IJs is hot, maar zwart ijs is pas echt cool
IJs is hot. Salons schieten als paddenstoelen uit de grond: in tien jaar tijd verdubbelde het aantal. Daarnaast experimenteren makers erop los met stikstof, alcohol en blikvangers op een stokje. ,,IJs maakt blij.''
Delen per e-mail
Grote hit bij Roberto Gelato in Utrecht: zwart ijs. Ook: paprika-ijs met aardbeien. Het Haagse Sweet Mirrie's serveert sinds kort opgerolde bevroren creaties - onder meer stoofperenaroma met speculaas - geïnspireerd op streetfood uit Thailand.
En het IJsmanschap in Amsterdam pronkt met romige blikvangers op een stokje, variërend in smaak van cheesecake tot bosvruchten en ricotta met witte chocolade en framboos.
Kortom: massaproducten als de Raket en de volvette Magnum krijgen steeds meer concurrentie uit ambachtelijke hoek. Horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners becijferde dat er momenteel ruim 700 speciaalzaken in Nederland draaien op en rond ijs, bijna een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden.
Op een stokje
Mensen willen omfietsen of extra moeite doen voor iets wat met zorg en aandacht is bereid
Martijn Doets van IJsmanschap analyseert: ,,Die ontwikkeling past naadloos in de tijdgeest. Mensen willen omfietsen of extra moeite doen voor iets wat met zorg en aandacht is bereid. Ze vinden het niet bezwaarlijk om daarvoor wat dieper in hun portemonnee te moeten grijpen. Dat geldt op alle fronten in de horeca en voedselbranche, van de burgerbar tot de slager en de ijsmaker. Ook willen klanten verrast worden, waardoor wij bijzondere combinaties en presentaties kunnen bedenken.''
Doets koos daarom voor een compleet assortiment aan popsicles (ijslolly's) met ingrediënten als melk, room en ook mascarpone en ricotta. ,,Consumenten zijn gewend aan waterijs op een stokje. Ik wilde me daarom onderscheiden door juist schepijs aan die prikker te rijgen. Klanten waarderen dat. Zijn bereid hun smaakpapillen te prikkelen omdat ijs blij maakt. Het is een luxe die iedereen zich kan veroorloven. Bovendien is het een product dat wordt geassocieerd met zon, zomer en vrijheid.''
(tekst gaat verder onder de foto)
Carlina De Lorenzo van Roberto Gelato beaamt dat. Maar ze wijst ook op de invloed van social media. ,,Zwart ijs was in de Verenigde Staten al eerder hip. Door de beelden die op Instagram voorbijkwamen, kregen we de vraag wanneer wij dat ook zouden gaan verkopen. We dachten: dat gaan we doen, bij wijze van grap. En Roberto kwam met een kokossorbet - een soort die je toch altijd met wit associeert - die hij met actieve kool zwart kleurde. Het was direct een hit. We willen lekker eten, gaan niet langer voor eenheidsworst.''
We willen lekker eten, gaan niet langer voor eenheidsworst
Truffel
Ze hoopt dat de purechocoladesorbet met truffel, die deze week wordt gelanceerd, hetzelfde lot wacht als het zwarte ijs. Ook populair: ijs met alcohol zoals whisky- en limoncello-varianten. Bavaria bombardeerde zijn bierijs van seizoenproduct tot de categorie hele-jaar-door-verkrijgbaar. En Aldi had gin-tonic-ijs in de schappen.
IJsmaker Chi Pang van Sweet Mirrie's had een totaal andere inspiratiebron: streetfood uit Thailand. Hij giet op een plaat van -20 graden Celsius een vloeibare basis die door de kou direct aanvriest en kristalliseert. Daarna schraapt hij er rolletjes van die hij in een beker schept. ,,Live cooking is een leuke manier van presenteren. Maar de smaken moeten wat mij betreft niet te fancy worden. Haringijs of Parmezaans ijs is een te grote uitdaging, ik ga liever voor vanille met rozenaroma."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Deze planten kennen allerlei kruisingen, mede dankzij de hommels
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Door het kruisen van longkruiden krijg je een eindeloze reeks van nieuwe hybriden. Dit zijn Romkes favorieten. -
PREMIUM
Het mooie weer lonkt, tijd om aan de slag te gaan met de moestuin
Nu de eerste lentezon zich laat zien, is het tijd om een plan voor je moestuin te maken. Floor Korte, auteur van meerdere boeken over moestuinieren, helpt je op weg. -
eigen tuin eerst
Na de dooi kan de framboos worden geplant
Wie kiest voor een herfstframboos heeft geen last van larven. Je kunt hem dit weekend in de grond zetten, raadt Romke van de Kaa aan. -
hip huis
Een meegeverfd plafond is verrassend én logisch
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: het plafond verven. -
Nederlanders vinden duurzame energie al gauw te duur: ‘Ik had meer idealisme verwacht’
Consumenten kozen in 2020 vaker voor duurzame energie uit eigen land dan het jaar ervoor. De grotere populariteit wordt waarschijnlijk veroorzaakt doordat het prijsverschil kleiner werd, analyseert EasySwitch.nl.
-
PREMIUM
Deze Brabantse villa met ‘hoog James Bond-gehalte’ staat te koop voor 11 miljoen euro
Een van de allergrootste en meest prestigieuze villa’s van Brabant komt op de markt. Het pand in Uden, dat ooit van de gevallen vastgoedmagnaat Roger Lips was, moet 11 miljoen euro gaan kosten. ,,Wij zijn echt wel wat gewend qua dure huizen, maar dit is echt iets heel bijzonders.’’ -
PREMIUM
Zeecontainers zagen alle hoeken van de wereld, nu bouwt Stefan er een huis van
Huizen worden steeds vaker gebouwd van gerecycled materiaal. Eén van de meest opvallende bouwprojecten is zonder twijfel dat van Stefan en Melanie Potters, die met zeecontainers hun droomhuis laten bouwen. -
PREMIUM
Maak de zonnepanelen sneeuwvrij en meer wintertips voor huis en tuin
Nu de winterkou Nederland zeldzaam hard treft, is het een mooi moment om thuis de handen uit de mouwen te steken. Is het te laat om de buitenplanten te redden? En hoe slaag je er in om juist je voordeel te doen bij deze koudegolf? Enkele experts aan het woord.