Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Onverwachte piek in hypotheekaanvragen tijdens coronacrisis

De eerste week waarin Nederland massaal thuisbleef, was ook de week waarin Nederlanders massaal een nieuwe hypotheek af- of oversluiten. Met bijna 15.000 aanvragen was het de op een na beste week sinds 2011 voor hypotheekverstrekkers, meldt bemiddelingskantoor De Hypotheekshop.

De belangrijkste reden van de groei is het aantal oversluitingen, dat met meer dan de helft toenam in vergelijking met een week eerder. Maar ook starters (plus 36 procent) en doorstromers (plus 44 procent) die een hypotheek aanvroegen voor een nieuw huis hingen in groten getale aan de lijn. Vergelijkingssite Independer merkte vorige week ook al op dat het een stuk drukker was dan normaal.

Rente

De Hypotheekshop denkt dat de piek te maken heeft met de hypotheekrente die voor het eerst sinds lange tijd niet meer daalde. Enkele aanbieders lieten de rente zelfs een klein beetje stijgen, een ontwikkeling die de Europese Centrale Bank probeert te smoren door honderden miljarden euro's in de economie te pompen. Zogenoemde regiepartijen, waarbij het geld van beleggers komt zoals pensioenfondsen, lieten de rente al iets meer stijgen. Hypotrust Elan Plus en MUNT Hypotheken voerden  verhogingen door tot 0,3 procent). Al met al nog geen reden tot zorg omdat de rente historisch laag stond. 

Banken en andere hypotheekverstrekkers proberen de coronacrisis niet te laten overslaan op de huizenmarkt. Zo werd bij veel financierders een coulancebeleid aangekondigd. Huizenbezitters die de maandlasten nu niet kunnen dragen, hoeven even niet te betalen. Na ABN Amro en MUNT volgden onder andere Rabobank en Nationale Nederlanden. In een analyse van het economisch bureau van Rabobank wordt ook al rekening gehouden met een minder snelle stijging van de huizenprijzen dit jaar. Met als belangrijkste toevoeging: ‘De uiteindelijke impact van het coronavirus op de huizenprijsontwikkeling is afhankelijk van de duur van de periode waarin het virus de economie en samenleving goeddeels platlegt.’

Meer tips en inspiratie over wonen? Bekijk onderstaande video's.