Oud DSB-topman en oprichter van de bank Dirk Scheringa
Volledig scherm
Oud DSB-topman en oprichter van de bank Dirk Scheringa © ANP

Klanten met dure DSB-hypotheek mogen bijna overstappen

Ze zijn er nog: huizenbezitters met een DSB-hypotheek. Vanaf 1 april mogen ze zonder boete aflossen of overstappen naar een andere bank. De bank van de omstreden ondernemer Dirk Scheringa is al sinds 2009 failliet. 

Volgens De Consumentenbond maken nog duizenden klanten maandelijks een bedrag over voor hun lening of hypotheek naar Finqus, zoals de DSB tegenwoordig heet. De rentes die deze klanten betalen, zijn vaak hoog. Het geld dat wordt verdiend gaat naar schuldeisers van de bank. Volgens De Volkskrant maken de curatoren jaarlijks meer dan 100 miljoen euro winst, dat rechtstreeks naar de schuldeisers gaat.

Vanaf 1 april kunnen klanten met een hypotheek bij DSB zonder hypotheekboete aflossen of overstappen naar een andere bank. Boetevrij aflossen was al eerder mogelijk voor leningen en tweede hypotheken. Vanaf volgende maand geldt dat dus ook voor eerste hypotheken.

18.000 hypotheken

De reden hiervoor is volgens Finqus dat in de hypotheekvoorwaarden van veel klanten staat dat zij na tien jaar boetevrij mogen aflossen. En inmiddels is de bank al tien jaar failliet. Er is nu besloten dat álle klanten boetevrij mogen aflossen. Er lopen nog zo’n 18.000 hypotheken bij Finqus.