Hybride warmtepomp wordt gezien als 'perfecte tussenstap' naar gasloos wonen
Als Nederland z’n klimaatdoelen wil halen, moeten er vanaf 2024 zeker 100.000 hybride warmtepompen per jaar worden geplaatst. Dat stellen Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland in een oproep aan het nieuwe kabinet. Ze zien de hybride pomp als perfecte tussenstap naar gasloos wonen.
Om de markt een ‘zetje’ te geven is een extra subsidie van 600 miljoen euro nodig, zo bepleiten de belangenorganisaties. Ze roepen het kabinet op om samen campagne te voeren voor de hybride warmtepomp, waarvan er vóór 2030 al tussen de 1 en 2 miljoen geïnstalleerd zouden moeten zijn. ‘Alleen dan halen we het klimaatdoel van 49 procent CO2-reductie’, schrijven de organisaties.
Een hybride pomp werkt in principe net zo als een hybride auto, die voor zijn aandrijving zowel stroom als energie van een verbrandingsmotor gebruikt. Als je een hybride warmtepomp op je bestaande cv-installatie aansluit, wordt het huis gedeeltelijk verwarmd door elektriciteit en deels door gas.
Onderweg naar aardgasvrij
Volgens de belangenorganisaties die de pomp nu gaan promoten, wil het niet echt vlotten met het volledig aardgasvrij maken van woningen. ,,Als we op koers willen blijven voor het Klimaatakkoord en de Parijs-doelstellingen zijn hybride warmtepompen een onmisbare tussenstap”, zegt voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland. In 2050 moeten alle 8 miljoen bestaande woningen duurzaam worden verwarmd, zo staat in de akkoorden.
Ook voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal noemde eerder de stap naar volledig gasloos voor veel huizen ‘best complex’. Een elektrische warmtepomp schiet tekort als huizen onvoldoende zijn geïsoleerd. ,,Daarom wordt een hybride warmtepomp gezien als goede tussenstap op weg naar gasloos wonen’’, aldus Puk van Meegeren van Milieu Centraal tegen deze site. De gasketel zorgt voor extra vermogen om huizen op koude dagen te verwarmen.
Subsidie beschikbaar
De hybride pomp is relatief eenvoudig te plaatsen en levert de bewoner direct een besparing op tot 70 procent op het aardgasverbruik voor verwarming, zo blijkt uit een test van de Consumentenbond. De prijzen van zes gerenommeerde apparaten variëren van zo’n 4500 tot 7500 euro, inclusief installatie. Je kunt er tot 1800 euro subsidie voor krijgen, afhankelijk van het type en capaciteit. Als je daarbij ook isolatie uitvoert, kun je daarvoor eveneens een teruggave krijgen. Een combinatie met zonnepanelen is aantrekkelijk omdat de pomp veel stroom verbruikt.
Toch vinden de belangenclubs dat niet genoeg. Ze willen dat er voorbeeldprojecten komen, meer productinnovatie en een voorlichtingscampagne in samenwerking met de overheid. Daarnaast is het opleiden van extra warmtepompmonteurs onderdeel van de plannen. Volgens Techniek Nederland zijn er wel voldoende monteurs om de toenemende vraag te verwerken. Jaarlijks worden er 400.000 gasketels in Nederland vervangen. Dat zou een goed moment zijn om er direct een warmtepomp naast te installeren, stelt de brancheorganisatie.
Subsidievoorstel belangenorganisaties:
2021: 3.250 euro per installatie
2022: 2.750 euro
2023: 2.200 euro
2024: 1.600 euro
2025: 1.000 euro
2026: 400 euro
Na 2026 zou er geen subsidie meer nodig zijn.
Bekijk hieronder alle video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hybride warmtepomp neemt meeste stookwerk van cv-ketel over
De cv-ketel door een warmtepomp vervangen is vaak nog een stap te ver. Zo’n elektrische pomp is duur en de meeste huizen zijn onvoldoende geïsoleerd om ze er goed mee te verwarmen. Maar een hybride-warmtepomp kan een mooie tussenstap zijn. -
PREMIUM
Pas gekochte woning verzakt: herstel kost 100.000 euro en dus klagen Renee en Joost verkoper aan
Vier ton is veel geld, maar voor hun droomhuisje aan de Rotte was het dat waard. De vreugde was echter van korte duur, want het pand verzakt en herstel kost 100.000 euro extra. Het jonge stel voelt zich bedonderd en sleept de voormalige eigenaar voor de rechter. Ook stellen ze het bedrijf aansprakelijk dat in hun ogen een onjuist bouwkundig rapport heeft opgesteld. Maken ze een kans? -
Kaart
Zoveel eigen geld moet je inleggen voor de aankoop van een huis
Starters moeten steeds dieper in de buidel tasten voor de aankoop van een huis. Alleenstaanden hebben gemiddeld bijna 30.000 euro eigen geld nodig. Dat is in honderd gemeenten niet genoeg om een appartement van 60 vierkante meter te kopen. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Schoonmaaktip van de week
Meubels van velours of fluweel? ‘Die moet je liefdevol behandelen’
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: meubels van fluweel, velvet of velours schoonmaken.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMBinnenkijken
Ze wonen in een stijlvol herenhuis, toch vertrekken Birgit en Martin voor ander pareltje
Birgit Verwer en Martin Hoorweg verkopen hun prachtige herenhuis aan de Valkenboslaan in Den Haag. Ze wilden al langer de stad uit, en hebben nu het pareltje gevonden dat ze zochten, in het buitengebied van het Achterhoekse Doetinchem wel te verstaan.