Minister zet invoering nieuw energielabel door: ‘Bedenk nu goed welke variant je wil’
De politieke discussie over de invoering van een nieuw energielabel op 1 januari is nog niet voorbij, maar dat hij komt staat volgens minister Kajsa Ollongren van Wonen vast. Alleen deze maand is de goedkopere variant nog aan te vragen, al geeft die een minder goed beeld van de energieprestatie van je huis.
Delen per e-mail
Onderaan dit artikel wordt uitgelegd wat je als huiseigenaar moet doen om het huidige label aan te vragen.
De Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Julius Terpstra (CDA) hebben meerdere keren geprobeerd om vast te houden aan de mogelijkheid een energielabel online aan te vragen. Minister Ollongren is echter vastbesloten en wijst op Europese regelgeving waaraan de Nederlandse regering moet voldoen.
Ze wil de zorgen bij Kamerleden wegnemen door te beloven dat de prijsontwikkeling goed in de gaten wordt gehouden en verzekert dat huiseigenaren en huurders straks beter kunnen controleren of hun energielabel klopt en welke investeringen nodig zijn om de energieprestatie van hun woning te verbeteren.
De FedEC, de branchevertegenwoordiging van de energieprestatieadviseurs, is de politieke pogingen om invoering te dwarsbomen zat en wijst erop dat er al grote investeringen zijn gedaan om adviseurs om te scholen zodat ze vanaf 1 januari de nieuwe labels kunnen verstrekken. Een woordvoerder van de minister benadrukt vandaag dat de kogel al door de kerk is.
De huiseigenaar krijgt straks een veel beter beeld van de energieprestatie van z'n woning, maar moet daar dan ook wel voor betalen
Uitgebreider onderzoek
Makelaar Fabian Grotenhuis uit Dieren is zowel ‘erkend deskundige’ bij de huidige methodiek, als ‘energieadviseur’ voor het energielabel dat wordt ingevoerd in het nieuwe jaar. ,,Nu kan ik de aanvragen voor energielabels nog achter mijn computer beoordelen. Straks moet ik een veel uitgebreider onderzoek doen in het huis zelf. Het is een verschil van dag en nacht. De huiseigenaar krijgt straks een veel beter beeld van de energieprestatie van z'n woning, maar moet daar dan ook wel voor betalen.’’
Vereniging Eigen Huis gaat uit van een prijs van 190 euro, waar het nu nog zo'n 7,50 euro kost. ,,Ik denk dat 190 euro nog laag is ingeschat’’, zegt Grotenhuis. ,,De eerste prijzen die ik voorbij zie komen, liggen op 279 euro en eigenlijk vind ik dat nog goedkoop voor het werk dat erin gaat zitten.”
Het nieuwe label jaagt eigenaren alleen maar op kosten en biedt kopers geen meerwaarde
Als je je huis verkoopt of verhuurt, ben je verplicht een energielabel te overleggen, in die situatie overigens al vanaf het moment dat het huis te koop wordt aangeboden. Eigen Huis adviseert z'n leden om nog voor het einde van het jaar het huidige, goedkope energielabel online aan te vragen. Die blijft namelijk tien jaar geldig. ,,Het nieuwe label jaagt eigenaren alleen maar op kosten en biedt kopers geen meerwaarde. Voor hen zijn de uitwerking van het Klimaatakkoord over isolatiemaatregelen, subsidies, financieringsmogelijkheden en duidelijkheid over de wijkaanpak veel belangrijker”, zegt Cindy van de Velde, algemeen directeur van Vereniging Eigen Huis.
Grotenhuis is genuanceerder: ,,Bedenk nu goed welke variant je wil. Als je voldoende hebt aan het huidige label, dan raad ik ook aan om hem snel aan te vragen als die er nog niet is. Als je echter meer wil weten over de duurzame status van je huis, dan zou ik het nieuwe label aanvragen. Daar heb je zelf en ook de kopende partij uiteindelijk meer aan.”
Grofmazig
Grotenhuis noemt de huidige methodiek ‘te grofmazig'. ,,Het energielabel kijkt nu nog maar naar tien kenmerken, en eigenlijk niet goed genoeg. Als meer dan de helft van het dak is geïsoleerd, dan wordt de isolatie beoordeeld alsof het hele dak is geïsoleerd. Het nieuwe label is veel uitvoeriger. Heb je een dakkapel? Dan moeten wij als adviseurs bijvoorbeeld ook kijken naar de zijwangen. Het dak wordt dus veel uitvoeriger in kaart gebracht. En zo geldt dat voor het hele huis.”
In hoeverre de nieuwe kostenpost pijn gaat doen, zal per persoon afhangen, denkt Grotenhuis. ,,Het is niet financierbaar, dus je moet het als huiseigenaar zelf bekostigen. Aan de andere kant zal het bij de verkoop en aankoop van een nieuw huis niet de hoogste kostenpost zijn”, zegt hij met gevoel voor understatement.
Nu nog een energielabel aanvragen? Zo werkt het
1. Je kunt heel gemakkelijk controleren of er al een energielabel op de woning zit. Ga daarvoor naar www.ep-online.nl. Voer postcode en huisnummer in en je ziet wat het vastgestelde energielabel is en hoe lang die nog geldig is. Een nieuw label blijft tien jaar geldig.
