Huizenkoper heeft geen flauw benul van funderingsproblemen: ‘Zorgwekkend’
Eén op de vier woningen van vóór 1970 krijgt te maken met funderingsproblemen, maar bij de aankoop van die huizen wordt het onderwerp gemeden. De risico's liggen dan bij de koper.
Slechts bij 1 op de 40 van de huizen uit die bouwperiode is iets over de fundering bekend, blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Volgens de bank zouden huizenkopers zich er beter in moeten verdiepen want herstelkosten zijn torenhoog: 50.000 tot 100.000 euro.
Koophuizen waarvan van tevoren wordt gemeld dat de fundering mankementen vertoont, leveren bij de verkoop gemiddeld 12 procent - zo’n 47.000 euro - minder op, terwijl woningen met herstelde funderingen juist 2 procent méér opleveren. Het prijsverschil komt in grote lijnen overeen met de herstelkosten.
Kwaliteit van de fundering amper vermeld op Funda
ABN Amro heeft samen met Brainbay, het databureau van makelaarsvereniging NVM, de gegevens van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek en de verkoopteksten op Funda geanalyseerd om zo achter de kwaliteit van de fundering te komen.
Wat voorkomen moet worden is dat deze ingrijpende gevolgen van de klimaatverandering kopers en verkopers niet overvallen
In slechts 2,2 procent van de verkoopteksten wordt de kwaliteit van de fundering vermeld. Voor de meeste panden met bestaande of toekomstige funderingsproblemen bestaat nu dus nog geen prijskorting. ABN Amro vindt dat er veel meer transparantie over de funderingen moet komen.
Prijskorting
Klimaatverandering kan het risico op funderingsproblemen verder vergroten. Zo zorgt langdurige droogte voor bodemdaling en fluctuaties in de grondwaterstand, wat de kans op paalrot en verzakking van funderingen vergroot.
Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN Amro, benadrukt dat het daarom van groot belang is dat bij de huizenprijs de funderingsrisico’s meegenomen worden. ,,Wat voorkomen moet worden, is dat deze ingrijpende gevolgen van de klimaatverandering kopers en verkopers niet overvallen. Als de prijskorting voor een slechte fundering in lijn is met de herstelkosten, kan een koper de prijskorting gebruiken om herstel te financieren. Wat zorgwekkend is, is dat er veel meer funderingsproblemen bijkomen die nog onbekend zijn bij verkoper en koper en dat deze in de toekomst tot een prijskorting kunnen leiden.”
In de uiteindelijke verkoopprijs zou een eventueel funderingsprobleem meegerekend moeten worden zodat verkoper en koper samen het risico dragen. Nu ligt dat risico vooral bij de koper.
Bekijk onze video's over wonen in onderstaande playlist:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Schoonmaaktip
Waarom laurierblad goed van pas komt als de winterkleding naar de berging gaat
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: de winterkleding naar de berging. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM6 vragen
Waarom zie ik de prijsdalingen niet op Funda? En zes andere vragen over de huizenmarkt
De huizenprijzen zijn vorig jaar, na negen jaar stijging, met ruim 6 procent onderuit gegaan, blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM. Komen er eindelijk weer kansen voor grote groepen die jarenlang niet konden kopen? Zeven vragen. -
PREMIUM
Radeloze huurders al jaren in de kou door vele storingen: ‘We weten het gewoon echt niet meer’
Honderden bewoners van de Haagse wijk Transvaal zitten geregeld dagenlang in de kou. De woningen zijn aangesloten op een collectief warmtenet dat er vaak uit ligt vanwege storingen. Overstappen naar een andere energieleverancier kunnen de huurders niet omdat ze verplicht zijn hier gebruik van te maken. Niemand kan ze helpen. ,,We weten het gewoon echt niet meer.’’Den Haag -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
Getest: dit is de beste stofzuiger
Wat is de beste stofzuiger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Schoonmaaktip
De bakplaat van de oven vies geworden? Zo krijg je ‘m weer blinkend schoon
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: een vieze bakplaat.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeter Roos