Volledig scherm
© ANP XTRA

Huizenprijzen stijgen in Nederland harder dan in overgrote deel Europa

Nederland staat op de vijfde plek van snelle stijgers op de Europese woningmarkt. De prijzen voor nieuwbouwwoningen en bestaande huizen nemen flink toe. Alleen in Hongarije, Tsjechië, Portugal en Slovenië stegen de prijzen meer.

Gemiddeld werden de huizen binnen de Europese Unie in het eerste kwartaal van 2019 jaar-op-jaar 4 procent duurder, terwijl de stijging van de gemiddelde koopprijs van koopwoningen in Nederland met 8,2 procent ongeveer twee keer zo groot was. Dat becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recordhoogte

Nieuwbouwkoopwoningen waren in het eerste kwartaal van 2019 ongeveer 10 procent duurder dan een jaar eerder. Makelaars kwamen vorige week al met vergelijkbare cijfers: een jaar geleden kocht je een gemiddeld nieuwbouwhuis nog voor 322.000 euro, nu legt de koper al bijna 390.000 euro neer. Stijgende grond-, personeels- en bouwkosten, maar ook maatregelen als gasloos bouwen stuwen de prijzen tot recordhoogte.

Volledig scherm
De huizenprijzen nemen na een dip door de financiële crisis al jaren flink toe. © CBS

In buurlanden België (3,6 procent) en Duitsland (5 procent) namen de huizenprijzen minder toe. Italië is het enige land dat zijn huizenprijzen zag afnemen. Over het algemeen zijn de hypotheekregels in Nederland een stuk soepeler dan in omringende landen. Zo kun je in Nederland 100 procent van een woning financieren met een hypotheek, in andere landen vaak 80 of 85 procent. Ook bestaat in Nederland een belastingvoordeel in de vorm van hyptheekrenteaftrek. 

In combinatie met de lage rentestanden kunnen Nederlanders meer lenen en dat stuwt de prijzen op. Het woningtekort in Nederland speelt ook een rol. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde onlangs al. ,,We moeten oppassen met ruimhartige normen”, aldus Paul Hilbers, directeur Financiële Stabiliteit bij DNB. ,,Als het huizenaanbod achterblijft op de vraag, zullen mensen geneigd zijn over de grens van hun financiële mogelijkheden te gaan.” 

Volledig scherm
Nederland staat op plek vijf in een lijst met landen die behalve Italië allemaal hun huizenprijzen zagen stijgen. © CBS