Gooi rommel niet zomaar weg, je kunt er vaak nog aardig mee klussen, betoogt Hieke Grootendorst.
Volledig scherm
Gooi rommel niet zomaar weg, je kunt er vaak nog aardig mee klussen, betoogt Hieke Grootendorst. © Shutterstock

Klussen met gebruikte materialen? Dat scheelt geld én is milieuvriendelijk

klusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week gaat ze aan de slag met materialen die over blijven.

Ik heb ooit verkering gehad met een jongen die klushuizen opknapte met tweedehands bouwmaterialen. Een bij elkaar geraapt zooitje dus, hoor ik je denken. Niet waar. De huizen oogden strak en modern, bijna als nieuw. Dat vind ik nu een mooi voorbeeld van wat we met een lelijk woord ‘circulariteit’ noemen. Duurzaam klussen door hergebruik van materialen. 

Zo’n klus gaat misschien iets minder snel en je moet wat zoeken op Marktplaats of andere sites, maar het scheelt je enorm in de kosten. Én het is beter voor het milieu. Materialen belanden niet meer op de stort en een ander heeft er nog jarenlang plezier van. Bovendien zit overal een verhaal achter en daarmee krijgt je huis meer ziel.

Steigerhout

Gebruikt steigerhout bijvoorbeeld is een duurzame keuze. De planken zijn gebruikt voor bouwsteigers. De kram-platen geven stevigheid aan de plank. Er is ook nieuw steigerhout op de markt dat een ‘oude’ look heeft, maar dat is natuurlijk niet zo duurzaam als gebruikt hout.

Gebruikte keuken

Een simpele zoekopdracht op ‘complete gebruikte keuken’ kan mooie keukens opleveren voor een nog mooier prijsje. Keukens kun je prima hergebruiken. Je kunt de indeling vaak gewoon aanpassen omdat keukens zijn opgebouwd uit kasten met standaardmaten. Het blad kun je eventueel inkorten.

Hieke Grootendorst.
Volledig scherm
Hieke Grootendorst. © Joost Hoving

Restpartijen

Vaak worden online restpartijen aan- geboden van bijvoorbeeld tegels en stenen. Voor binnen, voor buiten in de tuin of om een muurtje mee te metselen. Die zijn toch zonde om weg te doen? En het is een sport om te vinden wat je zoekt. Dat maakt jouw klusproject nóg leuker.

Tweedehands bouwmarkt

Bezoek ook eens een tweedehands bouwmarkt. Ook een aanrader als je geen lopend project hebt. Toen ik besloot te gaan klussen, stuitte ik er op een ouderwetse leren gereedschapskoffer. Ik betaalde er 17,50 euro voor en ik gebruik hem nog altijd met ontzettend veel plezier.

Kringloopwinkels

Steeds meer duurzame initiatieven worden gesteund door gemeenten en bedrijven. Tweedehands bouwmarkten vind je meestal bij kringloopwinkels. Buurman, een werkplaats en bouwmarkt voor hergebruik van materialen, is een mooi initiatief in Utrecht en Rotterdam.

Lees ook bij Eigen Huis & Tuin: Vijf tips om veilig te klussen. Of bekijk in de video hieronder hoe Hieke Grootendorst een schilderij ophangt.