‘Ik hoef geen energiecontract dat koopjesjagers aantrekt’
EnergierekeningHoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Gerard W. Dijkstra (76) uit Maarssen.
Hoe woont u?
,,Ik woon nu 38 jaar samen met mijn vrouw in een tussenwoning in Maarssen. Door mijn baan heb ik het hele land door gezworven, maar hier zijn we heel gelukkig. Het is een woning uit 1977 met een gevel van 6 meter breed en een woonoppervlak van zo’n 120 vierkante meter. We hebben anderhalve verdieping op ons huis door een balkenplafond boven de eerste verdieping. Daarboven is bergruimte. De dakpannen hebben een geïsoleerde laag, geheel volgens de eisen van de bouw van het huis, maar de sneeuw smelt altijd snel, dus ik denk dat die isolatie beter kan.
Door de jaren heen is er het een en ander verbouwd. Zo hebben we een dakkapel geplaatst op de aanbouw en hebben we overal HR++-glas, behalve in de geplaatste schuifpui, want die had al HR-glas en geïsoleerde kozijnen. Ook hebben we de betonvloer laten isoleren en hebben we sinds 2019 negen zonnepanelen.
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren. Bekijk hieronder alle video’s over wonen.
Wat voor energiecontract heeft u?
,,Ik heb een jaarcontract bij Eneco. Ik betaal sinds november van dit jaar 125 euro per maand. Ik zat op 75 euro, maar ik moest wat bijbetalen. Mede daardoor en doordat de tarieven omhoog zijn gegaan heb ik het voor de zekerheid op 125 euro gezet. We verbruiken 1000 kubieke meter gas per jaar en zo’n 2300 kilowattuur aan stroom. De negen zonnepanelen (2,9 megawatt) wekken meestal meer op dan we verbruiken. Ik hecht waarde aan een betrouwbare partij, ik hoef niet een contract dat koopjesjagers aantrekt. Die bedrijven kunnen zomaar failliet gaan. Dat hoor je de laatste tijd nog wel eens.”
Wat doet u om de energierekening omlaag te brengen?
,,Naast de isolatiemaatregelen hebben we acht jaar geleden de gasketel vervangen door een hr-ketel. Ik heb een aantal jaar geleden aan een experiment meegedaan voor een hybride ketel, maar daar kwam ik niet voor in aanmerking. We verbruikten te weinig gas om er voordeel van te hebben omdat ik te veel stroom zou gaan verbruiken met de warmtepomp. Al hadden we in die tijd nog geen zonnepanelen. Wellicht is het nu interessanter, al moeten we dan misschien wat panelen erbij leggen.
Ik heb een uitgebreide thermostaat waarbij ik precies kan instellen wanneer we wel of niet thuis zijn. Meestal is het tussen de 19,5 en 20,5 graden in huis. Als we slapen gaat de verwarming uit en in onze nieuwe keuken koken we ook niet meer op gas. Bovendien brengen we de zomers door in Italië, al heeft dat niet heel veel invloed op ons verbruik. Onze tuin ligt op het zuidoosten, dus we hebben regelmatig de zon door onze glaspui. Dat scheelt enorm. Bij de aanschaf van apparaten kijk ik altijd naar het verbruik. Verder hebben we overal ledverlichting.
Tegenwoordig word je doodgegooid met reclames voor isolatie. Daar sta ik ook voor open, want ik zou graag de bergzolder isoleren. Maar dan hoor ik telkens dat ik niet in aanmerking kom voor subsidie omdat het oppervlak te klein is. Anders vind ik het nog vrij prijzig. Ik ben ook niet zo handig om zelf naar de bouwmarkt te gaan en zelf te isoleren. Als ik dan nog iets zou mogen veranderen, zou ik wel een veranda voor de schuifpui willen met geïsoleerd glas. Dat lijkt me wel wat.”
Wil je ook een veranda? Doe inspiratie op bij vtwonen. Bekijk hieronder alle video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Knalkleuren in huis, hoe doe je dat?
Hoewel het met veel kleur in huis een vrolijke boel wordt, vinden veel mensen het best spannend om een knalkleur op de muur te smeren. Hoe zorg je ervoor dat het geen Villa Kakelbont wordt? vtwonen-stylist Marianne Luning weet raad. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
‘Stijgende energiekosten en inflatie maken mensen ongerust over financiën’
De stijgende energiekosten en de inflatie baren veel mensen zorgen. Dat blijkt uit een onderzoek van overheidsplatform Wijzer in geldzaken naar de goede voornemens die Nederlanders hebben op het gebied van hun financiën. -
Energieprijzen stijgen opnieuw naar recordhoogte
De inkoopprijs van gas en stroom was niet eerder zo hoog als vandaag. Daarmee worden de records van oktober, toen voor het eerst werd gesproken over een energiecrisis, gebroken. -
Werken in de zon op Aruba, Curaçao of Sint Maarten? Dit moet je weten
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUMBINNENKIJKEN
Elize (24) heeft ouderwetser interieur dan haar oma’s: ‘Woonboulevard? Ga liever naar de kringloopwinkel’
Standaard kun je het interieur van Elize van de Werken (24) niet noemen, zeker niet voor haar leeftijd. Haar voorliefde voor oude spullen is in het hele huis te zien. Alsof je zo’n vijf decennia teruggaat in de tijd, maar dan wel met een moderne twist. ,,De oma’s noemen het hier ouderwets.” -
NVWA waarschuwt voor elektrocutiegevaar lampenfitting Praxis
De NVWA waarschuwt voor een gevaarlijke lampenfitting van bouwmarktketen Praxis. Bij het in- en uitdraaien van de verloopfitting bestaat het gevaar op elektrocutie doordat er spanning op kan staan, aldus de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.