Huizenkopers haken massaal af, woningbouw stort in: ‘Dramatische terugval’

Met videoGrote woningbouwprojecten komen nauwelijks van de grond. Veel woningen zijn voor potentiële kopers te duur, waardoor hele projecten worden afgeblazen. Dit jaar worden de helft minder woningen gebouwd dan in voorgaande jaren gebruikelijk was.

5 reacties

 • Jeroen Lesterhuis

  2 maanden geleden
  Het is allemaal veel te duur geworden, in ieder geval voor de gemiddelde burgers die hard moeten werken voor hun centen. Ik hou mijn hart vast voor m'n kinderen wat die over 10-20 jaar voor een woning/huisje moeten gaan neertellen. Naast dat materialen duurder worden, zien we volgens mij ook nog steeds het percentage winsten van grote (bouw) ondernemingen stijgen. Dat zou ook best wat minder mogen om betaalbaarder te kunnen verkopen. Waar (en wanneer) stoppen al die prijsstijgingen?
 • R.F.G. Wijdeveld

  2 maanden geleden
  Door de woekerwinsten gemaakt door de projectontwikkelaars worden er steeds minder huizen verkocht. Als deze kosten eens niet zo zouden drukken op projecten en meer gebouwd zou gaan worden aan de randen van de steden kunnen de kosten duidelijk naar beneden. Tevens zou het gemeentes zoals Eindhoven sieren te stoppen met de grootschalige projecten midden in de stad die vermogens kosten en niet interessant zijn voor haar eigen inwoners.
 • Hrg Van den Nieuwenhof

  2 maanden geleden
  Betaalbaar = Haalbaar. Het uitgangspunt moet zijn dat je bouwt voor wie het bestemd is en dan is het uitgangsprincipe simpel: "wie betaalt bepaalt!". In deze tijd moet het vizier gericht zijn op de doelgroep en zullen politiek Nederland, de projectontwikkelaars en bouwers moeten accepteren dat de financiële bomen niet meer tot aan de hemel rijken.
 • Ton Van der Leij

  2 maanden geleden
  Een zin valt op namelijk als de duurde huizen in een project niet verkocht worden gaat het project niet door. Waar is een tekort aan? Betaalbare seniorenwoningen en starterswoningen om de doorstroom op gang te houden. Dus projectmatig zit het hem in de dikke winst maar niet in woonmarkt. Mij is geleerd als je de fundering goed hebt komt het dak ook wel goed. Calculeren op het duurdere segment is alleen weggelegd die al geld hebben en die hebben voldoende keus maar een starter of senior niet
 • J van Wijck

  2 maanden geleden
  Tja, dan lees je toch enige discrepantie tussen het voornemen van Hugo de Jonge en de harde cijfers. Terug naar de premie A, B en C woningen, Vinexwijken. Ratiobouw op basis van minimale woningeisen en klaar met megalomane projecten. Het hele stikstofverhaal dat hier tussendoor slingert maakt het ook niet vrolijker.