Volledig scherm
© ANP XTRA

Huizenbezitters kunnen honderden euro’s besparen dankzij hoge WOZ

Veel huizenbezitters kunnen honderden euro’s per jaar besparen door bij hun hypotheekverstrekker om een lager rentepercentage te vragen. Nu de huizenprijzen en dus ook woningwaardes oplopen, groeit het voordeel voor consumenten. 

Met een hogere WOZ-beschikking in de hand kunnen klanten bewijzen dat ze in een lagere risicoklasse vallen, weet prijsvergelijker Independer. Banken hebben in de meeste gevallen in hun voorwaarden opgenomen dat de rente dan omlaag kan. De hypotheek oversluiten is niet nodig. Bij sommige geldverstrekkers wordt wel alsnog een taxatierapport à 400 euro gevraagd. 

Als de waarde van de woning ver boven het openstaande hypotheekbedrag komt, kan de rente soms wel met enkele tienden omlaag. Voor mensen die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NGH) of een spaarhypotheek hebben geldt dit voordeel niet, maar voor iedereen met een andere hypotheekvorm wél.  

Stijgende huizenprijzen

,,Vooral ouderen die al lang een hypotheek hebben, zouden echt even contact moeten opnemen met hun bank", zegt deskundige Marga Lankreijer-Kos van Independer. ,,Maar dankzij de snel stijgende huizenprijzen gaat ook voor jonge huizenbezitters de renteopslag wat sneller naar beneden.”

Het werkt zo: banken of andere geldverstrekkers bepalen het rentepercentage bij het afsluiten van de hypotheek. Als het hypotheekbedrag net zo hoog is als de waarde van de woning, zorgt een risico-opslag voor een hoger rentepercentage. Als je (extra) hebt afgelost, gaat die opslag er tegenwoordig bij veel banken automatisch af. Maar een andere mogelijkheid is dat het huis meer waard wordt, waardoor de geldverstrekker minder risico loopt op het moment dat klanten de maandlasten niet meer kunnen dragen. Wordt het huis verkocht, dan hebben ze immers de opbrengst nog. 

Voorbeeld 1: verhoging WOZ-waarde
Je bezit een huis met een huidige WOZ-waarde van 150.000 euro. De huidige hypotheek is 125.000 euro. Dat is 83 procent van de WOZ-waarde. De gemiddelde risico-opslag in deze risicoklasse is 0,2 procent bovenop de basisrente die de klant betaalt. Uit de nieuwe WOZ-beschikking blijkt dat de WOZ-waarde voor je woning is verhoogd naar 175.000 euro. Hierdoor verandert de verhouding tussen de hypotheeklening en de waarde van de woning naar 71 procent. Afhankelijk van de geldverstrekker kom je hierdoor vaak terecht in een lagere risicoklasse. In dit geval kan de geldverstrekker de 0,2 procent helemaal laten vervallen. Dit kan een bruto besparing opleveren van ongeveer 250 euro per jaar.

Voorbeeld 2: extra aflossing

Je bezit een huis met een marktwaarde van 250.000 euro. Je besluit met 50.000 euro eigen geld een stuk van je hypotheek af te lossen. Het hypotheekbedrag komt dan op 200.000 euro. Dat is 80 procent van de woningwaarde. De gemiddelde risico-opslag in deze risicoklasse is 0,2 procent bovenop de basisrente. Wanneer je afgelost hebt, dan kan de verhouding tussen de hypotheek en de waarde van je woning veranderen waardoor je in een lagere risicoklasse komt te vallen. Op dat moment kan de 0,2 procent opslag mogelijk worden verlaagd. Dit kan een bruto besparing opleveren van ongeveer 400 euro per jaar.

Independer wijst er net als andere consumentenorganisaties zoals de Vereniging Eigen Huis op dat klanten zelf in actie moeten komen om te profiteren van een hogere woningwaarde. ,,De vraag die je als klant moet stellen is: ‘Kan de renteopslag omlaag met de huidige WOZ-waarde’”, zegt Marga Lankreijer-Kos. ,,Soms kan het bovendien lonen om een taxatie te laten doen, omdat de actuele marktwaarde hoger kan liggen dan de WOZ. Dat kost wel 400 euro, maar dat kan je al na één jaar hebben terugverdiend.”

Met onderstaande tool kun je een grove berekening maken voor uw eigen situatie. Voor dit artikel werkte de redactie samen met Independer, een onafhankelijke vergelijker en tevens onderdeel van hetzelfde moederbedrijf als deze site: uitgever DPG Media. Wilt u besparen door de hypotheek over te sluiten? Kijk dan bij Independer.