Vooral in de eerste maanden maken huizenkopers een grotere kans op een hypotheek, analyseert Independer.
Volledig scherm
Vooral in de eerste maanden maken huizenkopers een grotere kans op een hypotheek, analyseert Independer. © Shutterstock

Nettoloon dit jaar hoger: ‘Meer kans op hypotheek, maar niet voor lang’

De meeste salarissen vallen dit jaar aanzienlijk hoger uit dan die van vorig jaar. Vergelijkingswebsite Independer wijst erop dat hypotheekverstrekkers nu gemakkelijker een huis kunnen financieren, maar dat dat niet lang zal duren als de huizenprijs zo blijft stijgen.

Een alleenstaande verpleegkundige kan nu tot ruim 10.000 euro meer hypotheeklening krijgen dan in december 2019. Voor een stel met beiden een modaal inkomen dat 4 procent stijgt, ligt dit bedrag zelfs 28.000 euro hoger. 

Afspraken tussen werkgevers en werknemers (cao’s) zijn verbeterd en de belasting op loon is voor vrijwel alle werkenden omlaag gegaan. Voor mensen die werken in de zorg en het onderwijs ligt de salarisverhoging in veel gevallen tussen de 4 en 5 procent. Vooral werkenden met kinderen gaan er dit jaar in koopkracht op vooruit. Dankzij beleidsmaatregelen en loonstijgingen stijgt hun koopkracht over het algemeen met 1,5 tot 2,5 procent. Maar er zijn ook gezinnen die er 3,5 tot 4,5 procent op vooruitgaan, becijferde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Bron: Independer

Uiteraard gaat niet iedereen er zo veel op vooruit. Werklozen hebben een lagere koopkrachtstijging en het is afhankelijk van de werkgever en gezinssituatie. Daarnaast is het goede nieuws maar van korte duur voor huizenkopers, waarschuwt Independer. De huizenprijzen gaan namelijk sneller omhoog dan de lonen. Dan kun je misschien wel een hoger bedrag lenen, maar een huis dat boven dat bedrag ligt is nog steeds onbereikbaar als je geen extra eigen geld kunt inleggen.

Bron: Independer

De huizenprijzen stegen in 2019 gemiddeld met 8 procent, becijferde makelaarsvereniging NVM. Voor dit jaar verwachten ABN AMRO en Rabobank een stijging van 4 tot 4,5 procent. Lankreijer-Kos: ,,Als het inderdaad loopt zoals de banken voorspellen, dan is de kans groot dat het bredere aanbod snel weer van de baan is, omdat mensen dan al vlug opnieuw tegen de grenzen van hun maximale hypotheeklening aanlopen.” 

Gebruik onderstaande koopkrachtberekenaar voor jouw financiële situatie. Na het invullen van de gegevens verschijnt jouw koopkrachtplaatje bovenaan in het blauwe vak. Werkt de tool niet goed op mobiel? Klik dan hier! Overigens krijgt niet iedereen zijn salarisverhoging direct in januari.