verzakkingen.”
Wat is jouw tip?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Voor meer tips over het verwijderen van onkruid, kijk bij vtwonen. Andere tips van Marja in de video's hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ruth en Martin verkochten hun huis, maar kopen 'm nu terug: ‘Makelaar heeft dit nog nooit meegemaakt’
Waarder -
eigen tuin eerst
Mieren bestrijden? Poets het geurspoor van de mier weg
Tuinexpert Romke van de Kaa maakt zich deze week boos over het bestrijden van mieren. Bestrijden is onnodig, vindt hij, want ze zijn goed voor de biodiversiteit. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
eigen tuin eerst
Boterbloem: onkruid of past hij in de ordentelijke tuin?
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over de arbitraire definitie van onkruid met de boterbloem als voorbeeld.
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
-
-
Schoonmaaktip van de Week
Met deze tips krijg je vervelende gele zweetvlekken eindelijk uit je kleding
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen en beantwoordt vragen van lezers. Vandaag: zweetvlekken en vitrages. -
PREMIUM5 vragen
Bouwkundige keuring laten doen: slim, maar weet dat die niet alle problemen ondervangt
Huis gekocht, alleen nog een bouwkundige keuring. Maar kopers denken vaak ten onrechte dat dat alle problemen ondervangt en komen toch voor (dure) verrassingen te staan als ze eenmaal eigenaar zijn. Hoe werkt een bouwkundige keuring? En hoe weet je dat je een goede partij inschakelt?
2 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerH. Manders
Hans R