Kabinet: huurprijzen minder hard omhoog, scheefwoners wél de pineut
UpdateHet kabinet maakt vandaag, op Prinsjesdag, bekend dat het hoge huurstijgingen aan banden wil leggen. Ook worden scheefwoners hard aangepakt en komt er in de grote steden mogelijk een woonplicht voor huizenkopers.
Op het nippertje heeft de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie gisteren een deal bereikt over extra maatregelen op de woningmarkt, zo bevestigen Haagse bronnen aan deze krant. De woningmarkt wordt geteisterd door hoge huurstijgingen. Ook is het voor veel Nederlanders, vooral in de grote steden, extreem lastig om aan een betaalbaar koophuis te komen.
De huren stijgen nu hard omdat de waarde van woningen ook fors stijgt. De huurstijging is namelijk gekoppeld aan de WOZ-waarde. Het kabinet heeft besloten dat de WOZ-waarde voor een kleiner deel gaat meetellen bij de berekening van de huurprijs: voor maximaal een derde. Dat moet de stijging van de huurprijzen afremmen.
Scheefwonen
Ook komen er maatregelen tegen scheefwoners. Dat zijn mensen die eigenlijk te veel verdienen voor hun sociale huurwoning. De maandhuur van scheefwoners gaat jaarlijks met 50 tot 100 euro omhoog tot de maximale huur van 720 euro is bereikt. Wie twee keer modaal of meer verdient, gaat ook meer dan 720 euro betalen. De opbrengsten moeten corporaties uitgeven aan een huurverlaging voor mensen die juist weinig verdienen.
De aanpak van scheefwoners is niet onomstreden. Vorig jaar bleek al dat de coalitie iets wil doen aan scheefwoners, maar dat leidde tot veel woedende reacties. Zo stelt een deel van de scheefwoners dat zij geen mogelijkheden hebben om te verhuizen naar een koopwoning of duurder huurhuis.
Het kabinet had voor 25 procent moeten kiezen, dan was op meer plekken de huurverhoging afgevlakt.
Ook de Woonbond reageert kritisch op beide voorstellen, al spreekt directeur Paulus Jansen van ‘stappen in de goede richting’. ,,Dat de WOZ-waarde in het puntensysteem nog maar voor een derde gaat meetellen, heeft vooral effect in bepaalde gewilde wijken in Amsterdam en Utrecht. In andere steden zoals Nijmegen of Groningen telt de WOZ nu al voor minder dan 33 procent mee - dat heeft met het puntensysteem te maken. Het kabinet had voor 25 procent moeten kiezen, dan was op meer plekken de huurverhoging afgevlakt.”
Met behulp van het puntensysteem wordt bepaald of een woning sociale huurbescherming krijgt (maximale huur van 720 euro per maand) of niet (prijs mag dan door verhuurder worden bepaald, zonder maximum). Jansen kan er mee leven dat scheefhuurders die twee keer modaal verdienen (72.000 euro bruto per jaar) meer moet betalen. ,,We zijn alleen bang voor mensen die op bijvoorbeeld 55.000 euro zitten en drie kinderen hebben. Dan is de huurverhoging met stapjes van 50 euro per jaar fors. Er zijn mensen die dan pijn gaan lijden.”
Woonplicht
Op de koopmarkt wil het kabinet ook ingrijpen: gemeenten krijgen misschien de mogelijkheid om kopers te verplichten zelf in de woning te gaan wonen. Daarmee kunnen beleggers worden buitengesloten. Die kopen vaak bestaande huizen op om ze vervolgens voor veel geld te verhuren. Eerst wordt onderzocht of deze maatregel wel kan worden ingevoerd. Paulus Jansen, oud-wethouder in Utrecht, vraagt zich dat ook af. ,,Het is ook heel moeilijk te handhaven. Daar heeft een stad als Utrecht wel tien nieuwe ambtenaren voor nodig, want ik kan je voorspellen dat dan veel huizen illegaal worden verhuurd.”
De aanpak komt bovenop het geld dat het kabinet uittrekt voor de poging om de woningmarkt vlot te trekken. Eerder lekte uit dat er een miljard euro wordt gestopt in een nieuwbouwfonds voor gemeenten. Ook krijgen de woningcorporaties een korting op de verhuurdersheffing, om hen aan te zetten tot nieuwbouw. In Nederland worden nu nog veel te weinig nieuwe woningen gebouwd. De Woonbond reageerde net als de koepel van woningcorporaties Aedes al kritisch op die maatregelen. Het liefst zien ze de belastingen op sociale woningbouw verdwijnen.
Meer weten over alles wat er op Prinsjesdag besloten is? Download onze app:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBinnenkijken
Giovanni (23) woont in miljoenenvilla en heeft Ferrari in z'n garage: 'Blijf beseffen dat dit bizar is’
23 jaar en nu al een miljoenenvilla en twee peperdure auto's op zijn naam: vlogger Giovanni Latooy (fans kennen hem als Gio) heeft het goed voor elkaar. Maar een leven als succesvolle YouTuber, is dat echt zo tof als het lijkt? ,,Je bent de hele dag bezig met die camera. Dat is best stressvol.’’ -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Scheefhuurders: 'We worden weggezet als een stel misdadigers'
Het plan om scheefhuurders, mensen die volgens hun inkomen niet thuishoren in een sociale huurwoning, harder aan te pakken, stuit op felle weerstand.
-
Geld is er wel, maar toch vinden senioren geen geschikte kleinere woning: 'Dit is het gewoon niet waard’
Nederland zou veel meer huizen voor senioren moeten bouwen, vindt Vereniging Eigen Huis. 50-plussers zouden graag hun grote gezinswoning verruilen voor een kleinere, gelijkvloerse woonruimte, maar de wensen sluiten niet aan op de beschikbaarheid, stelt de belangenbehartiger. Twee seniorenhuishoudens vertellen over hun zoektocht. -
PRINSJESDAG
Kabinet gaat 'stille ramp op de woningmarkt’ aanpakken
Om de crisis op de woningmarkt aan te pakken, trekt het kabinet een miljard euro uit waarmee nieuwbouwprojecten gesubsidieerd kunnen worden. Ook gaat er opgeteld een miljard euro naar de woningcorporaties om ook hen te stimuleren meer huizen te bouwen. -
PREMIUMbinnenkijken
Jantines huis heeft rijke historie: ‘Het had wel een opknapbeurt nodig’
Ooit huisvestte de NSB in haar woning en tijdens de verbouwing kwam ze briefjes van de Raad van Arbeid tegen. Jantine Lindner woont al bijna twaalf jaar met haar man Bernard en vijf kinderen in een historisch pand in Dordrecht, dat ze helemaal naar eigen stijl hebben verbouwd. ,,Het had wel een opknapbeurt nodig.”