Huisbazen slapen voor stadskantoor Maastricht om kamers te mogen verhuren

VIDEOIn Maastricht is een vreemde traditie ontstaan onder huisbazen. Voor het derde jaar op rij hebben ze in de nacht van maandag op dinsdag op straat geslapen in de hoop straks kamers te mogen verhuren.

Meer dan twintig mensen hebben de nacht doorgebracht op kampeerstoeltjes voor het stadskantoor in Maastricht. Jaarlijks mogen er in de stad slechts 120 (particuliere) wooneenheden voor studenten bijkomen. Veertig kamers, veertig zelfstandige studio’s en veertig eenheden in monumentale panden. 

Die zogenaamde 40-40-40-regeling leidt ertoe dat mensen zich genoodzaakt voelen om voor het stadskantoor te slapen, om zodoende als eerste een vergunningsaanvraag in te kunnen dienen. Het verdelen van het jaarlijkse quotum gebeurt namelijk via het principe: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Dinsdagochtend om klokslag 09.00 uur konden ze hun aanvraag deponeren in een speciaal daarvoor bedoelde bak. Vanaf dat tijdstip kon ook online een vergunning voor woningsplitsing worden aangevraagd.

Volledig scherm
Huisbazen bivakkeren voor het stadskantoor van Maastricht om aanspraak te maken op een vergunning om kamers in hun pand te kunnen verhuren. © Johannes Timmermans

Verhuurders en woningeigenaren verfoeien het systeem. Maar volgens de gemeente is het de minst slechte en meest eerlijke oplossing om het kleine aantal kamers dat er bij mag komen in Maastricht te verdelen.

Met dat laatste is directeur Paulus Jansen van de Woonbond het niet eens, schrijft hij op Twitter. ,,Als je een beperkt aantal vergunningen uitgeeft moet je niet gunnen op basis van ‘wie het eerst komt’, maar op basis van maatschappelijke opbrengst. Bijvoorbeeld voorrang geven aan de aanbieders met de laagste huur per vierkante meter. Dán creëer je maatschappelijke meerwaarde.”