Huizenkoper heeft geen flauw benul van funderingsproblemen: ‘Zorgwekkend’
Eén op de vier woningen van vóór 1970 krijgt te maken met funderingsproblemen, maar bij de aankoop van die huizen wordt het onderwerp gemeden. De risico's liggen dan bij de koper.
Slechts bij 1 op de 40 van de huizen uit die bouwperiode is iets over de fundering bekend, blijkt uit onderzoek van ABN Amro. Volgens de bank zouden huizenkopers zich er beter in moeten verdiepen want herstelkosten zijn torenhoog: 50.000 tot 100.000 euro.
Koophuizen waarvan van tevoren wordt gemeld dat de fundering mankementen vertoont, leveren bij de verkoop gemiddeld 12 procent - zo’n 47.000 euro - minder op, terwijl woningen met herstelde funderingen juist 2 procent méér opleveren. Het prijsverschil komt in grote lijnen overeen met de herstelkosten.
Kwaliteit van de fundering amper vermeld op Funda
ABN Amro heeft samen met Brainbay, het databureau van makelaarsvereniging NVM, de gegevens van het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek en de verkoopteksten op Funda geanalyseerd om zo achter de kwaliteit van de fundering te komen.
Wat voorkomen moet worden is dat deze ingrijpende gevolgen van de klimaatverandering kopers en verkopers niet overvallen
Sandra Phlippen
In slechts 2,2 procent van de verkoopteksten wordt de kwaliteit van de fundering vermeld. Voor de meeste panden met bestaande of toekomstige funderingsproblemen bestaat nu dus nog geen prijskorting. ABN Amro vindt dat er veel meer transparantie over de funderingen moet komen.
Prijskorting
Klimaatverandering kan het risico op funderingsproblemen verder vergroten. Zo zorgt langdurige droogte voor bodemdaling en fluctuaties in de grondwaterstand, wat de kans op paalrot en verzakking van funderingen vergroot.
Sandra Phlippen, hoofdeconoom van ABN Amro, benadrukt dat het daarom van groot belang is dat bij de huizenprijs de funderingsrisico’s meegenomen worden. ,,Wat voorkomen moet worden, is dat deze ingrijpende gevolgen van de klimaatverandering kopers en verkopers niet overvallen. Als de prijskorting voor een slechte fundering in lijn is met de herstelkosten, kan een koper de prijskorting gebruiken om herstel te financieren. Wat zorgwekkend is, is dat er veel meer funderingsproblemen bijkomen die nog onbekend zijn bij verkoper en koper en dat deze in de toekomst tot een prijskorting kunnen leiden.”
In de uiteindelijke verkoopprijs zou een eventueel funderingsprobleem meegerekend moeten worden zodat verkoper en koper samen het risico dragen. Nu ligt dat risico vooral bij de koper.
Bekijk onze video's over wonen in onderstaande playlist:
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.
Bij alle huizen ouder dan waar niet geïsoleerd is in / onder de fundering zou deze eruit gehaald moeten worden.
We willen toch allemaal verduurzamen? Vooral de regering pusht de mensen om te investeren in verduurzamen!!
Subsidie subsidie is het toverwoord.
Helaas kan dat alleen via een bedrijf !! En dat maakt het nu onmogelijk om een fundering te gaan vervangen (80 tot 100,000€ lees ik?) maar een beetje handig iemand krijgt niets !
Ook tweede keus isolatie materiaal mag niet ?
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerPeter Roos