Hout is goud: tuinhuisje of schuur straks twee keer zo duur
Hout is al flink duurder geworden en na de bouwvak gaat de prijs wéér omhoog. De branche houdt zijn hart vast: prijsstijgingen van 15 tot 30 procent of meer liggen in het verschiet. Ondanks de hogere prijzen zitten de orderportefeuilles bomvol. Wie nu een tuinhuis bestelt, moet tot oktober wachten.
Chalets, tuinhuisjes, schuren, veranda’s. Marbel Houtbouw in Yerseke heeft het er druk mee. Zes man heeft Marijn de Bel in dienst, maar zelfs dan komt het bedrijf handen tekort. ,,Voor een flink tuinhuis moet je nu al tot eind oktober wachten”, zegt Marijn de Bel van Marbel Houtbouw. ,,Gelukkig snappen de mensen het wel. Wie ze ook bellen, ze horen overal hetzelfde verhaal.” En dat is: wachten tot je aan de beurt bent en gestegen prijzen. ,,Hout is nu zo’n dertig procent duurder dan twee jaar geleden. Dat gaat allemaal naar de inkoop. We moeten de prijs wel aan onze klanten doorberekenen. Wij verdienen er geen cent méér aan.”
Lege plekken in de stellingen
Wie geld heeft, is nog niet verzekerd van hout. De meest gangbare maten bouwhout worden schaars. Bij groothandel in hout en bouwmaterialen PontMeyer in Middelburg ontstaan lege plekken in de stellingen, onder meer bij vurenhout en douglas, waar de vraag nu groter is dan het aanbod. Schaarste drijft de prijs op; die is nu al zo’n vijftien procent hoger dan een paar maanden geleden. En het hout zal de komende tijd alleen nog maar duurder worden. Vestigingsmanager Ewald Vanwesenbeeck van houthandel PontMeyer in Middelburg houdt het, met een slag om de arm, op vijftien procent of meer.
Vanwesenbeeck noemt meerdere oorzaken. Ten eerste: de gestegen vraag. ,,Mensen zijn tijdens de lockdown meer gaan verbouwen. Ze konden niet op vakantie en hielden geld over om een aannemer in de arm te nemen, of gingen zelf klussen. De vraag in Nederland is gestegen. Maar ook die elders in Europa, in Rusland en Amerika. Wereldwijd wordt jaarlijks zo’n 240.000 miljoen kubieke meter vurenhout geproduceerd. Eenderde daarvan, zo’n 80 miljoen, gaat naar Amerika. Daar is de vraag nu met 8 procent gestegen. Dat is een behoorlijke hoeveelheid hout.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
-
Met een hoger energielabel wordt je woning tienduizenden euro’s meer waard
Met het opkrikken van het energielabel, wordt je huis gemiddeld 7,2 procent meer waard. Dat komt neer op enkele tienduizenden euro’s. Wel is dit afhankelijk van je huidige label én de provincie waar je woont. -
PREMIUMvoor jou getest
Robots die stofzuigen én dweilen: ‘Zo hard boenen als een mens lukt geen enkele machine’
Stofzuigen is een klus die we maar wat graag uitbesteden, bijvoorbeeld aan een robothulpje. Maar er moet ook nog worden gedweild. Goed nieuws: deze robotstofzuigers kunnen óók dweilen. Is zo’n combi werkelijk het beste van twee werelden? Techredacteur Anton Damen kreeg een aantal robots over de vloer. -
Kies je voor een robotgrasmaaier dan kies je voor gemak: deze komt als beste uit de test
Wat is de beste robotgrasmaaier? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Energielabel E, F of G? Dat krik je met deze tips en kleine investering zo op
Elke woning heeft een energielabel: van een felgroene A tot misschien wel een donkerrode G. Wanneer wordt het tijd om je label te verbeteren? Met deze tips krijg je een energiezuiniger huis met een relatief kleine investering.
-
eigen tuin eerst1
Met deze groenten fleur je je borders eenvoudig en functioneel op
-
-
-
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides.