Volledig scherm
© ANP XTRA

Makelaarsvereniging: woningmarkt loopt vast, te weinig huizen in de verkoop

De Nederlandse woningmarkt dreigt stil te vallen als er niet snel meer nieuwbouwhuizen bijkomen. Daarvoor waarschuwt Onno Hoes, de onlangs aangetreden voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Hij presenteerde vandaag voor het eerst de kwartaalcijfers van de makelaarsorganisatie.

,,Door het hoge prijsniveau blijven ook nieuwbouwwoningen langer in verkoop staan”, constateert Hoes. ,,Het gebrek aan passend aanbod zorgt er daarnaast voor dat potentiële kopers langer in de bestaande woningen blijven zitten, die dus niet verbouwd en verduurzaamd worden. Als de nieuwbouw-impasse lang duurt, komt de hele woningmarkt piepend en krakend tot stilstand.”

8 procent minder nieuwbouw verkocht

De NVM-makelaars wisten afgelopen kwartaal 6900 nieuwbouwhuizen aan de man te brengen. Dat is ruim 8 procent minder dan een jaar eerder. Met bijna 36.400 verkochte huizen liepen de totale verkopen wel licht op. De huizenprijzen gingen tegelijkertijd weer hard omhoog. Met 313.000 euro lag het bedrag waarvoor een huis van eigenaar veranderde gemiddeld dik 7 procent hoger dan een jaar terug.

De brancheorganisatie noemt het zorgelijk dat Nederlanders de afgelopen periode zo’n 5 procent minder huizen te koop hebben gezet. Daardoor is het aanbod aan huizen kleiner geworden, met het gevaar dat de prijzen op termijn weer sterker zullen stijgen. Eerder signaleerde de NVM nog een opwaartse trend in het aantal mensen dat de woning te koop zette.

Hoes roept op tot het instellen van regionale vastgoedregisseurs. ,,Die moet op provinciaal niveau de regie nemen zodat de verschillende partijen op elkaar afgestemde keuzes kunnen maken”, aldus Hoes. Zo’n vastgoedregisseur zou volgens de makelaarsvoorman ook naar de verduurzaming van woningen kunnen kijken.

Amsterdam

De gekte op de huizenmarkt was de afgelopen jaren het grootste in Amsterdam. Het is opvallend dat de daling van de verkoopprijzen van Amsterdamse woningen doorzet. Belangrijkste reden: kopers trekken naar de stadsdelen buiten de Ring A10, waar de huizen goedkoper zijn. 

Waar in heel Nederland de huizenprijzen 7 procent zijn gestegen, is die in de hoofdstad in een jaar tijd gezakt van 441.700 euro naar nu nog 436.500 euro. Alleen in het noorden van Limburg en het noorden van Groningen was ook sprake van prijsdalingen.