Het huis heeft een te afwijkende kleur van de rest in de wijk, oordeelt de gemeente Amstelveen.
Volledig scherm
Het huis heeft een te afwijkende kleur van de rest in de wijk, oordeelt de gemeente Amstelveen. © Gemeente Amstelveen

Huiseigenaar moet van gemeente blauwe kleur op buitenmuur overschilderen

De blauwe buitenmuur van een huis in Amstelveen is volgens de gemeente té blauw. De eigenaar moet naar de bouwmarkt voor potten verf zodat hij z'n huis kan overschilderen.

De gemeente heeft meerdere klachten ontvangen van omwonenden. De wethouder en de stadsbouwmeester hebben geoordeeld dat er sprake is van een zogenoemd welstandsexces.

‘De woning is het enige huis in de omgeving met een felblauwe kleur’, schrijft de gemeente in een persbericht. Dat komt niet overeen met de vergunning die in 1994 voor de bouw van het huis is afgegeven. Wat wel mocht: lichtblauw. Andere huizen zijn wit of hebben een lichte zandkleur. ‘De felle kleur blauw die vorig jaar is aangebracht wijkt hier sterk van af, waardoor het woongebied geen eenheid meer vormt’, vindt de gemeente.

De verantwoordelijk wethouder zat wel met de kwestie in de maag. Wethouder Herbert Raat in het persbericht: ‘De zaak is gaan rollen nadat we meerdere klachten ontvingen van omwonenden. Het is een lastige kwestie die van beide kanten te beargumenteren is. Daarom ben ik zelf gaan kijken, nadat bleek dat ook de stadsbouwmeester van mening is dat er sprake is van een welstandsexces. Het kwartje is de kant van de omwonenden op gevallen en we hebben besloten om te gaan handhaven.”

Volledig scherm
© Gemeente Amstelveen

Een welstandsexces houdt in dat er buitensporigheden in het uiterlijk van een bouwwerk zijn aangebracht die ook voor niet-deskundigen overduidelijk zijn. Het is niet de eerste keer dat een huis met een uitgesproken kleur moet worden overgeschilderd. Vorig jaar oordeelde een rechter dat de gemeente Den Helder een bejaarde inwoonster mag verplichten haar appeltjesgroene woning een andere, gematigder kleur te geven. 

Wil je weten hoe je zelf een muur verft? Bekijk de tips in onderstaande video's.