Huizenprijs in jaar tijd met bijna 15 procent omhoog, sterkste stijging in 20 jaar
videoDe gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen is in het eerste kwartaal gestegen naar 385.000 euro, een stijging op jaarbasis van bijna 15 procent. Dat is sinds 2001 niet meer voorgekomen, concluderen de makelaars op basis van de laatste kwartaalcijfers.
De fikse stijging is het gevolg van het historisch lage aanbod. Er stonden halverwege het eerste kwartaal slechts 17.500 woningen te koop. Dat is 42 procent minder dan een jaar geleden. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars is dit het laagste niveau sinds 1995, toen de makelaarsclub begon met de meting.
Vorig kwartaal wisselden slechts 30.739 bestaande woningen van eigenaar, 6,8 procent minder dan in het eerste kwartaal vorig jaar. Dat is het laagste aantal sinds 2015, aldus de NVM-makelaars. Zij verkochten op jaarbasis zo’n 152.000 woningen. De krapte-indicator voor bestaande woningen komt daarmee uit op een dieptepunt van 1,7. Dat wil zeggen dat een koper uit minder dan twee huizen kan kiezen.
Het is ongekend wat er gebeurt op de huizenmarkt
Van alle woningtypen is de prijs van vrijstaande woningen het hardst gestegen: bijna 20 procent in een jaar tijd. De prijs van appartementen en tussenwoningen steeg in een jaar met ruim 14 procent. Ook hebben veel kopers overboden om aan een woning te komen. Meer dan 60 procent van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht, gemiddeld gingen alle verkochte huizen 3,5 procent boven de vraagprijs weg.
De regionale verschillen qua prijsontwikkelingen zijn groot. Zo zijn met name in Noord-Nederland de huizenprijzen flink gestegen. In de gemeente Opsterland in Friesland en de regio Zuidwest Drenthe gaat het zelfs gemiddeld om plussen van meer dan 20 procent. De prijsstijging in Amsterdam bleef met 7 procent achter. De hoofdstad kent de laagste prijsstijging van Nederland.
Uit de nieuwste kwartaalcijfers blijkt verder dat de prijs van de gemiddelde nieuwbouwwoning met bijna 8 procent is gestegen naar 433.000 euro in het eerste kwartaal. Een jaar eerder was dat nog 400.000 euro. Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is vorig kwartaal met bijna 14 procent toegenomen naar 9.700. Ook in de nieuwbouw is de schaarste groot: het te koop staande aanbod van nieuwbouwwoningen is met 11.100 woningen 22 procent lager dan een jaar eerder.
Bekijk hieronder hoe de huizenmarkt zich in jouw regio heeft ontwikkeld:
Ongekend
NVM-voorzitter Onno Hoes uit nog eens zijn zorgen over de ontwikkelingen op de woningmarkt: ,,Het is ongekend wat er gebeurt op de huizenmarkt. De lage rente, het enorme woningtekort en de stabiele sociaaleconomische vooruitzichten zorgen voor krapte en jagen de prijzen verder omhoog.”
Hij roept het volgende kabinet op om de woningnood als prioriteit integraal aan te pakken. Een nieuwe minister met een specifieke verantwoordelijkheid voor ruimtelijke ordening en wonen is volgens hem essentieel om het tij te keren.
,,Het is wat mij betreft de hoogste tijd om de stormbal te hijsen. Gevarieerd, betaalbaar en financieel verantwoord woongenot is het fundament van een duurzame en gezonde samenleving”, benadrukt hij. ,,Nooit eerder was de waarde van woongenot voor het welzijn van onze samenleving zo nadrukkelijk zichtbaar als nu.”
Risicobereidheid
Volgens de NVM-makelaars nemen kopers nu meer risico’s nemen om een huis te kunnen kopen. ,,Dat is een zorgelijke ontwikkeling. In deze absurde marktsituatie komt het beste en slechtste boven en daar moeten wij scherp op zijn", zegt Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen.
Eerder constateerde de AFM, de financiële waakhond, dat de risicobereidheid groeit. Zo zouden mensen vaker een bod doen zonder voorbehoud van financiering. Dat betekent dat mensen niet van de koop af kunnen als ze geen hypotheek kunnen krijgen. ,,De vorige crisis was aanleiding om de hypothecaire leennormen aan te scherpen met als doel een betere bescherming van consumenten. In de afgelopen jaren is die voorzichtigheid steeds meer losgelaten.’’
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Edwin (46) liet zijn nieuwbouwhuis ontkoppelen van het warmtenet: ‘Ik vond het absurd’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Edwin Roest (46) uit Ede. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
met video2
Klusbedrijf zwart uitbetalen gebeurt veel, maar er kleven risico’s aan
Klusbedrijven zijn momenteel ontzettend druk en presenteren een hogere rekening dan vóór de coronapandemie. Het kan vanuit financieel oogpunt interessant zijn om zwart te betalen, maar wat zijn nu dingen om op te letten bij het inhuren van deze bijbeuners? -
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Japanse regeringspartij: afgelasten Olympische Spelen is nog steeds een optie
Het afgelasten van de Olympische Spelen dit jaar is een serieuze optie als de coronapandemie oncontroleerbaar mocht worden, heeft de voorzitter van de Japanse regeringspartij LDP donderdag gezegd volgens het Japanse persagentschap Kyodo. De spelen staan gepland voor over minder dan honderd dagen.
-
PREMIUM
Als Vera slaapt, breekt er ineens brand uit: met natte doek voor haar mond vlucht ze naar buiten
Over twee maanden is het zover: vanaf 1 juli moet in iedere woning minstens één rookmelder aan het plafond hangen. Of er sancties zijn voor bewoners die hem dan niet hebben, is nog maar de vraag. Volgens Vera Voges (52) kun je de nieuwe regel maar beter opvolgen. Een rookmelder redde haar leven. -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Jos Brink Prijs dit jaar via livestream vanuit DeLaMar Theater
Op zondag 30 mei worden voor de zevende keer de Jos Brink Prijzen uitgereikt. Via een livestream, live vanuit DeLaMar Theater in Amsterdam, kan iedereen thuis gratis de uitreiking bekijken. De regeringsprijs gaat elke twee jaar naar personen of organisaties die zich inzetten voor de acceptatie en veiligheid van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele personen, transgender personen en intersekse personen (LHBTI).