Is de tuin te droog? Je hebt het hele jaar plezier van hittebestendige hemelsleutel
Het heeft weer geplensd, maar denk vast na over de volgende droge zomers. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft alvast het sleutelwoord: Herbstfreude.
Ja, ik woon in dat deel van het land waarin de beken afgelopen zomer droog stonden en het waterleidingbedrijf bewoners opriep korter te douchen, geen zwembadjes voor de kinderen te vullen, de tuin niet te sproeien en de auto niet te wassen. Dat zet een mens toch aan het denken.
We hebben nu drie droge zomers op een rij achter de rug en dat is te zien: de buxusstruikjes die nog niet door de rupsen waren opgevreten laten het alsnog afweten. Rododendrons die vroeger alleen 's winters hun blad lieten hangen, staan nu een half jaar te treuren. Floxen zitten onder de meeldauw en de monarda's zijn er niet veel beter aan toe.
Schimmels
Niet alleen droogte verzwakt de planten, want schimmels loeren in elk hoekje van de tuin. Zodra een plant tekenen van stress vertoont, slaan ze genadeloos toe. Laat dat maar aan schimmels over.
Zo is de natuur nu eenmaal: bacteriën, schimmels en virussen horen af te rekenen met zwakke planten, maar veel tuinliefhebbers zullen dat nimmer accepteren. Het recht van de sterkste? Prima, maar liever in een echt natuurgebied dan in onze tuin.
Toch zijn er genoeg planten te vinden die van droogte houden: trompetklimmers en hibiscus bloeien bijvoorbeeld als nooit tevoren. En het zal niet heel lang meer duren tot olijfbomen en mimosa tot onze normale tuininventaris behoren.
Een inheemse plant die altijd al droogtebestendig was, is de sedum. Deze vetplant slaat reservewater in zijn dikke blaadjes op. De laatste jaren maakt het sedumdak furore, beplant met kruipers met fraaie namen als muurpeper en tripmadam, maar als tuinplant is de grotere hemelsleutel bij droogte een uitkomst.
De bekendste hemelsleutels hebben Duitse namen. 'Herbstfreude' gaat al minstens een halve eeuw mee, en is nog onverminderd populair. Deze vetplant is alle seizoenen prachtig: in het voorjaar als de jonge scheuten als kooltjes uit de grond komen, in de zomer wanneer de bloemhoofden langzaam van groen naar roze verkleuren en in de winter als de uitgebloeide bloemschermen naar paarsbruin verkleurd zijn, maar nog altijd overeind staan en heel soms een parmantig mutsje van sneeuw dragen.
Als 'Herbstfreude' ouder wordt, krijgen de stengels wel de neiging om als mikadostokjes naar alle kanten uiteen te vallen. Dat is gelukkig heel makkelijk op te lossen: steek in het voorjaar een tuinvork onder de plant, til hem op zodat de wortels afbreken en laat hem weer zakken.
Dat jaar zullen de bloemstengels korter zijn en stram overeind blijven staan.
Kijk hieronder wat je kunt doen tegen watertekort in de tuin.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zelf mest maken voor de tuin? Stamp eens wat brandnetels plat
Klusjes die maar bleven liggen pak je nú aan. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMUITGELEGD
Bewoners van huurwoningen weigeren rookmelder te installeren: kan dat?
Sinds vorige zomer zijn rookmelders verplicht. Toch stapt woningcorporatie Woonforte naar de rechter om 125 weigerende huurders te dwingen om ze te installeren. Wat zijn de rechten en plichten rondom de rookmelders? Mathijs ten Broeke van de Woonbond legt het uit.Alphen aan den Rijn -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
-
‘Van dit fabeltje over pioenrozen moeten we snel af’
Tuinklussen die al tijden blijven liggen, kun je tijdens de coronatijd hopelijk eindelijk eens aanpakken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Vandaag: pioenrozen verplanten. -
-
-
Getest: Dit is de beste halfautomatische espressomachine
Wat is de beste pistonkoffiemachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Schoonmaaktip
De bakplaat van de oven vies geworden? Zo krijg je ‘m weer blinkend schoon
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: een vieze bakplaat.