Karel (81) kocht zonnepanelen: ‘Maar toch betaal ik nu het dubbele aan energiekosten’
energierekeningHoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Karel de Rooij (81) uit Breda.
Hoe woont u?
,,Ik woon samen met mijn vrouw in een vrijstaand huis uit 1972 in Breda. Ik heb vijftig jaar geleden zelfs mee helpen bouwen, dus ik ken ieder hoekje en kiertje van onze woning wel. We hebben een woonoppervlakte van 161 vierkante meter. Overal zit dubbel glas en er zitten tochtstrips in de kozijnen tegen de kou. Helaas was het mede door de aanbouw van de garage niet mogelijk om de spouwmuren te isoleren. Het kon wel deels, maar ik wilde het volledig óf niet. We hebben geen vloerisolatie, maar wel zo’n convectorradiator in de vloer. Destijds heb ik zelf het dak geïsoleerd met tempex en van die isolatiedekens.
We hebben nu een jaar een nieuwe HR-combiketel en sinds oktober 2021 liggen er tien zonnepanelen op ons dak. Ik ben 81 jaar, dus ik heb ze niet laten plaatsen om er nog eens geld aan te verdienen. Daar zijn ze te duur voor. Ik doe het om mijn steentje bij te dragen aan een beter klimaat.”
Wil je zelf meedoen met deze rubriek? Mail dan naar wonen@dpgmedia.nl. Deze aflevering van ‘Energierekening’ is beoordeeld door energieprestatieadviseur en makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren. Bekijk hieronder alle video’s over wonen.
Wat voor energiecontract heeft u?
,,Ik had een langdurig vast contract bij de Nederlandse Energiemaatschappij, maar dat contract liep in oktober 2021 af. Destijds zeiden alle experts op televisie en in de kranten dat ik beter even een variabel contract kon nemen vanwege de hoge prijzen op dat moment. Ons verbruik over het afgelopen jaar was 2413 kWh en 2159 kuub gas. Dat was nog zonder de zonnepanelen. Maar de prijzen zijn nog steeds hoog! Ik betaalde 172 euro per maand en dat is nu bijna verdubbeld naar 327 euro per maand. Dat voelt wel dubbel, eerst geef ik 5000 euro aan zonnepanelen uit voor het milieu en vervolgens wordt mijn energierekening verdubbeld. Nu snap ik dat het natuurlijk anders nog hoger was geweest en dat zonnepanelen niets te maken hebben met de gasprijzen, maar ik heb wel pech gehad met het afgelopen van dat contract.”
Wat doet u om de energierekening omlaag te brengen?
,,Ik let altijd op dat we onze radiatoren niet onnodig aan hebben staan. Het is hier overdag 19 graden in huis en in de avond zetten we de thermostaat soms op 20 graden. Maar dat is alleen beneden, boven zetten we alleen de radiator in de badkamer aan in de ochtend. Als ik drie minuten douche, is dat al behoorlijk lang. Bovendien zijn we maar met z’n tweetjes. Een jaar of twaalf geleden hadden we wel een bad, maar daar gingen we nooit meer in. We passen precies in zo’n reclame, want we zijn voor een inloopdouche gegaan. Ideaal. Je wordt toch wat ouder en strammer.
Verder hebben we geen apparaten die uitzonderlijk veel verbruiken. Natuurlijk wel een wasmachine, maar geen droger. Ik hoop dat de energieprijzen gaan zakken, maar ik vrees dat het ijdele hoop is. Ik zit nu namelijk een beetje in dubio: wat moet ik doen? Alsnog een vast contract afsluiten? Of nog even wachten tot de zomer?”
In december heeft deze site de vraag ook gesteld. Het antwoord is dat je het aanbod dat je krijgt goed moet vergelijken. Het is niet mogelijk om in de toekomst te kijken, dus we weten niet zeker of het nu slim is om een tarief vast te leggen in een contract voor bepaalde tijd, of later pas.
Bekijk hieronder alle video's over wonen:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5 vragen
Bouwkundige keuring laten doen: slim, maar weet dat die niet alle problemen ondervangt
-
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
video
Inflatie loopt in januari op naar 6,4 procent, hoogste niveau in meer dan 40 jaar
De inflatie is in januari opgelopen naar 6,4 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau in meer dan 40 jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de cijfers naar buiten bracht, zorgden met name de hogere voeding- en energieprijzen ervoor dat de inflatie verder is opgelopen. -
Getest: Dit is de beste luchtreiniger
Wat is de beste luchtreiniger? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Bedwantsen bijten als je slaapt, zo kom je er vanaf
Kriebelbeestjes in je huis: daar zit niemand op te wachten. Maar wat doe je tegen mieren, kakkerlakken, vliegen of zilvervisjes? Deze week: bedwantsen.
-
PREMIUM
Veel woningzoekenden willen in zelfbouwproject, maar er is nogal wat tegenwind
Deurne, Eindhoven -
-
-
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer