De windmolens van het windpark Krammer in Zeeland. Nederlandse consumenten hebben steeds meer interesse in duurzame energie van eigen bodem.
Volledig scherm
PREMIUM
De windmolens van het windpark Krammer in Zeeland. Nederlandse consumenten hebben steeds meer interesse in duurzame energie van eigen bodem. © ANP

Prijs voor duurzame energie uit Nederland omhoog

Afgelopen jaar verdubbelde het tarief voor certificaten van onder meer ‘Hollandse wind’, waardoor nieuwe contracten voor duurzame energie enkele tientjes per jaar duurder waren dan standaard stroom en gas. Milieubewuste consumenten willen graag groene stroom uit eigen land en dat heeft een prijs.

We lijken tegen de grenzen aan te lopen van de beschikbare duurzame energie uit eigen land, verklaren branchevereniging Energie-Nederland, het Planbureau voor de Leefomgeving en de Consumentenbond tegenover deze site. Slechts 18 procent van de Nederlandse stroom is opgewekt door eigen windmolens, zonnepanelen en biomassacentrales. Hoe meer mensen kiezen voor energie-abonnementen met Nederlandse oorsprong, hoe hoger de prijs.