Volledig scherm
© ANP XTRA

Hypotheekomzet in Nederland naar record dankzij oversluiters

De groei in de hypotheekmarkt heeft ook in het vierde kwartaal van 2019 stevig doorgezet. Nederlanders switchten naar een andere hypotheek of leenden bij voor bijvoorbeeld een verbouwing. 

Uit cijfers van het Kadaster die door het bureau IG&H werden verzameld, blijkt dat de omzet van hypotheken 128 miljard euro bedroeg. De totale som van alle nieuwe hypotheken lag daarmee ruim een kwart boven het niveau van een jaar eerder, terwijl ook 2018 een goed jaar was. 

,,Deze verrassend sterke groei komt zowel door een stijging van het aantal hypotheken als door een toename van de hypotheeksom”, zegt Joppe Smit van consultancybureau IG&H. De gemiddelde hypotheeksom steeg in 2019 met 6,5 procent naar 326.000 euro. Dat is het hoogste punt sinds 2006.”

Verbouwing

Ten opzichte van 2018 is het aantal hypotheken met 13,4 procent toegenomen tot 392.000 afgesloten hypotheken. Deze groei is met name te danken aan de toename in het aantal hypotheken bij over- en bijsluiters, oftewel mensen die een andere hypotheek afsloten voor een lager rentepercentage of extra geld leenden voor de verbouwing of verduurzaming van hun huis. De Hypotheker signaleerde dat vooral senioren profiteren van de historisch lage hypotheekrente.

Opvallend is dat het marktaandeel van de top drie banken (ING, ABN Amro en Rabobank) daalt naar 48,9 procent en daarmee naar het laagste niveau sinds 2016", zegt Joppe Smit. Er zijn dit kwartaal een aantal opvallende verschuivingen in de top tien geldverstrekkers. Aegon en Munt stijgen 3 plekken naar plaats 5 en 6. Munt Hypotheken stijgt met 2,2 procent en is daarmee de grootste stijger in de markt.