Volledig scherm
© ANP XTRA

Huizenprijzen weer omhoog: stijging van 7 procent

De huizenprijzen zijn opnieuw gestegen. De prijs van koopwoningen noteerde vorige maand 7 procent hoger dan in juli 2018, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens van het Kadaster. De huizenprijs ligt nu op het hoogste niveau ooit en het einde van de prijsstijging is nog niet in zicht. 

De gemiddelde prijs van een koopwoning maakte een sprongetje naar een recordstand van 309.689 euro. In juni was de gemiddelde prijs nog gezakt naar 301.736 euro. Het vorige record werd in mei bereikt, toen een koopwoning in doorsnee voor 303.240 euro van eigenaar wisselde.

Vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de prijzen in juli ruim 39 procent hoger. De prijsstijging is overigens niet zo hoog meer als vorig jaar, maar nog steeds aanzienlijk. Afgezet tegen een maand eerder is de prijsstijging wel weer iets groter. 

Woningtekort

Mogelijke verklaringen voor die stijging zijn de dalende hypotheekrentes en de aanhoudende krapte op de woningmarkt. Veel geldverstrekkers hebben de laatste tijd hun rentetarieven verlaagd. Met name de tarieven voor 20 en 30 jaar vast duiken hard omlaag. Volgens een overzicht van Van Bruggen Adviesgroep is er voor het eerst een geldverstrekker die een NHG-hypotheek aanbiedt voor 20 jaar vast voor minder dan 2 procent rente.

De ultralage rente houdt koopwoningen (in elk geval voor bepaalde inkomensgroepen) nog enigszins betaalbaar. Dat resulteerde vorige maand in een stijging van het aantal verkopen zelfs: er wisselden 21.039 woningen van eigenaar, 7,5 procent meer dan dezelfde maand een jaar eerder. Dit jaar ligt het aantal verkochte woningen overigens wel lager dan dezelfde periode vorig jaar. Na zeven maanden ligt 2019 bijna 3 procent achter op het voorgaande jaar.

Dieptepunt 

Volgens een vorige week uitgebrachte rapportage van de Rabobank betaalden huizenkopers in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 303.000 euro voor een woning. Dat is bijna 18.000 euro meer dan een jaar eerder. Ten opzichte van het dieptepunt van de huizenmarkt in 2013, wordt er bijna 92.000 euro meer betaald voor een koopwoning. 

Met name in de steden waar de nood het hoogste is, zijn de prijzen hard gestegen. Economen hebben eerder al voorspeld dat dit jaar en volgend jaar de huizenprijzen zullen blijven stijgen, zij het in een lager tempo dan in de afgelopen paar jaar als gevolg van de negatievere stemming op de woningmarkt en de verslechterde betaalbaarheid van huizen. 

Is de stad straks alleen nog voor de rijken? Je ziet het in de video hieronder: