Hoogste stijging Nederlandse huizenprijzen in twee decennia: woningen 20 procent duurder
De Nederlandse huizenprijzen lagen vorige maand ruim een vijfde hoger dan in november vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster is dat de sterkste toename in ruim twee decennia. In februari 2000 waren koopwoningen, net als afgelopen maand, 20,1 procent duurder dan een jaar eerder.
De gemiddelde verkoopprijs van een woning ligt nu echter een stuk hoger dan in 2000: toen verwisselden huizen gemiddeld nog voor bijna 160.000 euro van eigenaar, vorige maand was dit bedrag opgelopen tot meer dan 400.000 euro. Nieuwbouwhuizen zijn daarbij niet in de berekeningen meegenomen.
Weinig aanbod, lage rentes
De huizenprijzen zitten inmiddels al een tijd flink in de lift. Daarbij speelt mee dat het aanbod aan te koop staande huizen flink is geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes heel erg laag. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben veel mensen grote moeite om nog een huis te bemachtigen.
In oktober vlakte de stijging van de huizenprijzen nog iets af ten opzichte van de maand ervoor. In juli werden huizen 2,4 procent duurder dan een maand eerder, in oktober was dat 1 procent. De prijzen lagen toen 18,3 procent hoger dan een jaar eerder, ten opzichte van 18,5 procent in september.
Dat er steeds minder huizen zijn om uit te kiezen drukt ook op het aantal verhuizingen. In november vonden er op de woningmarkt ruim 16.000 transacties plaats. Dat is 13 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.
Jaren 70 voor het laatst hogere stijging
Gegevens over de huizenprijzen worden bijgehouden sinds 1995. Voor een vergelijking die verder teruggaat in de tijd ben je al gauw aangewezen op oude cijfers die alleen per kwartaal zijn geregistreerd. De laatste keer dat er in een kwartaal sprake was van een hógere prijsstijging dan afgelopen maand, was in 1977.
In de jaren 70 gingen de huizenprijzen sowieso sterk omhoog omdat de overheid het kopen van een woning toen erg probeerde te stimuleren, weet CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. In de jaren daarna ging het slechter met de economie en zakten de prijzen om vervolgens in de jaren 90 weer duidelijk op te lopen. Eind jaren 90 waren spaar- en beleggingshypotheken daarbij sterk in opkomst.
Woningtekort: bijbouwen
Kenners waarschuwen al langer dat er veel meer huizen bijgebouwd moeten worden om het woningtekort aan te pakken. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft daarnaast herhaaldelijk aangegeven dat er wat gedaan moet worden aan de fiscale voordelen voor huizenbezitters, die de vraag op de markt extra aanjagen. Dan gaat het bijvoorbeeld om de hypotheekrenteaftrek. Juist omdat mensen in staat zijn veel te betalen voor een huis, lopen de prijzen volgens de centrale bank zo hard op. De coalitie neemt voorlopig geen grote fiscale maatregelen en ook de leennormen blijven ongemoeid. Alleen de belastingvrije schenking tot 100.000 euro (jubelton) wordt afgeschaft.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
We zitten momenteel in de grootste woningcrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoe kan dat? Piet Eichholtz (Universiteit Maastricht) legt het uit én vertelt hoe we de woningnood zouden kunnen oplossen. Bekijk hieronder de video.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Op vakantie? Zo maak je het inbrekers lastig
Met de naderende zomervakantie zijn niet alleen badmeesters extra actief: ook inbrekers slaan graag hun slag. Hoe voorkom je dat je huis wordt leeggeroofd? -
PREMIUM
Negen ontwerpen van de designbeurs in Milan die de moeite waard zijn
Kamerschermen van gerecycled plastic, een dansende geurverspreider en lampen van afgedankte lenzen. Nederlands talent toonde tijdens de Milan Design Week z’n nieuwste werk. Liza Karsemeijer was erbij en koos negen ontwerpen uit. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Woonbelastingen stijgen minder hard, wel verschil in rekenmethode WOZ-waarde
De gemeentelijke belastingen stijgen komend jaar waarschijnlijk minder hard dan de voorgaande jaren, blijkt uit een steekproef van Vereniging Eigen Huis. Hoe dat precies uitpakt, verschilt per gemeente en per woning, want de WOZ-waarde wordt in veel plaatsen vanaf 1 januari anders berekend. -
Huurders opgelet: huurprijs anders berekend, meer rechten voor bewoners
Huurders kunnen alvast checken of de huurprijs die een verhuurder vraagt juist is volgens de nog in te voeren berekeningen. Het is de bedoeling dat vanaf 1 januari de WOZ-waarde in mindere mate bepaalt hoe hoog de huur maximaal mag zijn voor sociale huurwoningen. Wat kunnen huurders daarmee?
-
PREMIUMmet video
Duurste huis van Nederland staat straks op eilandje: zo zien de plannen eruit
Niet in ’t Gooi en ook niet in Wassenaar of Amsterdam - nee, het duurste huis van ons land staat straks in... Rotterdam. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10.