De sociale contacten in de Dalidastraat in nieuwbouwwijk Lent (Nijmegen) zijn uitstekend. Iedereen treft elkaar in de gloednieuwe speeltuin om de hoek. Vlnr: Vicky Lau, Rianne van Moerkerk, Jessie Henkes, Krystal Hendriks en Jorge Yepez Olave, met hun kinderen.
Volledig scherm
De sociale contacten in de Dalidastraat in nieuwbouwwijk Lent (Nijmegen) zijn uitstekend. Iedereen treft elkaar in de gloednieuwe speeltuin om de hoek. Vlnr: Vicky Lau, Rianne van Moerkerk, Jessie Henkes, Krystal Hendriks en Jorge Yepez Olave, met hun kinderen. © Koen Verheijden

Onbekende buren? Niet in de nieuwbouwwijk

BurendagBewoners van een nieuwbouwwoning doen meer met de buren dan bewoners van oudere huizen. Ze ondernemen meer gezamenlijke activiteiten en de kinderen spelen vaker met elkaar. ,,We konden elkaars hulp bij de bouw goed gebruiken en helpen elkaar misschien daarom nu nog steeds.”

De Nijmeegse wijk Lent heeft te maken met een moderne babyboom. Rond ‘Kindcentrum de Verwondering’ struikel je over de kinderwagens en het aantal speeltuinen in de omgeving is niet meer op één hand te tellen. Henk Hermens (83) geniet van de dynamiek die de vele kinderen in de wijk brengen. ,,Ik loop elke dag een rondje en jongeren herkennen me. ,,Hé opa”, roepen ze dan. ,,Het is hier heel gezellig. Al had ik ook goede contacten in Hatert, de oudere wijk waar ik oorspronkelijk vandaan kom.”

Burendag

Het is ook niet zo dat daar nooit wat gebeurt. In de Kempenaerstraat in Hatert is vandaag op burendag bijvoorbeeld ook een ‘gezellig samenzijn en eten’, zo is te lezen op de site van Burendag. Maar uit onderzoek van Direct Research in opdracht van Nationale-Nederlanden blijkt dat de cohesie in nieuwbouwwijken groter is.

Quote

Nederland kent al sinds de middeleeu­wen een horizonta­le samenle­ving. De vereniging en de buurt spelen een centrale rol

Herman Pleij, Cultuurhistoricus

Bijna twee derde van de Nederlanders die wonen in een nieuwbouwwoning komt bij de buren over de vloer, tegenover de helft van de bewoners van bestaande bouw. Ook organiseren nieuwbouwbewoners meer activiteiten met elkaar (62 procent) dan bewoners van bestaande bouw (45 procent). Twee derde van de kinderen in nieuwbouwbuurten spelen met elkaar, tegenover de helft van de kinderen in buurten die langer bestaan. Zelfs het vertrouwen in de buren ligt wat hoger bij bewoners van nieuwbouw.

De verklaring? ,,Bewoners betrekken gelijktijdig een nieuw huis”, zegt cultuurhistoricus Herman Pleij. ,,Mensen zijn kuddedieren en hebben elkaar nodig. Nederland kent al sinds de middeleeuwen een horizontale samenleving. De vereniging en de buurt spelen een centrale rol. Er is een hoge mate van zelfstandigheid en er worden veel zaken gezamenlijk geregeld.”

Samen klussen

Heel herkenbaar, vindt Merel Ekker (28). Ze loopt met de kinderwagen door haar straat, de Dalidastraat in Lent. ,,Toen we hier vier jaar geleden kwamen wonen, hebben we veel samen geklust. De zonnepanelen hebben we samen ingekocht en ook het afgraven van de tuinen hebben we met elkaar geregeld. Er is een groepsapp ontstaan en die is nog steeds actief. Dat is heel fijn. We konden elkaars hulp bij de bouw goed gebruiken en helpen elkaar misschien daarom nu nog steeds.”

Buurvrouw Lise Oliemeulen (31) loopt niet de deur plat, maar komt wel eens bij haar buren over de vloer. ,,Toen de schuttingen er nog niet stonden, liepen we zo naar elkaar toe. Dat is minder geworden. Maar laatst was ik bezig de trekhaak op de auto te zetten en vroeg een buurman direct of hij kon helpen. En we doen ook dingen samen: ik heb met een buurvrouw afgesproken dat we samen gaan sporten.” De band ontstond nadat een van de buren voorstelde om met alle dames uit de buurtapp (veertien huishoudens) naar een ladies’ night te gaan in de bioscoop. Vicky Lau voelde zich direct welkom. En dat had ze nodig, want ze komt uit Hongkong. ,,Mijn buren hebben veel geholpen, onder meer met het oefenen van de taal. Ik kon ze vragen hoe ik het afval moest aanbieden, want ik was gewend dat ik dat iedere dag aan de straat kon zetten. Wat ik mooi vind aan de Nederlandse cultuur is dat mensen een bord in de tuin zetten als hun baby wordt geboren. Ik beschouw het als een soort uitnodiging, erg leuk.”

Quote

Wat ik mooi vind aan de Nederland­se cultuur is dat mensen een bord in de tuin zetten als hun baby wordt geboren

Vicky Lau, Bewoner van de Dalidastraat in Lent

Nabuurschap in de knel

Emeritus hoogleraar Herman Pleij.
Volledig scherm
Emeritus hoogleraar Herman Pleij. © Sander Heezen

Volgens Herman Pleij is nabuurschap of nabuurplicht, zoals het in sommige delen van het land wordt genoemd, een belangrijke troef in de strijd tegen eenzaamheid. Hij steunt daarom het initiatief van Burendag. ,,Sociale contacten met buren dreigen door een aantal ontwikkelingen in de knel te komen, terwijl er een beweging is van meer zelfstandigheid. Ouderen blijven langer thuis wonen en hebben mantelzorg nodig. Er is sprake van individualisering en egocentrisme, onder meer door het verdwijnen van religie. Daarvoor in de plaats is een enorme ‘festivalisering’ ontstaan. Rond elk thema wordt wel een festival georganiseerd. De aanleiding doet er soms niet eens toe. Op Koningsdag wordt niet per se de verjaardag van de koning gevierd, maar is het een aanleiding om met z’n allen feest te vieren. Daar is niks op tegen, maar daarna gaat iedereen weer naar huis, en dan? Ik zie dat het burencontact in de verdrukking komt, terwijl we dat wel nodig hebben.”