Licht in donkere dagen: de belangrijkste kaarstrends van 2020
hip huisZou je graag het interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ vertelt interieurblogger Marlous Snijder elke week over de laatste woontrends. Deze week: kaarsen. Waar let je op bij aanschaf en, ook niet onbelangrijk, hoe stijl je ze?
Delen per e-mail
Beleefde de kaars in de middeleeuwen zijn hoogtijdagen als lichtbron, inmiddels beleeft hij zijn hoogtijdagen in de hoedanigheid van woonaccessoire. Gedraaid, gesneden, gekleurd, geurend of ontworpen door een grote naam uit het Dutch Design, ieder zichzelf respecterend woonlabel biedt zijn eigen invulling op de trend aan.
In dit coronajaar gaat de verkoop van de kaars helemaal door het dak. Bouwmarkt Karwei zag zijn verkoop met 54 procent stijgen ten opzichte van 2019. Intratuin liet onlangs weten dat naast de kerstbomen ook de kaarsen de winkel uitvliegen en verkocht in november wel 44 procent meer. Designlabel mo man tai, producent van ambachtelijk geproduceerde, gekleurde dinerkaarsen, werkt inmiddels met wachtlijsten voor leveranciers.
Felgekleurd… of juist niet
Felgekleurde kaarsen zijn dit jaar een graag geziene gast op de tafel. Je pakt uit met kaarsen in knalkleuren, voor een rustiger effect kies je voor één kleur, of een kleur in verschillende schakeringen. Optische rust creëer je ook met kandelaars van eenzelfde materiaal (hout/messing/glas). Goud met donkerblauw geeft een chique effect, witte kaarsen zijn bescheiden en laten de kandelaars de hoofdrol spelen. Ook leuk: de olielampkaarsen van gekleurd glas van het Deense Studio About. Je kan kandelaars én kaarsen trouwens ook bij de kringloop kopen.
Kaarsen zonder kandelaar
Kaarsen komen dit jaar niet alleen in felle kleuren, ook in excentrieke vormen. Niet in de vorm van een beer of kersthuis, maar gedraaid of zonder dat ze een kandelaar nodig hebben. Bijvoorbeeld de twist en pillar candles van Lex Pott voor HAY. Maar er is meer en betaalbaarder moois onder de zon. Gedraaide kaarsen en felgespikkelde kaarsen (een hit onder interieuradepten) maak je bijvoorbeeld net zo gemakkelijk zelf van een dinerkaars. Google maar eens op ‘gedraaide kaars/confetti kaars maken’.
Geurkaarsen
Geurkaarsen zijn zo populair dat Karwei, als eerste bouwmarkt in Nederland, een eigen geurlijn in het assortiment opnam. Mariëlle Rooswinkel, Manager Marketing Communicatie en Formule, Karwei: ,,We willen als bouwmarkt onze klanten zoveel mogelijk helpen om van hun huis een thuis te maken. Helemaal nu. Met het aansteken van een kaars zeg je onbewust: ik ben de komende uren écht thuis om bij te komen van een drukke dag.”
,,Geur is emotie” zegt ook Corinne Kronemeijer, Fragrance Development Manager van kaarsenverkoper Bolsius Nederland. Populair zijn de geuren magnolia (bloemig), lavendel, linnen (fris) en vanille (warm). ,,Nu mensen veel buiten en in de tuin doorbrengen zien we ook een verschuiving naar zowel fris fruitige als warme, hout-achtige geuren ontstaan.” Wat nieuw is, is het belang dat consumenten hechten aan duurzaamheid in product én verpakking. Wil je extra lang plezier hebben van je (geur)kaars, laat hem dan iedere keer goed lang branden, zodat ook de randen van het kaarsvet smelten. Zo voorkom je een ‘candle tunnel’ waarbij de randen van de kaars niet meer opbranden.
Met het aansteken van een kaars zeg je onbewust: ik ben de komende uren écht thuis om bij te komen van een drukke dag
En is goedkoop nu echt duurkoop? Producent Ulrike Jurklies: ,,Betaal liever iets meer voor een kaars, je krijgt er kwaliteit voor terug. Een goede kaars brandt wel 15 uur. Dat heeft te maken met de verhouding tussen kaarsdikte en lont.”
Bekijk hieronder alle video's over wonen en interieur.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Steeds minder asbestdaken opgeruimd
Het aantal asbestdaken dat wordt opgeruimd slinkt. Tot en met september vorig jaar werd er zo’n 5 miljoen vierkante meter asbest van daken verwijderd. In dezelfde periode in 2019 ging het om zo’n 8 miljoen vierkante meter. -
quiz energie Kun je aan zonnepanelen geld verdienen? Test je kennis!
Hoe hoog zijn de huidige energietarieven? Is groene stroom altijd duurder dan grijze stroom en kun je overstappen van maatschappij als je een huis hebt dat is aangesloten op stadswarmte? Veel consumenten onderzoeken aan het einde van het jaar mogelijkheden om te besparen op de vaste lasten. Doe de quiz om te ontdekken wat je weet van de energiemarkt! -
PREMIUM
Zo verwarm je je huis optimaal: ventileer en zet de radiator op standje 3
De verwarming draait overuren nu we zo veel thuis zijn. Wist je dat een geventileerde kamer sneller opwarmt? Met deze zes tips verwarm je je huis optimaal. -
PREMIUM
Twee interieurexperts over spiegels in huis: ‘Een spiegel is een aandachtstrekker’
Mag er wel of geen spiegel bij de voordeur hangen? „Natuurlijk, wel zo handig”, vindt de interieurstyliste. „Nee, het stuurt de frisse energie naar buiten”, zegt de feng shui-consultant. De spiegel is dubbel: een feest voor de ijdeltuit, een kwelling voor de dolende ziel. -
podcast Energierekening moeilijk te begrijpen? Hier moet je op letten
Alle goede bedoelingen ten spijt blijft de jaarlijkse afrekening van je energie een lange opsomming van begrippen, verbruikscijfers en tarieven. Waar betaal je nou precies voor? En waarom?
-
hip huis De snelste opfrisser voor je interieur: dit zijn de behangtrends
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ elke week de laatste woontrends. Deze week: behangen. -
hip huis ‘De trend van zwart, staal en visgraat kun je best omarmen’
De maand oktober staat in de interieurbranche bekend als ‘woonmaand’. Designers en stylisten presenteren de laatste trends en er worden woonbeurzen gehouden - digitaal dit keer. Bij de papieren krant van vandaag zit als opwarmertje de bijlage Wonen & Interieur. Redacteur Wonen Stefan ten Teije schreef het voorwoord over dominante smaken. -
PREMIUM
Zorgverzekering en energierekening stijgen, maar het inkomen gelukkig ook
Zorg, wonen, energie, boodschappen en belasting. Het kost dit nieuwe jaar net iets meer geld. Corona heeft ook invloed op onze portemonnee: we verbruiken meer stroom en rijden minder auto. Toch hebben werkenden in 2021 wat meer te besteden.