Paulus Jansen, directeur van de Woonbond.
Volledig scherm
Paulus Jansen, directeur van de Woonbond. © ANP

Oproep ‘Armoedecoalitie’: Zet mensen niet uit huis tijdens coronacrisis

Al zou iemand volgens de regels uit huis mogen worden gezet, doe dat dan nu even niet. Hulpverlening kan niet worden ingeschakeld vanwege beperkingen door de coronacrisis en kwetsbare mensen kunnen in grote geldproblemen komen. Daarvoor waarschuwt de ‘Landelijke Armoedecoalitie’, aangevoerd door de Woonbond. 

Doordat veel geautomatiseerde maatregelen zoals beslagleggingen, huisuitzettingen en afsluitingen gewoon doorgaan, is de Woonbond bang dat kwetsbare gezinnen het onderspit gaan delven nu het land grotendeels plat ligt dankzij de coronamaatregelen. 

De in het leven geroepen ‘Landelijke Armoedecoalitie’ roept het kabinet, gemeenten, woningcorporaties, commerciële verhuurders en schuldhulpverlening op om een ‘coulante houding’ aan te nemen en rekening te houden met de ‘uitzonderlijke situatie waarin we ons als samenleving bevinden'. De oproep is ondertekend door onder andere de Landelijke Cliëntenraad, vakbond FNV en de gemeente Utrecht.

Stop met beslaglegging op inkomen, beslag op bankrekening, beslag op inboedel of auto en verrekening van toeslagen, zo adviseren de partijen. Leg geen verhogingen of boetes op bij betaalachterstanden, doe geen woninguitzettingen, geen afsluiting van energie, water en geen afsluiting van internet, zijn andere voorgestelde maatregelen. Ook zou het UWV minder administratieve eisen moeten stellen bij het aanvragen van een werkloosheidsuitkering. 

,,Op dit moment is er natuurlijk veel onzeker”, zegt directeur Paulus Jansen van de Woonbond. ,,Corporaties zijn al aan het nadenken over de vraag hoe ze calamiteiten bij huurders kunnen voorkomen. Dit probleem is echter veel breder: de commerciële sector mag zich niet hard opstellen en er is maatschappelijke druk nodig om dat voor elkaar te krijgen.”