Nieuw record: huis 21 procent duurder dan jaar geleden
UPDATEBestaande koopwoningen zijn in januari 21,1 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging sinds de start van de statistiek in 1995, meldt het CBS.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft samen met het Kadaster gekeken naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen. In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met het dal waren de prijzen in januari bijna verdubbeld.
De huizenmarkt zit op slot. Prijzen zijn torenhoog, er is veel vraag maar het aantal transacties daalt, omdat er niet veel te koop wordt aangeboden. Het Kadaster turfde in januari 14.053 woningtransacties. Dat is bijna 43 procent minder dan een jaar eerder.
Blaricum en Pekela
Vorig jaar bedroeg de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning 387.000 euro. Een huis kopen in Blaricum is het duurst. Daar kost een woning gemiddeld 1 miljoen euro. Ook in Bloemendaal kwam de gemiddelde koopsom vorige maand net over het miljoen. Nooit eerder waren er gemeentes met dergelijke hoge gemiddelde verkoopprijzen. De gemeente Pekela zit aan de andere kant van het spectrum. Wie een miljoen heeft koopt daar vijf huizen. Een gemiddelde woning kost er 2 ton. Maar ook in Pekela heeft de woninggekte toegeslagen; een jaar geleden was de gemiddelde prijs nog maar 164.000 euro.
CBS-econoom Peter Hein van Mulligen zegt dat de sterke prijsstijgingen van de laatste tijd samenhangen met de lage hypotheekrentes. Daardoor kunnen mensen makkelijk veel geld lenen voor het kopen van een huis. Inmiddels lopen de hypotheekrentes wel weer wat op, maar de effecten daarvan zijn volgens Van Mulligen nog niet in de cijfers te zien.
Wat ook meespeelt is dat er tijdens de coronalockdowns veel is gespaard, aldus de econoom. Huizenzoekers hebben vaak dus meer eigen geld achter de hand om in een huis te stoppen. Daarnaast is het aanbod aan te koop staande woningen flink geslonken. Om nog een huis te kunnen bemachtigen wordt door veel mensen daarom flink boven de vraagprijs geboden.
Nagenoeg alle gemeenten in Nederland registreren een hogere gemiddelde koopsom. In bijna 70 van de 352 gemeenten ligt de gemiddelde woningprijs meer dan 20 procent hoger dan in 2020. In de toeristische gemeenten Veere en Ameland is de gemiddelde transactieprijs van een koopwoning in 2021 een paar duizend euro lager dan een jaar eerder.
Bekijk hier al onze video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet quiz
Transpiratievlek of hardnekkige kalkaanslag? Met deze tips gebruik je het juiste schoonmaakmiddel
-
Huis in Nederland werd afgelopen kwartaal 313 euro per dag duurder
Een koophuis in Nederland werd dit kwartaal gemiddeld 28.500 euro meer waard, wat neerkomt op zo’n 313 euro per dag. Dat is opvallend, meldt taxatiebedrijf Calcasa. In 2020 was de gemiddelde landelijke stijging van woningprijzen nooit hoger dan 100 euro per dag. -
PREMIUM
Met gevoelige neus, sterke sixpack en gadgets maakt presentatrice Eva Eikhout haar leven makkelijker
Ieder mens is uniek, maar er zijn types waarvan er echt geen dertien in een dozijn gaan. Presentator Eva Eikhout bijvoorbeeld. Geen handen, maar ook geen probleem. Deze blonde wervelwind rijdt auto met een joystick, appt met haar bovenarmen en kan dankzij haar smartphone gewoon zelfstandig wonen. En met sommige gadgets kun ook jij je leven gemakkelijker maken. -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
PREMIUM
Snelle prijsstijgingen woningmarkt kunnen molensteen voor de economie worden
De komeetachtige prijsstijging van woningen lijkt voorbij, zo stellen economen van Rabobank vandaag in een kwartaalbericht. Maar dat betekent niet dat de problemen op de woningmarkt over zijn.
-
Van zilvervisjes kom je moeilijk af, maar met deze zelfgemaakte val lukt het wél
-
-
-
PREMIUMzes vragen
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.”