2. Als er nog geen label is, of je wil het updaten, ga dan naar Energielabelvoorwoningen.nl. Je moet inloggen met DigiD. Als je dat niet hebt, moet je dat aanvragen en dat kost enkele dagen. Het energielabel is meestal gekoppeld aan de DigiD van de oudste bewoner als er meerdere eigenaren zijn. Als de oudste persoon is overleden, moet je het zelf aan de nieuwe naam koppelen. Vraag eventueel hulp van een energieadviseur.
3. Eenmaal ingelogd doorloop je een aantal stappen en moet je ‘bewijs’ aanvoeren. Foto’s of facturen zijn voldoende. Voorbeeld: als je HR-glas hebt, kun je een foto maken van de letters HR die meestal in de ramen staan. Het principe is: wat je niet kunt bewijzen, wordt niet meegenomen in de berekening.
Let op: bekijk in de rechterbalk goed wat er gebeurt met het energielabel als je aanpassingen invoert. In tabblad twee, waar je alle gegevens in moet vullen, verschijnt na ‘ventilatie’ het kopje ‘uitzonderlijke maatregelen’, waarbij je moet aangeven welke isolatiewaarde de gevels en het dak hebben.
4. Een erkend deskundige moet de ingevulde gegevens controleren. Die kun je kiezen op basis van snelheid of prijs. Meestal kost het niet meer dan 10 euro.
5. Bovenstaande kun je nog tot en met 31 december doen. De energieadviseur heeft vervolgens tot 1 april om de aanvraag te valideren. Als er in de tussentijd nieuwe stukken moeten worden aangeleverd, dan mag dat dus nog tot 1 april 2021.
Bekijk al onze trending nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ieder jaar dezelfde boom, is dat wel zo duurzaam?
Elk jaar een nieuwe kerstboom kopen, vier weken versierd in de woonkamer laten staan en dan weer weggooien. Is dat wel zo duurzaam? Op een groeiend aantal plekken in Nederland kun je op een andere manier aan een boom komen, bijvoorbeeld door er een te huren of te ‘adopteren’. Als je voor de meest duurzame kerstboom wilt gaan, wat is dan de beste keuze? -
PREMIUM
Voor deze duurzame woning moet je eerst solliciteren bij een selectiecommissie van drie man
Met een unieke selectiemethode wil woningcorporatie De Woonplaats zorgen dat de leefstijl van de bewoners aansluit bij het uitgangspunt van de circulair gebouwde woningen in Enschede: zo weinig mogelijk verspillen. Moni Tilmans en vriend Sebastian Pohlman overleefden de procedure. -
Kunst hoeft niet duur te zijn: dit zijn betaalbare schilderijen
Wil je kunst aan de muur, maar daar geen fortuin aan uitgeven? Deze kunstliefhebbers inspireren met hun schilderijen en posters en vertellen hoe ze eraan zijn gekomen. -
PREMIUM
Waterbedrijf Vitens: Strengere regels nodig voor nieuwbouwhuizen
Het moet wettelijk verplicht worden dat nieuwe woningen waterbesparend zijn. Of een huis regenwater kan opslaan of een zuinig toilet heeft, hangt nu nog te veel af van de ontwikkelaar of bewoner zelf. Dat zegt directievoorzitter Jelle Hannema van Vitens. Het grootste drinkwaterbedrijf van het land wil dat het waterverbruik van klanten in 2030 met 5 procent is gedaald. -
PREMIUMMIJN TUIN
Hoe Peter van een zandvlakte tóch een tuin heeft kunnen maken
Architect Peter van der Toorn Vrijthoff liet dertig jaar geleden zijn huis bouwen op de Zandvoortselaan in Den Haag. Op het stuk grond stond een verwaarloosd noodschooltje. Het was één grote zandvlakte, de uitloop naar het duingebied. Perfect voor het bouwen van een huis en het onderkelderen daarvan. ,,Maar daarop een tuin aanleggen was moeilijk.”
-
Bieden vanaf-prijs voor huizen leidt niet tot hogere opbrengst
Omdat de huizenmarkt zo krap is, kiezen veel verkopers ervoor om een bieden vanaf-prijs in de advertentie op Funda te zetten. Die methode leidt echter niet tot een hogere verkoopprijs, blijkt uit onderzoek op de Rotterdamse huizenmarkt. -
PREMIUMConflict met gemeente
Majella en Marco moeten 2000 euro betalen voor 8 vierkante meter tuin: grond blijkt toch van gemeente
Majella en Marco Klink weten niet beter dan dat er al 47 jaar een voortuin zit bij hun huis aan de Rembrandt van Rijnsingel in Roelofarendsveen. Maar net nu ze hun woning mét voortuin hebben verkocht, meldt de gemeente Kaag en Braassem dat 8 vierkante meter daarvan gemeentelijk eigendom is. Of ze maar even willen betalen. -
PREMIUMMijn Tuin
Van slangen en apen in de Afrikaanse tuin tot salamanders in de Haagse vijver
Henk Zeggelaar woonde met zijn gezin een tijdje in Tanzania. Daar hadden ze een grote tropische tuin inclusief tuinman. En er kwamen geregeld apen en slangen op bezoek. ,,Dit is wel even andere koek. Nu hebben we salamanders in onze vijver.”