Volledig scherm
Nederlanders met een modaal inkomen kunnen in veel plaatsen geen huis vinden. © Shutterstock

‘Kansen op huizenmarkt voor modale inkomens op dieptepunt’

Het woningaanbod daalt en de huizenprijzen blijven stijgen. We zijn op een punt beland dat mensen met een modaal inkomen op veel plekken simpelweg geen geschikt huis meer kunnen vinden. Alleen in de uithoeken van het land zijn nog huizen beschikbaar. 

Een dieptepunt, zo noemt Hypotheekberekenen.nl het in een onderzoek. In 82 procent van de gemeenten is de kans momenteel ‘zeer klein’ dat ze een huis vinden, tegenover 53 procent vorig jaar. Slechts 8,5 procent van de Nederlanders met een normaal salaris heeft een ‘goede kans'. Dat was in 2018 nog 12,4 procent. 

Signaal

,,Normaal gesproken bieden we dit onderzoek aan als een hulpmiddel voor mensen die een huis zoeken”, zegt Douwe van Zelm van de website. ,,Dit jaar is het echter meer een signaal geworden om te laten zien hoe ernstig de markt op slot zit.” 

In onderstaande interactieve kaart kun je de koopkans per gemeente zien. De maximale hypotheek is afgezet tegen de gemiddelde huizenprijs van te koop staande woningen. De kans is ingeschat met niveau 1 (zeer kleine kans) tot 5 (grote kans). 

Het landelijke beeld is al enige maanden dat de huizenmarkt piept en kraakt, ondanks de historisch lage rentestand. Vorig jaar stonden er 100.000 huizen te koop, nu minder dan 80.000. Er wordt te weinig gebouwd, onder meer door hoge kosten en te weinig bouwpersoneel. Opvallend is dat er aanzienlijk minder huizen worden gebouwd op de plekken in Nederland waar de woningnood het hoogste is. Dat bleek vorige maand uit een analyse van de Rabobank.

Bouwkosten en huizenprijzen

De nieuwbouwwoningen die wel worden gebouwd, zijn gemiddeld gezien erg duur. Nieuwbouwwoningen kosten gemiddeld 398.000 euro, een ton hoger dan bestaande woningen. In verhouding worden er minder betaalbare woningen gebouwd, zowel in de koop- als huursector. Volgens bouwbedrijven vooral om winstmarges veilig te stellen.

Overigens ziet het ernaar uit dat de bouwkosten niet meer zo hard stijgen als de laatste jaren. In een artikel van vakblad Cobouw van vorige week staat dat voor 2019 een prijsstijging van gemiddeld 2,6 procent wordt verwacht. Vorig jaar lag het percentage nog op 8,5 procent, het jaar ervoor op 7,5 procent. 

Ook de huizenprijzen stijgen niet meer zo hard als voorheen. Toch blijkt die voor veel mensen dus toch te hoog te zijn. Zij zijn aangewezen op huurwoningen, als zijn die ook zeer beperkt beschikbaar.