Negeren van de winter lijkt dahlia's niet te deren
Eigen tuin eerstWaarom zou de klimaatverandering ons alleen maar ellende moeten brengen, vraagt tuingoeroe Romke van de Kaa zich af. Hij deed een experiment met de dahlia's en negeerde voor het eerst de winter, als experiment.
Delen per e-mail
Een lezer mailt: ‘Vorig jaar schreef je over het experiment om de dahlia’s in de grond te laten. Eigenlijk ben ik wel benieuwd hoe het daarmee is afgelopen.’ Eerlijk gezegd was ik allang weer vergeten dat ik ooit over mijn dahlia’s had geschreven. Ik schrijf veel en ben steeds bezig met waarover ik ga schrijven, niet met waarover ik geschreven heb. Totdat ik daar door een oplettende lezer aan word herinnerd.
Welnu: het experiment is meer dan geslaagd. De dahlia’s staan in volle bloei en ik ben niet van plan om ze ooit nog op te rooien. Vroeger haalde ik mijn dahlia’s elk jaar uit de grond. Ze brachten de winter door in mijn schuur, opgeslagen in kratten, warmpjes toegedekt met het afgevallen blad van mijn walnotenboom.
Muizennesten
Die kratten hadden een grote aantrekkingskracht op allerlei dieren. Vaak vond ik in mei bij het uitpakken van de dahlia’s kunstig aangelegde veldmuizennesten. Eenmaal kwam er een ringslang tevoorschijn en een paar jaar geleden een gemummificeerde rat.
Totdat een kennis uit het westen van het land mij vertelde dat ze daar de dahlia’s gewoon in de grond lieten. Nu ben ik snel te porren voor arbeidsluwe manieren van tuinieren, zodat ik besloot om ook mijn dahlia’s maar een wintertje in de grond te laten. Waarom zou die klimaatverandering ons alleen maar ellende moeten brengen?
Ik dekte de planten na de eerste nachtvorst af met hun eigen afgestorven loof en met het blad van de notenboom dat anders in de kratten belandde. Ratten en muizen hoef ik niet in mijn schuur en die ringslang kan ook wel in de composthoop winterslapen. Blad - en zeker dor blad - waait nogal gemakkelijk weg en ik heb het daarom vastgelegd met kippengaas.
Spannend
Dit voorjaar werd het spannend. Want de dahlia’s kwamen lange tijd niet boven. Veel later dan gewoonlijk verschenen de eerste scheuten boven de grond en het bleef nog lange tijd onzeker of de rest wel zou volgen. Maar ze kwamen allemaal, zij het later dan wanneer ze in de schuur waren bewaard. En nu bloeien ze uitbundig. Wel zijn ze korter dan normaal. Door de droogte.
De eerste dahlia die bloeide was Dahlia australis, een wilde dahlia uit Mexico die je niet zo gauw als dahlia zou herkennen. De lila sterretjes waarmee de plant bloeit zijn maar een paar centimeter groot. Het is geen plant die bij elk tuincentrum te koop is, maar bij specialistische kwekers is hij wel te vinden, soms onder een andere naam: Dahlia merckii.
Nu hebben we natuurlijk geen strenge winter achter de rug. En na één jaar experimenteren kan ik niet beweren dat de dahlia winterhard is. Zo’n proefperiode zou toch minstens een jaar of tien moeten duren. Ik ben optimistisch gestemd, en insjallah zal ik over tien jaar laten weten hoe het met mijn dahlia’s is afgelopen.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Overal lichtjes! 'In december heb ik een dubbele stroomrekening'
Willekeurige voorbijgangers kijken glimlachend op, of denken er zo het hunne van. Wij vroegen de kerstversierders waarom ze hun huis, tuin of balkon zo uitbundig met lichtjes tooien. ,,Die sterren op het dak zijn een eerbetoon aan mijn vader en mijn broer.’’ -
PREMIUM
Binnenkijken Via Monaco in Nieuwerkerk en Joost en Lenny willen nóóit meer weg
In de rubriek Binnenkijken nemen we een kijkje in de woning van bewoners in de regio. Lenny en Joost van Iperen kochten in 1973 ongezien hun woning in Nieuwerkerk aan den IJssel. Ze willen er liefst nooit meer weg. -
Schoonmaaktip van de week Met deze goedkope middeltjes is kalkaanslag verwijderen een eitje
Het huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp iedere week een handige schoonmaaktip. Dit keer helpt ze met het verwijderen van kalkaanslag. -
‘Ook luchtplanten hebben water en voedsel nodig’
Wat geef je iemand die in staat is zo’n beetje elke kamerplant om zeep te helpen? Een plant die leeft van de lucht, raadt expert Romke van de Kaa aan. -
'Nederland kwetsbaar voor nieuwe crash huizenmarkt’
Nederland is kwetsbaar voor een crash op de woningmarkt. Als dat gebeurt komt de economie tot stilstand. Dat concludeert kredietbeoordelaar Moody’s op basis van eigen onderzoek. De kenners keken naar meerdere scenario’s uiteenlopend van een halvering van de huizenprijzen tot een langdurige maar geleidelijke neergang.
-
‘Wet zit lokale oplossingen voor woningnood in de weg’
Gemeenten en woningcorporaties moeten meer ruimte krijgen om huizen te bouwen voor middeninkomens. De huidige Woningwet blokkeert lokale oplossingen voor de woningnood. Dat zeggen vertegenwoordigers van gemeenten, huurders en woningcorporaties. -
100.000 sociale huurwoningen minder in vijf jaar: ‘De trend is zorgwekkend’
In rap tempo neemt het aantal sociale huurwoningen af. Sinds 2013 telt Nederland bijna 100.000 huizen in de gereguleerde sector minder. De wachtlijsten nemen daardoor toe en meer mensen vallen buiten de boot. ,,Dit is de uitkomst van decennia aan politiek beleid.’’ -
Vergeten klusje: zo verwijder je de resten van behanglijm
Als je opnieuw gaat behangen, moet je één belangrijk klusje niet overslaan: het verwijderen van behanglijmresten. Maar waarom is dit zo belangrijk en hoe doe je dat? Klusvrouw Hieke Grootendorst geeft tips.