Joris zat bij het failliete Welkom Energie en moet nu 200 euro per maand meer betalen
EnergierekeningHoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joris Kerkhof (37) uit Hilversum, energiedeskundige van Independer.
De wekelijkse rubriek over energierekeningen van lezers liep tot een half jaar geleden op deze site. We hadden nog geen idee van de energiecrisis die ons de afgelopen maanden heeft getroffen. Door een groot tekort aan gas gaan de tarieven meerdere keren over de kop, vallen energieleveranciers om en krijgen huishoudens een hogere rekening gepresenteerd. Het kabinet heeft de energiebelasting met miljarden verlaagd om de pijn te verzachten.
Het is interessant om te kijken wat de invloed van de crisis is op het huishoudboekje van verschillende Nederlanders en wat zij vervolgens doen om de kosten in de hand te houden, vindt ook Joris Kerkhof. Hij is energiedeskundige van vergelijkingssite Independer en gaat als eerste met de billen bloot over zijn eigen energierekening, die extra interessant is omdat hij een contract had bij een bedrijf dat nu failliet is.
Hoe woon je?
,,Het is een oud huis, uit 1906, een twee-onder-een-kapper met 110 vierkante meter woonoppervlak in Hilversum, waar ik nu zo'n acht jaar woon. Het is slecht geïsoleerd. We verbruiken met ons gezin, mijn vrouw, een dochter en ik, 2300 kubieke meter gas per jaar. Dat is ruim boven het gemiddelde van 1810 kuub gas voor soortgelijke woningen, terwijl we vrij zuinig zijn. Meestal stoken we maar tot 19,5 graden. Met stroomgebruik zitten we wel op ongeveer het gemiddelde van 3295 kilowatt per jaar.
Ik heb het maandbedrag dat we moesten betalen altijd voor lief genomen
Het is een tochtig huis. We hebben alleen het dak geïsoleerd. De ramen bestaan wel uit dubbel glas, maar geen HR++. Ik heb het maandbedrag dat we moesten betalen altijd voor lief genomen. Tot augustus was dat nog 200 euro per maand. Omdat de tarieven aan het stijgen waren, ging dat naar 240 euro per maand. Dat deed al pijn, maar is nog niets bij de rekening die we nu krijgen voorgeschoteld.”
Wat voor energiecontract heb je?
,,Vanuit mijn vak ben ik veel met het vergelijken van contracten bezig en ik kies er voor om elk jaar over te stappen en dan dus een jaarcontract te nemen. Je profiteert vaak van een welkomstbonus en gaat gegarandeerd voor het laagste tarief dat dan geldt. In de zomer was dat Welkom Energie. Die leverancier is onlangs echter failliet gegaan. Het systeem zit zo in elkaar dat de klanten dan worden ondergebracht bij een andere leverancier en voor ons betekent dat dat we nu klant zijn van Eneco. Het maandbedrag is verhoogd naar 440 euro. Dat is 200 euro meer.
In principe is dat een variabel contract dat maandelijks opzegbaar is, dus waarschijnlijk kan ik vanaf 1 december weer overstappen naar een andere leverancier. Ik denk dat het dan wel goedkoper kan en vanaf 1 januari geldt een verlaging van de belasting waardoor het hopelijk 100 euro goedkoper wordt voor ons.”
Wat doe je om de energierekening naar beneden te krijgen?
,,Nou, ik heb mezelf wel achter de oren gekrabd, moet ik toegeven. Dat de energiecrisis me zo hard in de portemonnee treft, heeft ervoor gezorgd dat we nu plannen maken om het huis te verduurzamen. De wil om te verhuizen hebben we losgelaten dankzij de krappe huizenmarkt en we willen komende zomer de badkamer verbouwen en een nieuwe keuken installeren. We hebben het budget opgehoogd om ook beter te kunnen isoleren.
Er is een kruipruimte, dus we kunnen de vloer van onderen isoleren. Voor andere stappen nemen we een technisch architect in de arm. Als er ruimte overblijft kunnen we ook nog zonnepanelen nemen. Of we moeten onderzoeken welke leningen geschikt zijn om dat nu al te doen. Als de energierekening omlaag kan met hetzelfde bedrag als de aflossing, is dat een logische extra stap.
Het is niet dat het klimaat- en milieuaspect mij niet interesseert. Ik vind het heel belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen en kies ook bewust voor groene stroom. De auto gebruik ik niet vaak, we doen het meeste op de fiets en we doen geen gekke dingen. Maar de portemonnee is toch iets belangrijker als het om de verduurzaming van mijn huis gaat. Ik denk dat het herkenbaar is voor veel mensen. We zijn nu wakker geschrokken, moeten door de zure appel heen bijten om de rekening permanent omlaag te krijgen, zodat we ook lekker kunnen blijven wonen.”
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren. Bekijk hieronder alle video’s over wonen.
Waarom zijn de gasprijzen zo hoog? Energie-econoom Daan Hulshof (Rijksuniversiteit Groningen) legt het uit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Huizen met rood energielabel zijn 30.000 euro minder waard
Huizenkopers letten steeds meer op het energielabel van een woning. De tienduizenden euro’s die nodig zijn om te verduurzamen vertalen zich in de verkoopprijs. ,,Niemand doet nog lacherig over energielabels.” -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Energierekening
Corine (61): ‘We hebben nagedacht over warmtepomp, maar daar ben ik nog niet zo’n fan van’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Corine Nijhof (61) uit Casteren (Noord-Brabant).
-
eigen tuin eerst
Deze struiken en bomen zijn geschikt voor een kleine tuin
De ene struik of boom groeit harder dan de andere. Tuingoeroe Romke van de Kaa zet uiteen welke planten geschikt zijn voor een kleine tuin en welke je nieuwe tuin al snel als volwassen doen aanvoelen. -
-
-
Schade blijft beperkt: gas en licht vanaf januari tientjes per maand duurder bij energiereuzen
De energierekening valt voor miljoenen Nederlanders inderdaad fors duurder uit vanaf 1 januari, blijkt uit de nieuwe tarieven van grote energiespelers Essent en Vattenfall. Van een verdubbeling lijkt echter geen sprake zijn, mede dankzij de eenmalige verlaging van de energiebelasting. -
PREMIUMEnergierekening
Rian betaalt 25 euro per maand: ‘Stekker van cv-ketel doe ik er alleen in als ik warm wil douchen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Rian den Haan (62) uit Spijkenisse.